Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος - Τυροκομία Κυκλάδων: Η εγγραφή στον κατάλογο της Unesco θα δώσει...

Πάρος – Τυροκομία Κυκλάδων: Η εγγραφή στον κατάλογο της Unesco θα δώσει ώθηση στα τοπικά προϊόντα

|

Επιστολή Δημάρχου Πάρου, Κωνσταντίνου Μπιζά, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για την Υποψηφιότητα εγγραφής της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO

Με στόχο να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο η ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα των Κυκλάδων και η σημασία της ως ζωντανής κληρονομιάς για τους νησιώτες, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ξεκινήσει τη συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Στον συγκεκριμένο Κατάλογο η Ελλάδα έχει ήδη εγγράψει τη Μεσογειακή Δίαιτα (2013), την Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο (2014), την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (2015), το Ρεμπέτικο (2017), την Τέχνη της Ξερολιθιάς (2018) κ.ά.

Στις 27-02-24 ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς απέστειλε επιστολή στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στον κλάδο της τυροκομίας και στις τοπικές κοινωνίες η επιτυχή έκβαση του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Δημάρχου:

«Καθένα από τα Kυκλαδονήσια μας έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, λόγω κλίματος, ποιότητας γάλακτος και παράδοσης. Το αιγαιοπελαγίτικο φυσικό περιβάλλον βοσκής, οι ιδανικές συνθήκες τυροκόμησης και το μεράκι των παραγωγών, αποτελούν εγγυήσεις για την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων. Η γαστρονομία είναι ο καλύτερος δρόμος για να διεισδύσει κανείς στην καρδιά ενός προορισμού. Να γνωρίσει την αυθεντικότητα ενός τόπου, την ομορφιά των τοπίων του, το ήθος και τις αξίες των ανθρώπων του, να αποκομίσει έντονες εμπειρίες και αξέχαστα βιώματα.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο κλάδος της τυροκομίας αλλά και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και κατ’ επέκταση και η Πάρος, από την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, είναι πολλαπλά. Θα συμβάλει στη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και στη μετάδοση της πολύτιμης γνώσης και παράδοσης στις νεότερες γενιές. Θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των κυκλαδικών προϊόντων της τυροκομίας, στον εμπλουτισμό του θεματικού τουρισμού της γαστρονομίας και στην ενδυνάμωση ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών και των κατοίκων τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στεκόμαστε αρωγοί και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα που αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής και πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων, καθώς και στην ενίσχυση του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.