Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας από ... Κεφαλονιά: Κόκορας σοφιγάδο

Πρόταση Ημέρας από … Κεφαλονιά: Κόκορας σοφιγάδο

|

Στην Κεφαλονιά, την εβδομάδα της Κρεατινής και τη Μουρδουλοπέφτη (Τσικνοπέμπτη) σε όλα τα σπίτια μαγείρευαν φαγητά της τοπικής κουζίνας, όπως κουνέλι, κρεατόπιτα στην τσερέπα και κόκορα σοφιγάδο, όπου σοφιγάδο σημαίνει φαγητό πνιγμένο στην παχιά κόκκινη σάλτσα.

Μας αρέσει να το μαγειρεύουμε ανεξαρτήτως εποχής και ταιριάζει γάντι στο σημερινό μας τραπέζι. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” πάμε Κεφαλονιά και απολαμβάνουμε το πιάτο.. Αν και στη Νάξο μπορούμε να κάνουμε ανάλογο πιάτο με υλικά που έχει το ψυγείο μας… Μην ξεχνάμε ότι ο Κόκορας είναι πιάτο που τρώμε είτε στις Εγγαρές είτε στις Μέλανες…

Χρόνος:  15′ προετοιμασία /  2 ώρες και 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

 

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα σοφιγάδο από την Κεφαλλονιά, πλένουμε, στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα κομμάτια, για περίπου 5 λεπτά κάθε δόση ομοιόμορφα.
  3. Βάζουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν απαλά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί (ή το ξίδι) και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε το μπαχάρι, τις πάπρικες, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τον ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο, μέχρι ίσα να καλύψει τα κομμάτια του κόκορα. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, έπειτα τη χαμηλώνουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  7. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.
  8. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Στραγγίζουμε και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Βάζουμε σε κάθε πιάτο μπόλικη σάλτσα, από 1-2 κομμάτια κόκορα και αν θέλουμε τριμμένη μυζήθρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Πέρασε με ανατροπή από τον Αρη, περιμένει τον Ολυμπιακό

Εντυπωσιακός ο ΑΟ Θήρας στην 5η σερί νίκη του κόντρα στον Αρη (3-2 σετ). - Ντέρμπι στην Σαντορίνη (22/11) κόντρα στον 2ο Ολυμπιακό

Μ. Δελαπόρτας: Αποκαλύψεις για την “Ρένα της καρδιάς μου” (video)

Ο Μάκης Δελαπόρτας μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Ρένα Βλαχοπούλου και την εκδήλωση της 19ης Νοεμβρίου (video)

Σέριφος – Μεταλλεία: Ανάγκη διάσωσης των ιστορικών μνημείων (video)

Μεταλλεία Σερίφου - Η έρευνα του ΕΜΠ για τη διάσωση και ανάδειξη των μεταλλευτικών μνημείων και τοπίων (video)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο ο Βασίλης Μαντζουράνης (video)

Ο Βασίλης Μαντζουράνης, μέλος του συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες», έχασε τη ζωή του σε ηλικία 53 χρόνων, ύστερα από τροχαίο που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

Naxos Medical: Ιατρείο από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και στο Naxos Medical βρίσκεται ο γιατρός ρευματολόγος Κωνσταντίνος Γεωργανάς

Β. Κουκουζής για Πολυτεχνείο: “ένιωσα να μετατρέπομαι σε λύκο, αισθάνομαι πικρία για το σήμερα”

Ο Γεωπόνος Βαγγέλης Κουκουζής μίλησε για το Πολυτεχνείο. .. Για τη παρουσία του εκεί το 1973... Και εξηγεί το αίσθημα "μπήκα αρνί και βγήκα λύκος"

Πολυτεχνείο 1973: Θύμησες από την Ναξιώτισσα Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Η Κατερίνα Πρωτονοταρίου θυμάται εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 1973... Η σφαίρα που βρέθηκε στο δωμάτιο της...

Νάξος: Ενημέρωση και δωρεάν μετρήσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με επιτυχία η ενημέρωση και πρόληψη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Πρόταση ημέρας: Τηγανιά χοιρινή με φέτα

Μία πρόταση με αρκετή αγάπη και αίσθηση χωριάτικου απλού φαγητού....

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη