Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας από Σαντορίνη: Πως να φτιάξουμε (και να απολαύσουμε) μελιτίνια

Πρόταση ημέρας από Σαντορίνη: Πως να φτιάξουμε (και να απολαύσουμε) μελιτίνια

|

Τα μελιτίνια είναι ένα μοναδικό γλυκάκι της ένδοξης συνομοταξίας των κυκλαδίτικων τυρογλυκών. Ταξιδέψαμε – μέσω του “Γαστρονόμου” – μέχρι τη Σαντορίνη για να γνωρίσουμε την κ. Μαρία Ματσάντου, που συντηρεί τις μνήμες των γεύσεων με τα μοναδικά γλυκά και φαγητά της. Μια μόνο από τις 95 συνταγές που καταγράψαμε στο μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου «Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων». Κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την Καθημερινή.

Τα τυρογλυκά είναι ο κοινός παρονομαστής στη δωρική κυκλαδίτικη ζαχαροπλαστική. Με τα φρέσκα τυριά της άνοιξης και μέλι ετοίμαζαν τις μεγάλες πίτες, αλλά και μικρά κεντητά λυχναράκια και μισοφέγγαρα, με μικρές παραλλαγές από νησί σε νησί, ως προς τις αναλογίες, τα καρυκεύματα, τον τρόπο που τα σμίλευαν και τα ονόματά τους. Τα μελιτίνια της Σαντορίνης λοιπόν είναι ένα τέτοιο γλυκάκι της ένδοξης συνομοταξίας, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης οι τυρόπιτες της Τήνου, τα μελιτερά της Ανάφης, τα ραφιόλια της Μυκόνου, τα λυχναράκια της Μήλου, τα τσιμπητά της Πάρου και άλλα. Της Σαντορίνης καρυκεύονται συνήθως με μαστίχα, όπως στη συνταγή της Μαρίας, ενώ κάποιοι προσθέτουν επίσης κανέλα και ζαφορά.

Χρόνος: 1 ώρα και 30′ προετοιμασία / 30′ ψήσιμο Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 60 (περίπου)
Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • περίπου 400 ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 αυγό
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 6 καψάκια βανιλίνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα στο γουδί με ελάχιστη από τη ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μελιτίνια Σαντορίνης σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.
  2. Προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη τραχιά.
  3. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειάζεται, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε το τυρί με το πρες πουρέ ή το περνάμε από τον τρίφτη.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το αλεύρι και τη μαστίχα.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα τελείως ομοιογενές και μαλακό μείγμα.

Μελιτίνια

  1. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 κομμάτια.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο, με πάχος 2-3 χιλιοστά το πολύ.
  3. Εναλλακτικά το ανοίγουμε στο μηχάνημα για ζυμαρικά, επιλέγοντας την πιο λεπτή ρύθμιση.
  4. Με στρογγυλό κουπάτ (ή με το στόμιο ενός ποτηριού) με διάμετρο 10 εκ. κόβουμε δισκάκια.
  5. Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο και γύρω της ανασηκώνουμε το φύλλο.
  6. Τσιμπάμε τις άκρες του με τα δάχτυλά μας σε πολλά πυκνά διαστήματα ίσα μεταξύ τους, για να φτιάξουμε ένα «καλαθάκι».
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
  8. Ανοίγουμε τα περισσεύματα από τα κοψίματα σε εξίσου λεπτό φύλλο και κόβουμε κι άλλα δισκάκια.
  9. Συνολικά βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 1-2 μεγάλα ταψιά και αραδιάζουμε εκεί τα μελιτίνια.
  12. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η γέμιση και να ξανθύνει το φύλλο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής