Μία διαφορετική πρόταση. Ανοιξη και ζυμαρικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το τυρί που μας αρέσει να έρχεται να δέσει με τα υπέροχα ζυμαρικά ενώ η έξτρα επιλογή γίνεται με μπέικον και φρέσκα σπαράγγια….
Ποιος θα πει όχι ε; Γρήγορα, απλά και κυρίως γευστικά… Και η πρόταση μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο”
20′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
Σύνολο: 45′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ζυμαρικά φούρνου με ξινομυζήθρα και σπαράγγια πρώτα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία. Τα στραγγίζουμε.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
- Για το ψήσιμο των ζυμαρικών, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα σπαράγγια και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Βγάζουμε τα υλικά με τρυπητή κουτάλα.
- Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι με το δεντρολίβανο για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαφρώς δεμένη σάλτσα.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε τη μισή γραβιέρα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Σε ένα ταψάκι 24 εκ. ρίχνουμε τα ζυμαρικά, την ξινομυζήθρα, το αβοκάντο, το μείγμα μπέικον-σπαραγγιών, το μυρωδικό, αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σκορπίζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά, ίσα να ροδίσει η επιφάνεια.
Chardonnay χωρίς βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.