Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

|

Ποιος είπε ότι το κλασικό δεν μπορεί να βελτιωθεί; Εάν υπάρχει φαντασία και καλή διάθεση, κυρίως όμως η πρώτη ύλη ακόμη και μία μερίδα μπριζόλες έχουν την δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να μετατραπούν σε γκουρμέ … πιάτο. Με την αρωγή του Χριστόφορου Πέσκια – μέσα από τη σελίδα του Γαστρονόμου – έχουμε τι; Πρασοσέλινο λίγο διαφορετικό από το κλασικό, με χοιρινές μπριζόλες. Πεντανόστιμο!

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 250 γρ. η καθεμιά
  •  το λευκό και τρυφερό μέρος από 1.200 γρ. πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  •  1 μάτσο σέλινο
  •  1 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  •  3 αυγά
  •  250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το σέλινο. Πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά, τα οποία κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1 εκ. Τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές από το μετρημένο λάδι.
  3. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και, όταν κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες (αν χωράνε όλες μαζί, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις) και τις ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά από τη μία πλευρά.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
  5. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν. Αποσύρουμε και τις σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστές.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε τα κομμένα κλωνάρια σέλινου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε -χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό, εκτός και αν το φαγητό στεγνώσει νωρίς, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό- σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.
  9. Προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου, τα μυρώνια και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  10. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  12. Προσθέτουμε τα λίγα υγρά του φαγητού σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθεί το μείγμα.
  13. Περιχύνουμε το πρασοσέλινο και τις μπριζόλες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθεί. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
  14. Συνοδεύουμε με μανούρι ή άλλο λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας και παξιμάδια κρίθινα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Γιάννης Στάνκογλου: Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι με την κόρη του στη Σρι Λάνκα, μπροστά στο μνημείο Sigiriya (video)

Ο ηθοποιός ταξίδεψε με τα παιδιά του στο νησί της Ασίας και μοιράστηκε μια τρυφερή μουσική στιγμή με φόντο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Οι Έλληνες «νομάδες» της μπύρας ταξιδεύουν τις γεύσεις τους σε όλο τον κόσμο

Από το γαλακτομπούρεκο μέχρι το τζατζίκι, η Seven Island Brewery κατακτά φεστιβάλ και ζυθοποιεία σε κάθε ήπειρο

Η αυθεντική Ισπανία κερδίζει έδαφος: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης για την Ισπανική ύπαιθρο

Μικρές αγροτικές πόλεις προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες, αναζωογονώντας την οικονομία και τον πολιτισμό της υπαίθρου

Μ. Καφούρος: Ερώτηση για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά την άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και στοχευμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τα νησιά

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας: «Φωτεινό παράδειγμα» – Η Θήρα βράβευσε την Εύη Νομικού

Σε συγκινητική τελετή, ο Σύλλογος αναγνώρισε το πολυετές έργο και την αφοσίωσή της στην τοπική κοινωνία

Λουλούδια της παραλίας: Μην τα πατάς – Προστάτεψέ τα!

Από το αλμυρίκι και τον κρίνο της θάλασσας, μέχρι την κάπαρη, τα παράκτια φυτά κρατούν ζωντανές τις αμμουδιές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα

Ελληνική ακτοπλοΐα: Ο στόλος γερνά, η ανανέωση είναι μονόδρομος

Με το 83% των πλοίων άνω των 20 ετών, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμμόρφωση, την τεχνολογική μετάβαση και τη χρηματοδότηση νέων ναυπηγήσεων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες