Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Αρωμα Πόλης με πληγούρι και πιπεριές

Πρόταση Ημέρας: Αρωμα Πόλης με πληγούρι και πιπεριές

|

“Να σερβίρετε αυτό το πλιγούρι με κεφτεδάκια ή με συκώτι στα κάρβουνα», προτείνει μέσα από τον “Γαστρονόμο” η Στέλλα Φουρουντζόγλου, που ετοίμασε στην κουζίνα της στα Ταταύλα (σημερινό Kurtulus), την ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει.

Συνταγή συγκεκριμένη για τα πιλάφια με πλιγούρι δεν υπάρχει. Μπαίνει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο κάθε εποχή. Τα φτιάχνουν με το τουρκικό χοντρό πλιγούρι, που είναι ολόκληρος σπόρος σταριού αλλά δεν χρειάζεται μούλιασμα. Συνήθως βρίσκουμε χύμα σε ορισμένα παντοπωλεία και μπαχαράδικα (ενδεικτικά: Σέσουλα, Δήμητρας Γαία, www.baharadiko.gr κ.ά.)

Χρόνος: 15′ προετοιμασία /  30′ μαγείρεμα /  15′ αναμονή / Σύνολο: 1 ώρα

 

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοντρό πλιγούρι με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, πελτέ και κύμινο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα καρότα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα πιπεριάς και τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους και προσθέτουμε το πλιγούρι.
  3. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το νερό.
  4. Προσθέτουμε το κύμινο, τον δυόσμο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του πλιγουριού (20-30 λεπτά).
  6. Στο διάστημα αυτό, το νερό θα απορροφηθεί και το πλιγούρι θα φουσκώσει και θα μαλακώσει.
  7. Στο τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει το πλιγούρι.
  8. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι υδρατμοί.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Πάρος – Μάρπησσα: Ομάδα παιδιών μαχαίρωσε δύο αδέλφια (!!!)

Μαχαιρώθηκαν δύο αδέλφια από ομάδα παιδιών στη Μάρπησσα της Πάρου - Τι συνέβη;

Έρευνα: Tο 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των 4 χιλιομέτρων

Προκρίνοντας το περπάτημα αντί για τα 4 χιλιόμετρα οδήγησης, πραγματοποιούμε το σύνολο σχεδόν των βημάτων που απαιτούνται ημερησίως

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου