Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

Πρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

|

Το πράσο και το σέλινο είναι ταίριασμα κλασικό. Συνώνυμο της χειμωνιάτικης μαγειρικής στην Ελλάδα, το παραδοσιακό πρασοσέλινο συνδυάζει με σοφία την πικρούτσικη γεύση του σέλινου με τη γλύκα του πράσου. Μαζί με το αυγολέμονο που συνήθως το συνοδεύει προκύπτει ένα φαΐ θαυμάσια ισορροπημένο.

Πιάτο του οικογενειακού τραπεζιού και της θαλπωρής, το χοιρινό πρασοσέλινο, σε πολλές περιοχές της χώρας είναι και το «καλό», γιορτινό φαγητό που θα σερβιριστεί την ημέρα των Χριστουγέννων ή τη δεύτερη μέρα, αφού έχουν προηγηθεί τα ψητά ανήμερα.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαγειρευτά του ιστορικού αθηναϊκού μαγέρικου «Οικονόμου», που δεν είναι απλώς φαγητό αλλά ένας πρώτης τάξεως μεζές παρουσιάζεται στον “Γαστρονόμο”… (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό πρασοσέλινο αρχικά, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε το σέλερι για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  3. Το στραγγίζουμε.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε δύο δόσεις για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Βάζουμε την πρώτη δόση στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα.
  8. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Σκορπίζουμε το σέλερι πάνω στα υλικά της κατσαρόλας, χωρίς να ανακατέψουμε.
  10. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και 600 ml ζεστό νερό.
  11. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά και να μελώσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε σε αργή ροή τον χυμό και χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή τον νισεστέ και χτυπάμε καλά.
  5. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε έντονα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με τη σάλτσα από το χοιρινό πρασοσέλινο.

Κρασί:  Λευκά comfort κρασιά, όπως Σαββατιανό, Ροδίτη, Sauvignon Blanc βαρελάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

ΕΚΑΒ Νάξου: Διακριτική παρουσία και ετοιμότητα στη λιτανεία του Αγίου Νικοδήμου

Με ασθενοφόρο, διασώστες και τη νέα δίκυκλη μονάδα, το ΕΚΑΒ Νάξου εξασφάλισε την υγειονομική κάλυψη των εκατοντάδων συμμετεχόντων στην Ιερά Λιτανεία της 14ης Ιουλίου

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.