Κυριακή 5η των Νηστειών και πάμε στο Αγιο Ορος. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” που μας παρουσιάζει τη συνταγή “Πράσα κοκκινιστά με χταπόδι”.. Και όπως τονίζει ο πατέρας Ιωσήφ το χταπόδι ταιριάζει πολύ με την κόκκινη σάλτσα. Η συνταγή θέλει προσοχή για να μη λιώσουν τα πράσα στο μαγείρεμα, οπότε αποφεύγουμε κάθε μορφής ανακάτεμα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα τακτικά.
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για τα πράσα κοκκινιστά με χταπόδι, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα και νερό τόσο που μόλις να τα καλύπτει.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτοντας λίγο νερό (που μόλις να τα καλύπτει), κάθε φορά που βλέπουμε να απορροφάται, για να μη στεγνώσουν και κολλήσουν τα πράσα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χταπόδι, την κανέλα, τους κόκκους πιπέρι, τις δάφνες, το σέλινο και το σκόρδο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε το όλον να βράσει σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 150 ml νερό και λίγο αλάτι.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, σείοντάς την πότε πότε για να μην κολλήσουν τα υλικά, αποφεύγουμε όμως να ανακατέψουμε με κουτάλα, για να μη διαλυθούν τα πράσα.
- Μόλις μεγαλώσει καλά το χταπόδι και μελώσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.
Μυστικά
Ρίχνουμε αλάτι με φειδώ, καθώς το χταπόδι είναι αλμυρό και θα βγάλει τα δικά του θαλασσινά «ζουμιά».