Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

Πρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

|

Το πράσο και το σέλινο είναι ταίριασμα κλασικό. Συνώνυμο της χειμωνιάτικης μαγειρικής στην Ελλάδα, το παραδοσιακό πρασοσέλινο συνδυάζει με σοφία την πικρούτσικη γεύση του σέλινου με τη γλύκα του πράσου. Μαζί με το αυγολέμονο που συνήθως το συνοδεύει προκύπτει ένα φαΐ θαυμάσια ισορροπημένο.

Πιάτο του οικογενειακού τραπεζιού και της θαλπωρής, το χοιρινό πρασοσέλινο, σε πολλές περιοχές της χώρας είναι και το «καλό», γιορτινό φαγητό που θα σερβιριστεί την ημέρα των Χριστουγέννων ή τη δεύτερη μέρα, αφού έχουν προηγηθεί τα ψητά ανήμερα.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαγειρευτά του ιστορικού αθηναϊκού μαγέρικου «Οικονόμου», που δεν είναι απλώς φαγητό αλλά ένας πρώτης τάξεως μεζές παρουσιάζεται στον “Γαστρονόμο”… (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό πρασοσέλινο αρχικά, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε το σέλερι για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  3. Το στραγγίζουμε.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε δύο δόσεις για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Βάζουμε την πρώτη δόση στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα.
  8. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Σκορπίζουμε το σέλερι πάνω στα υλικά της κατσαρόλας, χωρίς να ανακατέψουμε.
  10. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και 600 ml ζεστό νερό.
  11. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά και να μελώσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε σε αργή ροή τον χυμό και χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή τον νισεστέ και χτυπάμε καλά.
  5. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε έντονα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με τη σάλτσα από το χοιρινό πρασοσέλινο.

Κρασί:  Λευκά comfort κρασιά, όπως Σαββατιανό, Ροδίτη, Sauvignon Blanc βαρελάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.

Νάξος (Φιλώτι) – “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη”: Αποχαιρετά τον σπουδαίο Ναξιώτη ηθοποιό Δημήτρη Ημελλο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» για την απώλεια του Δημήτρη Ημελλου

Δωδεκάνησα: Η Αστυπάλαια χωρίς σύνδεση με Δωδεκάνησα εδώ και 50 ημέρες (!!!)

Καταγγελία από το Δήμο Αστυπάλαιας: Άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τα Δωδεκάνησα τώρα!

Κάθε Κόσμημα Μια Ιστορία: Η Δημιουργία του Brand Mazaraki

Από την πρώτη συλλογή της το 1995 μέχρι σήμερα, το brand Mazaraki προσφέρει κομψά και συμβολικά κοσμήματα για κάθε ηλικία.

Ν. Πιτταράς: “κάθε διάκριση με …τρομάζει διότι αναλαμβάνω ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές”

Ο Νικόλας Πιτταράς, η ψυχή του Τυροκομείου Πιτταρά μιλάει στον "Ελληνα Αγρότη" και τον Θανάση Αντωνίου για την πορεία του Τυροκομείου και την επόμενη ημέρα

Σαντορίνη – Χριστουγεννιάτικο Πάρκο: Απόψε στη σκηνή ανεβαίνουν “Οι Ατροπος”

Σαντορίνη: Οι “Άτροπος” στη σκηνή του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου

Νάξος – Μανώλης Σέργης: Παρουσιάστηκαν τα βιβλία για την καπνοκαλλιέργεια και τους Συλλόγους

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκαν στην Αθήνα τα δύο τελευταία βιβλία του καθηγητή Μανώλη Σέργη - Ποιοι βρέθηκαν στην εκδήλωση

Κάλυμνος καλεί Υπουργείο Πολιτισμού: Φέρτε πίσω τον Εφιππο Θωρακοφόρο Ηγεμόνα

"Μάχη" για την επιστροφή του Εφιππου Θωρακοφόρου Ηγεμόνα ανάμεσα στους Καλύμνιους και το Υπουργείο Πολιτισμού

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Ελεύθερα στους ουρανούς δύο ακόμη πτηνά (photos)

Ελεύθερα στους ουρανούς της Νάξου δύο ακόμη αρπακτικά πτηνά που βρέθηκαν τραυματισμένα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή διακοπή (18/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές στη Νάξο αύριο Τετάρτη θα έχουν διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Super Market: Ποιος θέλει να αγοράσει τον “Κρητικό”;

Deal «βόμβα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο αγοράζουν ξένοι - Οι υπόλοιπες κινήσεις που έρχονται στο προσκήνιο

Πέθανε – με καταγωγή από τη Νάξο – ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός

Πέθανε ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός - Είχε καταγωγή από τις Βουρβουριές (Τραγαία) της Νάξου - Αύριο η εξόδιος ακολουθία στα Τρίκαλα

Cyclades Stories – Β. Ραπτάκης: “Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου” (video)

Cyclades Stories: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή των Κυκλάδων – Β. Ραπτάκης: «Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου» (video)

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο