Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠέντε γεύσεις που δεν μπορείς να μην απολαύσεις στη Νάξο

Πέντε γεύσεις που δεν μπορείς να μην απολαύσεις στη Νάξο

|

Στη δική μου εσωτερική μάχη για το καλύτερο κυκλαδονήσι, η Νάξος πάντα κερδίζει. Φανταστικές παραλίες με τιρκουάζ νερά, γραφικές «χώρες» και δροσερά ορεινά χωριά μπορείτε να βρείτε (σχεδόν) παντού. Η Νάξος, όμως, είναι (πέρα από μεγαλύτερο) το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και αυτό αναπόφευκτα ενισχύει την αξία των τοπικών της προϊόντων.

Είναι σχεδόν αδύνατον να πας στη Νάξο και να μη φας καλά. Η φύση προσφέρει απλόχερα στο νησί αυτό τους θησαυρούς της που οι κάτοικοι έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να αξιοποιήσουν με τρόπο που τα  προϊόντα έχουν γίνει διάσημα σε όλον τον κόσμο: τα τυριά, οι πατάτες, το κίτρο, το μέλι, τα κρέατα που σερβίρονται μαγειρεμένα στις ταβέρνες. Δεν γίνεται να μην παραδεχτείς την αξεπέραστη γεύση τους και να μην τα αναζητήσεις έπειτα όσα πό αυτά μπορείς να βρεις στα παντοπωλεία του νησιού, για να τα πάρεις μαζί σου επιστρέφοντας.

Μοναδικές γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες

Να είναι τα εύφορα χωράφια και το καλό κλίμα; Να είναι η εμπειρία των αγροτών στην καλλιέργειά της, αφού αυτή υπολογίζεται να ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα; Το μυστικό δεν το γνωρίζω, πάντως η ναξιώτικη πατάτα αποτελεί την πιο φημισμένη πανελλαδικά για την ποιότητα και τη γεύση της. Μέχρι και πατατάκια κυκλοφόρησαν από τη συγκεκριμένη ποικιλία! Και εντάξει, μπορεί να μην είναι εύκολο να κουβαλήσεις πατάτες από τη Νάξο στην τόπο σου (αν τα καταφέρεις προτίμησε την ποικιλία Spunta), αλλά μη χάσεις την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε στις ταβέρνες του νησιού.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας

Alamy/Visualhellas.gr Paolo Trovo

 

Θα τις λατρέψεις, όχι μόνο τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα από πάνω, αλλά και στον φούρνο ως συνοδευτικό στο λεμονάτο κατσικάκι.

Γραβιέρα

 

Αν είσαι λάτρης των τυριών, στη Νάξο θα βρεις τον παράδεισό σου. Κι αν έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στην πολυβραβευμένη γραβιέρα της θα έχεις σίγουρα δεχτεί πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης στο γάλα. Δύο νέα τυροκομεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στο νησί μέχρι το τέλος του 2023 (ένα για τη γραβιέρα στο Γλινάδο και ένα για το αρσενικό στην ορεινή Νάξο) δημιουργούν ελπίδες να αντιστραφεί η κατάσταση.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας

Alamy/Visualhellas.gr Terry Harris

 

Μέχρι τότε, η τιμή του τυριού θα παραμένει υψηλή, αλλά αυτή είναι μια πολυτέλεια που δεν θα στερηθούμε αν έχουμε την τύχη να βρεθούμε στο νησί!

Ρόστο

Ένα ακόμα τοπικό έδεσμα που δεν θα μπορέσεις εύκολα να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις εκεί! Θα μου πεις, μπορείς πάντα να βρεις τη συνταγή και να το ετοιμάσεις στο σπίτι σου, όμως… χοιρινό από τη Νάξο θα βρεις; Το δροσερό βραδινά αεράκι της Απειράνθου θα το ανασαίνεις καθώς θα το απολαμβάνεις;

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας

iStock

 

Το ρόστο είναι επί της ουσίας κοκκινιστό κρέας, συνήθως από μπούτι χοιρινό ή τρανς, με λίγα μόνο υλικά: κυριαρχούν το κρασί, το σκόρδο και ο ντοματοπελτές. Θεωρείται το φαγητό της Τυρινής, δηλαδή της τελευταίας Κυριακής των Απόκρεω και σερβίρεται σε γάμους και βαφτίσια. Το συνοδεύουν συνήθως μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες και αν το δοκιμάσεις στον «Αμοργινό», στο κέντρο της Απειράνθου, θα σου μείνει αξέχαστο.

Λικέρ Κίτρο

Το λικέρ από φύλλα κιτριάς παράγεται αποκλειστικά στο νησί αυτό τουλάχιστον δύο αιώνες τώρα, ενώ από το 1928 εξάγεται και στο εξωτερικό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι εξαιρετικά πολύλοκη και χρονοβόρα, όμως το απόσταγμα αποζημιώνει σε όποια εκδοχή κι αν το επιλέξεις (την πιο ελαφριά ή την πιο δυνατή, ανάλογα με τον αλκοολικό βαθμό). Η γεύση του θυμίζει γλυκά εσπεριδοειδή, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και πίνεται δροσερό, ιδιαίτερα ως χωνευτικό.

Νάξος: 5 γεύσεις που θα «πάρεις μαζί σου» φεύγοντας

iStock

 

Το κίτρο θα το βρείτε, επίσης, σε γλυκό του κουταλιού. Δοκιμάστε, όμως, και το γλυκό νερατζολέμονο!

Μακαρόν

Ναι, μακαρόν! Θα μου πείτε «πού κολλάει το μακαρόν στη Νάξο»; Κι όμως, στο ζαχαροπλαστείο «Ακταίον» του pastry chef Σταμάτη Ξενάκη θα βρείτε τις πιο απίθανες γεύσεις, των πιο τραγανών και αφράτων ταυτόχρονα μακαρόν που βραβεύτηκαν, μάλιστα, από την ίδια τη Γαλλική Πρεσβεία στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Le Μeilleur Macaron Grec”! Συγκεκριμένα, από τη συλλογή «Ελλάδα σε μία μπουκιά» διακρίθηκε το μακαρόν με γεύση ελαιόλαδο, βασιλικό και περγαμόντο. Ωστόσο, νέες πρωτότυπες γεύσεις προστίθενται διαρκώς στο «μενού», οι οποίες αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους!

Με πληροφορίες από τη σελίδα ow.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διψήφια άνοδος επισκεπτών στην Ρόδο, οριακή μείωση στην Μύκονο

Νέο ρεκόρ κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Στο δεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών ανήλθε σε 34,3 εκατομμύρια

Αρχαίοι σκελετοί “ρίχνουν φως” σε σύγχρονα ιατρικά μυστήρια

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τρεις ακόμα μελέτες πάνω σε θέματα γενετικής και υγείας των αρχαίων λαών

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Επιμελητήριο Κυκλάδων – Εκλογές: Μόνο επείγουσες υποθέσεις θα εξυπηρετούνται στις 15,18 & 19 Νοεμβρίου

Οι υποθέσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία θα εξυπηρετούνται κανονικά στα τηλέφωνα των γραφείων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Νάξος – Κωμιακή: Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη

Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Π.Π.Ι. Κορωνίδας αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Μ. Φραγκίσκος: Το ταραγμένο πέλαγος και το χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού

Η συζήτηση και η Απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χωροταξικό πλαίσιο - Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσμου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Δονούσα: Ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων

ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων κοντά στη Δονούσα - Πότε και που

Σαντορίνη: Ανοιχτή επιστολή έστειλαν φορείς για τη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ανοιχτή επιστολή φορέων εν όψει της παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας - Τι αναφέρουν

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ