Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

Πρόταση Ημέρας – Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

|

Πάμε Αγιο Ορος… Ημέρες Νηστείας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και ο “Γαστρονόμος” βλέπει την κουζίνα της μονής Βατοπαιδίου να ανοίγουν… Στο βάθος ο Πατέρας Παϊσιος μαζί με τους συνεργάτες του μαγειρεύουν αυτή τη συνταγή με κόρχορο, ένα είδος μολόχας που φυτεύουν τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή του Βατοπαιδίου και το συγκομίζουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Το βότανο είναι θερμαντικό, οπότε η συνταγή είναι χειμωνιάτικη, όμως μπορούμε να ετοιμάσουμε το ίδιο φαγητό με φρέσκο σπανάκι.

Χρόνος: 25′ προετοιμασία /  1 ώρα μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 4-5
# 1 κιλό πλοκάμια χταποδιού, ψιλοκομμένα (τραβάμε και αφαιρούμε τη σκούρα μεμβράνη που τα καλύπτει, μαζί με τις βεντούζες, γιατί δεν αλέθονται καλά)
# 375 γρ. ψιλό πλιγούρι
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
# 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
# 4-5 κουτ. σούπας αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
# 1 κουτ. σούπας τριμμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και ορισμένα ντελί)

Για το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών
# 1 γρ. (στη μύτη του κουτ. γλυκού) από καθένα από τα ακόλουθα υλικά: πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, ξερή μέντα (ή δυόσμο), ξερή μαντζουράνα, κανέλα σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

  1. Για τους χταποδοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι και άφθονο χλιαρό νερό που να το υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να φουσκώσει.
  3. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τις παλάμες μας.
  4. Σε δυνατό πολυκόφτη ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον βασιλικό, τα τριανταφυλλάκια και ελάχιστο αλάτι.
  5. Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
  7. Βρέχοντας κάθε τόσο τις παλάμες μας με νερό (για να μην κολλάει το μείγμα), πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
  8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  9. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
  10. Βγάζουμε τους χταποδοκεφτέδες από την κατάψυξη και τους «ψήνουμε» απευθείας στο καυτό τηγάνι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι μέσα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή