Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

Πρόταση Ημέρας – Αγιο Ορος: Χταποδοκεφτέδες αρωματικοί, με πλιγούρι

|

Πάμε Αγιο Ορος… Ημέρες Νηστείας λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και ο “Γαστρονόμος” βλέπει την κουζίνα της μονής Βατοπαιδίου να ανοίγουν… Στο βάθος ο Πατέρας Παϊσιος μαζί με τους συνεργάτες του μαγειρεύουν αυτή τη συνταγή με κόρχορο, ένα είδος μολόχας που φυτεύουν τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή του Βατοπαιδίου και το συγκομίζουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Το βότανο είναι θερμαντικό, οπότε η συνταγή είναι χειμωνιάτικη, όμως μπορούμε να ετοιμάσουμε το ίδιο φαγητό με φρέσκο σπανάκι.

Χρόνος: 25′ προετοιμασία /  1 ώρα μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 4-5
# 1 κιλό πλοκάμια χταποδιού, ψιλοκομμένα (τραβάμε και αφαιρούμε τη σκούρα μεμβράνη που τα καλύπτει, μαζί με τις βεντούζες, γιατί δεν αλέθονται καλά)
# 375 γρ. ψιλό πλιγούρι
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
# 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
# 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
# 4-5 κουτ. σούπας αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
# 1 κουτ. σούπας τριμμένα βρώσιμα τριανταφυλλάκια (σε μπαχαράδικα και ορισμένα ντελί)

Για το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών
# 1 γρ. (στη μύτη του κουτ. γλυκού) από καθένα από τα ακόλουθα υλικά: πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή, ξερή μέντα (ή δυόσμο), ξερή μαντζουράνα, κανέλα σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία

  1. Για τους χταποδοκεφτέδες, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το πλιγούρι και άφθονο χλιαρό νερό που να το υπερκαλύψει κατά 5-6 εκ.
  2. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και να φουσκώσει.
  3. Το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τις παλάμες μας.
  4. Σε δυνατό πολυκόφτη ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι, το κύμινο, το γαρίφαλο, τον βασιλικό, τα τριανταφυλλάκια και ελάχιστο αλάτι.
  5. Προσθέτουμε όλο το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών και χτυπάμε καλά τα υλικά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
  7. Βρέχοντας κάθε τόσο τις παλάμες μας με νερό (για να μην κολλάει το μείγμα), πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
  8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.
  9. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει.
  10. Βγάζουμε τους χταποδοκεφτέδες από την κατάψυξη και τους «ψήνουμε» απευθείας στο καυτό τηγάνι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ψηθούν μέχρι μέσα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.