Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά

|

Pροτιμάμε το μπούτι, ένα μέρος του χοιρινού χωρίς λίπος δηλαδή, γιατί το λίπος στο μαγείρεμα κομματιάζεται και μπερδεύεται με τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα, αφήνοντας στο στόμα μια κάπως δυσάρεστη αίσθηση. Τη λιπαρότητα και τη νοστιμιά εδώ τη δίνει το ελαιόλαδο, που μπαίνει σε γενναία ποσότητα.

Τα χόρτα είναι τα ανοιξιάτικα της εξοχής, που βγαίνουν όλα μαζί και η Ελένη Ζωπιάκη που έδωσε τη συνταγή στον “Γαστρονόμο”, τα μαζεύει, τα πλένει, τα καθαρίζει και τα ψιλοκόβει. Έπειτα, τα πακετάρει σε δόσεις και τα διατηρεί στην κατάψυξη όλο τον χρόνο: μάραθος, κουρνοπόδοι (ή γουρνοπόδοι), λαγουδόχορτο, λαγουδοπάτουχα, αχατζίκοι (μυρώνια), λάπαθο, λίγοι σταφιλινάκοι, παπαρουνόφυλλα, καυκαλήθρες.

Είναι φαγητό καθαρά ανοιξιάτικο ‒ τέτοια εποχή δεν θα βρούμε τα χόρτα, αλλά την άνοιξη θα τα αναζητήσουμε στη λαϊκή ως μείγμα από άγρια χόρτα για πίτες.

Χρόνος: 1 ώρα και 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 20′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε σχετικά μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κιλά άγρια χόρτα, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι ίσα να γυαλίσει.
  3. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και ρίχνουμε το χοιρινό και τον μάραθο, που είναι καλό να μπει από την αρχή, για να μαλακώσει (ιδιαίτερα ο άγριος, που είναι πιο σκληρός) και για να αρωματίσει αργά αργά το χοιρινό. Είναι επίσης σημαντικό να είναι χαμηλή η φωτιά, ώστε το χοιρινό να βγάλει αργά όλα του τα υγρά, γιατί μέσα σε αυτά θα μαγειρευτεί, χωρίς να προσθέσουμε νερό που θα αραιώσει τη νοστιμιά του.
  4. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Τα υγρά του χοιρινού θα σκεπάζουν τα κομμάτια κατά τα 3/4 περίπου.
  5. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε τα χόρτα, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες.
  7. Ρίχνουμε 150 ml νερό και ανακατεύουμε ξανά.
  8. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα πάντα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά μέσα στα νόστιμα ζουμιά που θα βγάλουν τα χόρτα.
  9. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά.

Γαστρονόμος 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένας θεσμός που ενώνει τη Νάξο για τρίτη χρονιά (photos)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σκακιστικό τουρνουά του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», με μικρούς και μεγάλους να δίνουν ραντεβού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μονής.

Ο Σταύρος Παπασταύρου στην Αμοργό, επίσκεψη σε περιβαλλοντικά σημεία και συναντήσεις με φορείς

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου επισκέπτεται την Αμοργό αύριο, Τετάρτη 20 Αυγούστου, για περιβαλλοντικές δράσεις και συναντήσεις σχετικά με το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1».

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η καρδιά της ιστιοπλοΐας χτυπά στο Αιγαίο – Aegean Regatta 2025

Στην τελική ευθεία για την Aegean Regatta 2025 – Tις 50 έφτασαν οι συμμετοχές

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός: Η Σαντορίνη μέσα από το βλέμμα της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη

Ατομική έκθεση της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας με έργα εμπνευσμένα από την ιστορία και την καθημερινότητα του νησιού

Από το όραμα στην πραγματικότητα – Ρυθμιστικά μέτρα αλιείας στην Αμοργό με Προεδρικό Διάταγμα

ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ: Μια 11ετής πρωτοβουλία ψαράδων και φορέων του νησιού οδηγεί στη θεσμοθέτηση Περιοχών Περιορισμού Αλιείας

Το κρουαζιερόπλοιο “MS Oosterdam” στη Νάξο, ένα σύντομο πέρασμα στο δρόμο για τον Πειραιά

Το MS Oosterdam της Holland America Line πέρασε από τη Νάξο, εντυπωσιάζοντας με την κομψότητα και τις ανέσεις του. Δείτε τα στοιχεία και τις παροχές του Vista-class κρουαζιερόπλοιου.

Από το μπουκάλι κρασί… στο μπουκάλι νερό – Το πρώτο «μενού νερού» στη Βρετανία είναι γεγονός

Ένα εστιατόριο με οδηγό Michelin παρουσιάζει το πρώτο γαστρονομικό μενού αφιερωμένο αποκλειστικά στο νερό.

Συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ: Αντιδράσεις και προβληματισμοί

Η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας» και οι ιδιώτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης

Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. – 13 Χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς στο Ηράκλειο

Από μια αυθόρμητη ιδέα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που στηρίζει παιδιά, οικογένειες και ευάλωτες ομάδες στην Κρήτη και πέρα από αυτήν

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.