Στις Κυκλάδες και σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, τα χόρτα δεν είναι απλώς συνοδευτικό. Είναι μνήμη, είναι εποχή, είναι φροντίδα από τα χέρια της μάνας και της γιαγιάς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αλμύρα, ένα χόρτο που φυτρώνει κοντά στη θάλασσα, τραγανό, με θαλασσινή νοστιμιά, έτοιμο να μεταμορφωθεί σε ένα πιάτο απλό και πλούσιο ταυτόχρονα.
Δεν χρειάζεται πολλά — λίγη ζεματισμένη αλμύρα, καλό λάδι, φέτα που λιώνει και ένα τηγανητό αυγό από πάνω. Αυτό είναι όλο. Και όμως, η γεύση της φέρνει καλοκαίρι, πανηγύρι, σκιερή αυλή με πιάτα στη μέση.
Για όσους μεγάλωσαν με την κουζίνα της ανάγκης που έγινε κουζίνα της καρδιάς, και για όσους αναζητούν γνήσιες, γήινες γεύσεις, αυτή η συνταγή είναι μια μικρή επιστροφή στα απλά και ουσιαστικά.
Ας δούμε τη πρόταση της ημέρας από τον “Γαστρονόμο” όπου η φέτα και το αυγό έχουν συνοδευτικό χαρακτήρα…
Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 10′ μαγείρεμα, Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 2
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τσιγαριαστή αλμύρα με αυγό μάτι και φέτα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε την αλμύρα για 2 λεπτά.
- Παράλληλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ή σε ένα μεγάλο σαγανάκι), σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σπάμε τα αυγά στο κέντρο του τηγανιού και τα τηγανίζουμε «μάτια».
- Λίγο πριν τα αυγά είναι έτοιμα (να έχει σχεδόν ασπρίσει το ασπράδι τους), βγάζουμε τα χόρτα από το νερό με μια πιρούνα, τα αφήνουμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα για να στραγγίξουν το περισσότερο νερό και τα τακτοποιούμε γύρω από τα αυγά, χωρίς να ανακατέψουμε (θα παρασύρουν και ελάχιστο νερό μαζί τους, αλλά δεν μας πειράζει).
- Πάνω τους σκορπίζουμε τα τρίμματα φέτας.
- Αλατοπιπερώνουμε όλο το φαγητό, ψήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι η φέτα να λιώσει και τα ξεροψηθεί ελαφρώς και τα χόρτα να γυαλίσουν από το λάδι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Γαστρονόμος”