Οι ώριμες, ζουμερές ντομάτες του Αυγούστου συναντούν το αλμυρό κρίταμο, την πικάντικη κάππαρη και τα τραγανά παξιμάδια, δημιουργώντας μια σαλάτα που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να σε χορτάσει.
Ο Χριστόφορος Πέσκιας – μέσα από τις σελίδες του “Γαστρονόμου” – μας δείχνει πώς να την ετοιμάσουμε, ενώ η κλινική διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου μάς εξηγεί γιατί αυτή η σαλάτα είναι… υπερτροφή: η γλιστρίδα ή το κρίταμο προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3, τα λαχανικά φλαβονοειδή, ενώ το κατίκι και το παξιμάδι συμπληρώνουν το πιάτο με πρωτεΐνη και καλά δημητριακά. Ας απολαύσουμε τη συνταγή που έρχεται μέσα από τον “Γαστρονόμο” στο τραπέζι μας
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
-
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες & κομμένες σε κυβάκια
-
2 ματσάκια γλιστρίδα ή 150 γρ. κρίταμο τουρσί (καλά ξαλμυρισμένο)
-
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
-
2 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές ροδέλες
-
15 μικροί ντάκοι, σπασμένοι σε κομμάτια
-
50 ml ελαιόλαδο
-
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
200 γρ. κατίκι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε παξιμάδια, ντομάτες, κρίταμο ή γλιστρίδα, κρεμμύδι, κάππαρη, πιπεριές και μαϊντανό.
-
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι και ανακατεύουμε.
-
Σερβίρουμε με κουταλιές κατίκι από πάνω και… βουτάμε κατευθείαν!
Extra tip: Συνοδέψτε τη με ένα δροσερό, αφρώδες ποτό χωρίς αλκοόλ για να αναδείξετε τις γεύσεις της.
#Συνταγή #Ντοματοσαλάτα #ΚαλοκαίριΣτοΠιάτο #Παξιμάδι #Κρίταμο #ΜεσογειακήΔιατροφή #Γαστρονόμος