Τρίτη, Ιανουάριος 21, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

|

Ποιος είπε ότι το κλασικό δεν μπορεί να βελτιωθεί; Εάν υπάρχει φαντασία και καλή διάθεση, κυρίως όμως η πρώτη ύλη ακόμη και μία μερίδα μπριζόλες έχουν την δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να μετατραπούν σε γκουρμέ … πιάτο. Με την αρωγή του Χριστόφορου Πέσκια – μέσα από τη σελίδα του Γαστρονόμου – έχουμε τι; Πρασοσέλινο λίγο διαφορετικό από το κλασικό, με χοιρινές μπριζόλες. Πεντανόστιμο!

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 250 γρ. η καθεμιά
  •  το λευκό και τρυφερό μέρος από 1.200 γρ. πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  •  1 μάτσο σέλινο
  •  1 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  •  3 αυγά
  •  250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το σέλινο. Πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά, τα οποία κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1 εκ. Τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές από το μετρημένο λάδι.
  3. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και, όταν κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες (αν χωράνε όλες μαζί, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις) και τις ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά από τη μία πλευρά.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
  5. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν. Αποσύρουμε και τις σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστές.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε τα κομμένα κλωνάρια σέλινου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε -χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό, εκτός και αν το φαγητό στεγνώσει νωρίς, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό- σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.
  9. Προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου, τα μυρώνια και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  10. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  12. Προσθέτουμε τα λίγα υγρά του φαγητού σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθεί το μείγμα.
  13. Περιχύνουμε το πρασοσέλινο και τις μπριζόλες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθεί. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
  14. Συνοδεύουμε με μανούρι ή άλλο λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας και παξιμάδια κρίθινα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΝΠΕ: Για τα οικονομικά των Περιφερειών συζήτησαν οι Περιφερειάρχες με Λιβάνιο και Παπαθανάση

Κρίσιμης σημασίας για τις Περιφέρειες η αύξηση των πόρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου: Εκδρομή και κοπή πίτας στις 9 Φεβρουαρίου

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος να το δηλώσουν έγκαιρα στην Ταμία της Ένωσης

Νάξος: Ξεκινά το Πρόγραμμα Στείρωσης και Εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων

"Καλούμε τους φιλόζωους συνδημότες μας, που φροντίζουν αδέσποτα ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και μη στειρωμένα, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Ζωικής και Αγροτικής Ανάπτυξης"

Σαντορίνη: Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας της Ένωσης Πολυτέκνων

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων , Λυκείων , παιδιά πολύτεκνων οικογενειών καθώς και οι επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Θεοδωράτος: Αύξηση εισιτηρίων 12 έως 15% από 1η Μαΐου

Θεοδωράτος: Αύξηση εισιτηρίων 12 έως 15% από 1η Μαΐου – O νέος κανονισμός αφορά τα μεγάλα πλοία που ταξιδεύουν στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες - Δωδεκάνησα)

Γλινάδο – Σχολείο: Η δωρεά Κλιματιστικών από την Seajets και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Το Σχολείο της Γλινάδου έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του αλλά το δώρο που περιείχε το φλουρί ήταν υπέροχο.. Η ευχαριστήρια επιστολή προς την Seajets

Δίκη «Blue Horizon»: Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε “Τον απώθησαν εκτός του καταπέλτη”

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όσα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά τη νύχτα που έχασε τη ζωή του ο Αντώνης Καργιώτης

Τράπεζες: Νέα δεδομένα στις χρεώσεις από σήμερα (21/01) στις κινήσεις πελατών (πίνακες)

Σε ισχύ από σήμερα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών - Νέα πακέτα πληρωμών ανακοινώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (πίνακες)

Μπάσκετ… Με οδηγό τον Νίκο Παππά εντός κι εκτός παρκέ

Ο Νίκος Παππάς αποτελεί έναν αθλητή κόσμημα που οφείλεις να τον ακολουθείς

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή