Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

Πρόταση Ημέρας – Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

|

Πάμε Αγιο Ορος… Ημέρες Νηστείας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και ο “Γαστρονόμος” βλέπει την κουζίνα της μονής Βατοπαιδίου να ανοίγουν… Στο βάθος ο Πατέρας Παϊσιος μαζί με τους συνεργάτες του μαγειρεύουν αυτή τη συνταγή με κόρχορο, ένα είδος μολόχας που φυτεύουν τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή του Βατοπαιδίου και το συγκομίζουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Το βότανο είναι θερμαντικό, οπότε η συνταγή είναι χειμωνιάτικη, όμως μπορούμε να ετοιμάσουμε το ίδιο φαγητό με φρέσκο σπανάκι.

Χρόνος: 25′ προετοιμασία /  1 ώρα μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 4-5
# 1 κιλό πλοκάμια χταποδιού, ψιλοκομμένα (τραβάμε και αφαιρούμε τη σκούρα μεμβράνη που τα καλύπτει, μαζί με τις βεντούζες, γιατί δεν αλέθονται καλά)
# 375 γρ. ψιλό πλιγούρι
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
# 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
# 4-5 κουτ. σούπας αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
# 1 κουτ. σούπας τριμμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και ορισμένα ντελί)

Για το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών
# 1 γρ. (στη μύτη του κουτ. γλυκού) από καθένα από τα ακόλουθα υλικά: πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, ξερή μέντα (ή δυόσμο), ξερή μαντζουράνα, κανέλα σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

  1. Για τους χταποδοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι και άφθονο χλιαρό νερό που να το υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να φουσκώσει.
  3. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τις παλάμες μας.
  4. Σε δυνατό πολυκόφτη ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον βασιλικό, τα τριανταφυλλάκια και ελάχιστο αλάτι.
  5. Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
  7. Βρέχοντας κάθε τόσο τις παλάμες μας με νερό (για να μην κολλάει το μείγμα), πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
  8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  9. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
  10. Βγάζουμε τους χταποδοκεφτέδες από την κατάψυξη και τους «ψήνουμε» απευθείας στο καυτό τηγάνι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι μέσα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.