Η απλότητα της ελληνικής κουζίνας σε όλο της το μεγαλείο: μια πίτσα που μοσχοβολάει καλοκαίρι, με φρέσκες ντομάτες, αρωματικά μυρωδικά και φυσικά ένα καλό ελληνικό κασέρι. Εεε και η Νάξος έχει το δικό της τυρί, έτσι δεν είναι; Τα προϊόντα από το “Τυροκομείο Πιτταρά” άλλωστε κάνουν τη διαφορά. Ο “Γαστρονόμος” μας δίνει μια συνταγή χωρίς περιττά υλικά, με χειροποίητη ζύμη και γεύση που θυμίζει αυλές και ξυλόφουρνους.
Η βάση είναι ελαφριά και τραγανή, με μια ζύμη που γίνεται με λίγα υλικά και πολλή φροντίδα. Η σάλτσα, φτιαγμένη από φρέσκες ντομάτες και σοταρισμένο σκόρδο, μαγειρεύεται μέχρι να μείνει μόνο η ουσία της. Το κασέρι λιώνει και χρυσαφίζει από πάνω, αγκαλιάζοντας τη ζύμη και απογειώνοντας τη γεύση. Για το τελικό άγγιγμα, δυόσμος ή βασιλικός – ή, αν προτιμάτε, λίγη ρίγανη – που προσθέτει τη νότα φρεσκάδας που όλοι αγαπάμε.
Η πίτσα αυτή είναι ιδανική για να τη μοιραστείτε ένα βράδυ στο μπαλκόνι ή σε μια καλοκαιρινή βεράντα, με ένα ποτήρι κρασί ή δροσερή μπύρα. Ένα πιάτο που αποδεικνύει πως με λίγα και καλά υλικά, φτιάχνονται οι μεγαλύτερες απολαύσεις.
Ας δούμε τη συνταγή
Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία, 20′ ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
Ζύμη
Γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την πίτσα με κασέρι βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος, ώσπου να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνειά του.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς και τα δουλεύουμε καλά για 5 – 8 λεπτά, ώσπου να γίνει μια λεία ζύμη.
- Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τη ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, τα οποία πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Γέμιση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 15 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τηγανίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Για να ολοκληρώσουμε τις πίτσες, ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη, σε δίσκους, στο πάχος που επιθυμούμε.
- Απλώνουμε σε κάθε δίσκο μια μικρή ποσότητα από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε με το κασέρι.
- Βάζουμε τις πίτσες σε 4 ζεσταμένα ταψάκια πίτσας και τις ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά, στους 200°C.
Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο”