Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

Πρόταση Ημέρας – Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

|

Πάμε Αγιο Ορος… Ημέρες Νηστείας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και ο “Γαστρονόμος” βλέπει την κουζίνα της μονής Βατοπαιδίου να ανοίγουν… Στο βάθος ο Πατέρας Παϊσιος μαζί με τους συνεργάτες του μαγειρεύουν αυτή τη συνταγή με κόρχορο, ένα είδος μολόχας που φυτεύουν τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή του Βατοπαιδίου και το συγκομίζουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Το βότανο είναι θερμαντικό, οπότε η συνταγή είναι χειμωνιάτικη, όμως μπορούμε να ετοιμάσουμε το ίδιο φαγητό με φρέσκο σπανάκι.

Χρόνος: 25′ προετοιμασία /  1 ώρα μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 4-5
# 1 κιλό πλοκάμια χταποδιού, ψιλοκομμένα (τραβάμε και αφαιρούμε τη σκούρα μεμβράνη που τα καλύπτει, μαζί με τις βεντούζες, γιατί δεν αλέθονται καλά)
# 375 γρ. ψιλό πλιγούρι
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
# 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
# 4-5 κουτ. σούπας αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
# 1 κουτ. σούπας τριμμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και ορισμένα ντελί)

Για το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών
# 1 γρ. (στη μύτη του κουτ. γλυκού) από καθένα από τα ακόλουθα υλικά: πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, ξερή μέντα (ή δυόσμο), ξερή μαντζουράνα, κανέλα σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

  1. Για τους χταποδοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι και άφθονο χλιαρό νερό που να το υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να φουσκώσει.
  3. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τις παλάμες μας.
  4. Σε δυνατό πολυκόφτη ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον βασιλικό, τα τριανταφυλλάκια και ελάχιστο αλάτι.
  5. Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
  7. Βρέχοντας κάθε τόσο τις παλάμες μας με νερό (για να μην κολλάει το μείγμα), πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
  8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  9. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
  10. Βγάζουμε τους χταποδοκεφτέδες από την κατάψυξη και τους «ψήνουμε» απευθείας στο καυτό τηγάνι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι μέσα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος και Μικρές Κυκλάδες μπαίνουν στην εποχή του 1 Gbps, οπτικές ίνες σε 27 οικισμούς με το UFBB

Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού το νησί – Πάνω από 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες Internet μέσω FTTH

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

«Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»: Ένα λιμάνι παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που στάθηκε φάρος για τα νησιά

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην υπουργό, που υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τη νησιωτικότητα

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο με στήριγμα την τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Αναζητώντας την αυθεντικότητα: Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρέφονται σε ήσυχα ελληνικά νησιά

Από τη Σαντορίνη στην Αίγινα και από τη Μύκονο στους Φούρνους – Τα στοιχεία της Ferryscanner για το 2025 δείχνουν στροφή των ξένων επισκεπτών σε αυθεντικούς και ανεξερεύνητους προορισμούς

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Προβάδισμα νίκης για τη Φλαμέγκο

Φλαμένγκο - Τσέλσι: Χορεύει… σάμπα τους Λονδρέζους στο 2.70!

Από την αποθέωση μέχρι την πτώση: Η ιστορία του Πας Γιάννινα

Ο Πας Γιάννινα είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ηπείρου. Ας εξερευνήσουμε τα σκαμπανεβάσματα της πορείας του από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Αντ. Χάλαρης: “Όχι άλλες φιέστες, Η Σαντορίνη ζητά λύσεις, όχι χειροκροτήματα”

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικής στήριξης των νησιών και τη σιωπή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

«Πάνω σε αυτή τη γη… αγκάθια»: Η ποίηση της Παρασκευής Ανεβλαβή αποκαλύπτεται στο “Καμπανέλλης

Η ποιητική συλλογή της νέας δημιουργού παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μια βραδιά γεμάτη λέξεις, εικόνες και συναίσθημα

Νάξος – Γιάννης Παπαδόπουλος: Επανεκλογή στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, ποια υπόσχεση δίνει

Ο Ναξιώτης επαγγελματίας, με 25 χρόνια προσφοράς στην εστίαση, αναλαμβάνει ξανά ρόλο ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.