Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

Πρόταση ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο, κλασικό

|

Το πράσο και το σέλινο είναι ταίριασμα κλασικό. Συνώνυμο της χειμωνιάτικης μαγειρικής στην Ελλάδα, το παραδοσιακό πρασοσέλινο συνδυάζει με σοφία την πικρούτσικη γεύση του σέλινου με τη γλύκα του πράσου. Μαζί με το αυγολέμονο που συνήθως το συνοδεύει προκύπτει ένα φαΐ θαυμάσια ισορροπημένο.

Πιάτο του οικογενειακού τραπεζιού και της θαλπωρής, το χοιρινό πρασοσέλινο, σε πολλές περιοχές της χώρας είναι και το «καλό», γιορτινό φαγητό που θα σερβιριστεί την ημέρα των Χριστουγέννων ή τη δεύτερη μέρα, αφού έχουν προηγηθεί τα ψητά ανήμερα.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μαγειρευτά του ιστορικού αθηναϊκού μαγέρικου «Οικονόμου», που δεν είναι απλώς φαγητό αλλά ένας πρώτης τάξεως μεζές παρουσιάζεται στον “Γαστρονόμο”… (Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό πρασοσέλινο αρχικά, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό, σε μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε το σέλερι για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  3. Το στραγγίζουμε.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε δύο δόσεις για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  6. Βάζουμε την πρώτη δόση στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα.
  8. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
  9. Σκορπίζουμε το σέλερι πάνω στα υλικά της κατσαρόλας, χωρίς να ανακατέψουμε.
  10. Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και 600 ml ζεστό νερό.
  11. Αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά και να μελώσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε σε αργή ροή τον χυμό και χτυπάμε.
  4. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή τον νισεστέ και χτυπάμε καλά.
  5. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε έντονα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με τη σάλτσα από το χοιρινό πρασοσέλινο.

Κρασί:  Λευκά comfort κρασιά, όπως Σαββατιανό, Ροδίτη, Sauvignon Blanc βαρελάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Σύρος: «Έφυγε» ο Γιώργος Παπαμανώλης, πρώην Βουλευτής Κυκλάδων

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων και ενεργός πολιτικός Γιώργος Παπαμανώλης – Θλίψη στη Σύρο και στις Κυκλάδες

Αναγέννηση στο παλιό σχολείο της Σικίνου, ένα νέο μουσείο γεννιέται

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών για τη μετατροπή του παλιού σχολείου σε μουσείο που θα «φιλοξενήσει» τη Νεικώ και τους αρχαίους θησαυρούς της Σικίνου – Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζεται δυναμικά το έργο.

«Αλλαξημάρια»: Ένα πρότυπο εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνέεται από την αμοργιανή σοφία

Ένα νέο έργο πολιτιστικής και τεχνικής βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά από τις Κυκλάδες – με ρίζες στη συλλογικότητα και το πνεύμα ανταλλαγής των νησιωτικών κοινωνιών.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«DMMO Σαντορίνη»: Νέος Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης γίνεται πραγματικότητα

Ξεκινά η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας – Προγραμματική σύμβαση 70.000 ευρώ για το πρώτο έτος.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 300 εκατ. ευρώ για τον πράσινο εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας

Με έμφαση στη μείωση εκπομπών, την κατασκευή νέων πλοίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί Ταμείο Εκσυγχρονισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο