Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας από .. Λέσβο: Χάχλες στον φούρνο, γεμιστές με λαχανικά και...

Πρόταση Ημέρας από .. Λέσβο: Χάχλες στον φούρνο, γεμιστές με λαχανικά και φέτα

|

Οι χάχλες είναι ο παραδοσιακός λέσβιος τραχανάς, πλασμένος με ξινό γάλα, που του δίνουν σχήμα «χούφτας». Με την αρωγή του “Γαστρονόμου τις γεμίζουμε με τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού, ελιές και φέτα.

“Το να φτιάξεις χάχλες είναι χρονοβόρο και μπελαλίδικο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένας εκπληκτικός μεζές. Συνήθως τις γεμίζουν με φέτα και τις σερβίρουν είτε ελαφροψημένες στο τζάκι ή στον φούρνο είτε τις σπάζουν σε κομμάτια και τα ρίχνουν σε σούπες, για να γίνουν πιο χορταστικές. Φυσικά, σηκώνουν κάθε λογής γέμιση – ο Λέσβιος σεφ Στράτος Ιωσηφέλης τις προτείνει με θερινά λαχανικά. Διασημότερες είναι οι χάχλες του Μεσοτόπου στη δυτική Λέσβο… 

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 10′ ψήσιμο / Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 8 χάχλες Μεσοτόπου (σε καλά παντοπωλεία, ιδιαίτερα αυτά που ειδικεύονται σε λεσβιακά είδη – ενδεικτικά: Περί Λέσβου, Πρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου κ.ά.)

Για τη γέμιση
# 30 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ

# 30 γρ. πιπεριά πράσινη, σε μικρά καρέ

# 50 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ

# 60 γρ. ελιές, ψιλοκομμένες

# 200 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη

# 180 γρ. φέτα, σε μικρά κυβάκια

# 10 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη

# τα φύλλα από 4 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα

# τα φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα
# μικρά κλαράκια θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

# Για τις χάχλες στον φούρνο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.

# Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε το μείγμα στις χάχλες και τις αραδιάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.

# Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά οι χάχλες και να ψηθεί η γέμιση.

# Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε τις χάχλες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φύλλα ρίγανης και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ούζο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Καλά τα ρεκόρ αλλά αντέχουμε άλλους επιβάτες;

Ρεκόρ επιβατών στα αεροδρόμια – Προβληματισμός για τη χωρητικότητα

Φιλοδώρημα: Τι ισχύει από την 1η Νοεμβρίου, αφορολόγητα το πρώτο σαββατοκύριακο

Με τη νέα ρύθμιση, η φορολόγηση θα ξεκινά όταν τα δηλωμένα φιλοδωρήματα μέσω POS υπερβαίνουν τα 3.600 ευρώ ετησίως.

Μπορεί η σύγχρονη μητέρα να κατακτήσει την ισορροπία και την ευτυχία;

Η σύγχρονη μητέρα μπορεί να κατακτήσει την ισορροπία και την ευτυχία, εάν αναγνωρίσει τα όρια της, αποδεχτεί ότι η τελειότητα δεν είναι ρεαλιστική και στηριχθεί σε ένα δίκτυο υποστήριξης.

Κυκλάδες – Λεονταρίτης: Επίσκεψη αστραπή στην Τήνο

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε στην Τήνο - Τι έκανε;

Γ. Παπαγεωργίου: Ο “Σίλβιο” αγαπάει τη νησιώτικη μουσική, ζητάει το σεβασμό της παράδοσης (video)

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τηλεόραση, μουσική και την ανάγκη να διατηρήσουμε την παράδοση στην μουσική μας (video)

Πρόταση ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο πρασάτο, με κύμινο

Μία απλή και ...δροσερή συνταγή με βάση το πράσο

Νότιο Αιγαίο: Ξεβράζονται ροφοί και σφυρίδες, ποιος ο λόγος;

Εχουν προσβληθεί από ιό, που δεν επηρεάζει τον άνθρωπο

Business Insider για Ιο: “Εκπληκτικός προορισμός με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες”

H Ίος ανάμεσα στα 100 πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά του κόσμου

Γ. Βρούτσης για ΣΕΦ και Ολυμπιακό “Δικαιούται, όπως και ο Παναθηναϊκός, να έχει το δικό του γήπεδο”

Βρούτσης στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6: «Στη διάθεση ΠΑΕ και ΚΑΕ τα στοιχεία οπαδών που οδηγούν σε τιμωρία» (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νάξος: Τροχαίο με πρωταγωνιστή 23χρονο, διακομιδές σε Αθήνα και Σύρο

Δύο διακομιδές από Νάξο προς Σύρο και Αθήνα χθες Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Ακτοπλοϊα – Σεπτέμβριος: Σαντορίνη και Μύκονος έκλεψαν την παράσταση (στατιστικά)

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα .. καυτός για τα νησιά των Κυκλάδων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τριάδα παικτών για φίλημα επικράτησε του Πορφύρα και έκανε το 3χ3 νίκες

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε του Πορφύρα 90-82 και έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο της National League 2

Ιος: “Πράσινο” φως για νέο ξενοδοχείο

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Κρουαζιέρα: Η Costa Cruises γυρίζει τη … πλάτη στην Σαντορίνη

Η Costa Cruises “βγάζει στη… σέντρα” τη Σαντορίνη - Ποιο νησί θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη;

Κωμιακή: Επιτυχημένη η ενημερωτική ημερίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)

Με μεγάλη συμμετοχή η ενημέρωση των γυναικών Κωμιακής και Απόλλωνα για την πρόληψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)