Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας από .. Σύρο: Μπουρεκάκια με μήλο και κιμά

Πρόταση Ημέρας από .. Σύρο: Μπουρεκάκια με μήλο και κιμά

|

Μία άλλη πρόταση…

“Τα φύλλα κρούστας τα παίρναμε από τον “κρουστά”, που τα έφτιαχνε στο εργαστήρι του στην οδό Βικέλα στην Ερμούπολη, ένας δρόμος κάθετος στην πλατεία Μιαούλη», είπε η Συριανή καλομαγείρισσα Μαρίκα Πρέκα, στα μέλη του “Γαστρονόμου” που έδωσε τη συνταγή.

Αναφερόμαστε σε μπουρεκάκια με μήλο και κιμά. Αστικός μεζές, που τον σέρβιραν κυρίως σε καλά τραπέζια, όπως τα Χριστούγεννα και στις ονομαστικές γιορτές.

χρόνος: 30′ προετοιμασία /  20′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 50′

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για τα μπουρεκάκια, ξεκινάμε και σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το μήλο και το καρότο για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνει σπυρωτός ο κιμάς.
  2. Ρίχνουμε και τον πελτέ, την κανέλα, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να καβουρδιστούν ελαφρώς.
  1. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί και το 1 αυγό και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε μια λεία επιφάνεια κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας στη μέση, κάθετα προς τη μικρή τους πλευρά. Με ένα πινέλο αλείφουμε μία μία όλες τις λωρίδες από τη μία πλευρά με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς κάθε λωρίδας φύλλου. Γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες ελαφρώς προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Τακτοποιούμε τα μπουρεκάκια σε έναν δίσκο.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το δεύτερο αυγό με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και αλείφουμε τα μπουρεκάκια.
  5. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπουρεκάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Μ. Βάβουλας: «Η Νάξος χρειάζεται υποδομές, ενεργούς πολίτες και συνεργασίες για να πάει μπροστά» (video)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δύναμη Αλλαγής» μίλησε για τον τουρισμό, τις υποδομές, το στεγαστικό στα χωριά και την ανάγκη θεματικών δημοτικών συμβουλίων.

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Αναβολή της τελετής αγιασμού (11/09) ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Η τελετή που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου μετατίθεται μέχρι νεωτέρας, καθώς ο περιβάλλων χώρος δεν είναι ακόμη κατάλληλος για την προσέλευση των μαθητών.

Στα Κουφονήσια έρχεται νέο 5άστερο ξενοδοχείο από τη ΝΟΜΑΣ Α.Ε.

Προέγκριση οικοδομικής άδειας για πολυτελή μονάδα 29 δωματίων και 58 κλινών στον οικισμό Αγίου Γεωργίου.

Μήλος και Σίφνος: Δύο διαφορετικά μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης στις Κυκλάδες

Συγκριτική μελέτη της MTC GROUP αναδεικνύει τη Μήλο ως εστία περιπέτειας και βιωματικής εξερεύνησης και τη Σίφνο ως σημείο πολιτιστικής ανάπαυσης και γαστρονομικής ταυτότητας.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Ανάκληση οικοδομικής άδειας στο Σαρακήνικο – Ανακοίνωση Δήμου Μήλου

Η ΥΔΟΜ Μήλου προχώρησε σε ανάκληση της άδειας ξενοδοχειακής μονάδας στα Καμίνια – Σαρακήνικο, έπειτα από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και παρέμβαση του Δήμου.

Μ. Κόνσολας: “Η Ρόδος δικαιούται μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ”

Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Οικονομικών για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο, με αναφορά στη συνεισφορά του νησιού στα δημόσια έσοδα.

Το Bitcoin φτάνει τα 110.000 δολάρια: Η στρατηγική εξόρυξης DL διαταράσσει την αγορά

Η DL Mining, μια πλατφόρμα cloud mining που ρυθμίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεχωρίζει ως παγκόσμιος ηγέτης, προσφέροντας συμβατές, φιλικές προς το περιβάλλον και υψηλής απόδοσης λύσεις εξόρυξης

Η Αθήνα ξανά στο επίκεντρο: Final Four EuroLeague 2025 στο ΟΑΚΑ μετά από 19 χρόνια

Με ψήφους 8-3 έναντι του Βελιγραδίου, η Αθήνα αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή της Ευρώπης – Τι αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.