Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠάρος - Πρόταση ημέρας: Η ρεβιθάδα έχει μέσα και φασόλια (!!!)

Πάρος – Πρόταση ημέρας: Η ρεβιθάδα έχει μέσα και φασόλια (!!!)

|

Το ταξίδι του “Γαστρονόμου” στις Κυκλάδες καλά κρατεί. … Από την Σαντορίνη και τη Μύκονο πάμε στην Πάρο… Κι όπως διαβάζουμε

“Μία από τις γυναίκες που συναντήσαμε είναι και η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά, η «Σάντα Μαρία» της παριανής γαστρονομίας που έχει την ταβέρνα της στο ανατολικότερο σημείο της Πάρου, εκεί που βρίσκεται η παραλία της Σάντα Μαρίας. Μια χρυσοχέρα που μαγειρεύει με συναίσθημα και γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά την παραδοσιακή κουζίνα της Πάρου.

«Στη ρεβιθάδα βάζουμε και λίγα φασόλια για να μελώσει το φαγητό, και λίγο ροζμαράκι (δεντρολίβανο) για τη μυρωδιά – άλλες έβαζαν ένα φύλλο δάφνη. Είναι το παραδοσιακό μας φαΐ που το κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο τη Μεγάλη Σαρακοστή και στο Σαραντάμερο της νηστείας των Χριστουγέννων. Κάθε νοικοκυρά έδινε στον φούρνο το τσικαλάκι της σφραγισμένο με ζυμάρι για να μην ξεθυμαίνει το φαΐ, κι επάνω στο ζυμάρι η καθεμιά έγραφε το όνομά της για να το ξεχωρίζει. Εμπαινε στον φούρνο αποβραδίς, 7 με 7 το πρωί, και μοσχομύριζε η γειτονιά από τα ψημένα ρεβίθια.

Το πρωί μετά την εκκλησία περνούσε κάθε νοικοκυρά και έπαιρνε το τσουκαλάκι της και πήγαινε στο σπίτι της να φάει με την οικογένειά της. Ηταν πάντα το νηστίσιμό μας φαγητό, που συνοδευόταν με ελίτσες, κρεμμυδάκι και ταραραμοσαλάτα» διηγείται καθώς μας ξεχειλίζει τα πιάτα και γεμίζει τα ποτήρια μας με λευκό κρασί από Μονεμβασιά Πάρου.

Οι Κυκλάδες φημίζονται για τις ρεβιθάδες τους, και αυτή η εκδοχή συγκεκριμένα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του συνδυασμού των δύο οσπρίων, και της προσθήκης μπόλικου δεντρολίβανου. Θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να σκάσουν τα όσπρια, να βγάλουν το άμυλό τους και να χυλώσει το φαγητό. Τώρα το καλοκαίρι τρώγεται και χλιαρό.

Η ρεβιθάδα της Πάρου έχει μέσα και φασόλια!-2
(Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου)

 

Ρεβιθάδα φούρνου με ολίγα φασόλια από την Πάρο

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
1½ φλιτζ. τσαγιού φασόλια μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς, μαζί με τα ρεβίθια
2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
4 φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
1 ντομάτα, χαραγμένη σταυρωτά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

 

Η ρεβιθάδα της Πάρου έχει μέσα και φασόλια!-3
(Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου)

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα δύο όσπρια και τα ρίχνουμε σε γάστρα ή σε χοντρό πήλινο τσουκάλι (π.χ. σε ένα σιφναίικο). Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και νερό τόσο ώστε να τα καλύψει κατά 3-5 εκ. Κλείνουμε καλά το καπάκι (ιδανικά το σφραγίζουμε με ένα κομμάτι ζυμάρι απλό, από αλεύρι και νερό).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπρια και να δέσει ωραία το ζουμί τους.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο” της “Καθημερινής” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Koufonisia Festival: Οι καιρικές συνθήκες κράτησαν τη συναυλία στα Κουφονήσια κι όχι στη Κέρο

Μια μοναδική μουσική διαδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.