Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τυροκομείο Πιτταρά: Ναξιώτικη γραβιέρα για χειροκρότημα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Ναξιώτικη γραβιέρα για χειροκρότημα

|

Ο Νικόλας Πιτταράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουρουνοχώρι, έναν όμορφο, παραδοσιακό οικισμό στις Μέλανες της Νάξου. Τη χρονιά που γεννήθηκε, ο πατέρας του αγόρασε μια μοσχίδα για να πίνουν γάλα τα παιδιά του.

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου (Γαστρονόμος – Καθημερινή) – Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

«Αγωγιάτης ήταν ο πατέρας μου, κι έφτιαχνε και καμίνια με ασβέστη και κάρβουνο, για να μας μεγαλώσει. Αγόρασε και κάποια στρέμματα που τα δούλευαν με τη μάνα μου, κι ήταν δύσκολα χρόνια. Στο μεταξύ η μια μοσχίδα γέννησε, έκανε μοσχαράκια, κι ο πατέρας δεν πούλησε ποτέ του θηλυκό ζώο. Τη δεκαετία του ‘80 είχαμε 5 αγελάδες και μέχρι το ‘84 το γάλα το τυροκομούσε η μητέρα μου παραδοσιακά, όπως ήξερε από τους γονείς τους. Από τις  αγελάδες και 15 κατσίκες έφτιαχνε αρσενικό – που σήμερα λόγω ΠΟΠ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη λέξη, κι έτσι το λένε κεφαλοτύρι. Κάπως έτσι ο πατέρας μου κατάφερνε να έχει τα αναγκαία για την οικογένεια και τα παιδιά του. Όταν μεγαλώσαμε και ήρθε η ώρα να πάρουμε τον δρόμο μας, ο πατέρας μας ήθελε να μας στείλει να μορφωθούμε. Θα πουλούσε και την τελευταία φουχτιά χώματος που είχε για να σπουδάσουν τα παιδιά του, “για να μην τα κοροϊδεύουν”, έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος, όπως συνέβαινε σε εκείνον επειδή ήταν του δημοτικού. Έτσι λοιπόν, από την αγάπη μας για τα ζώα, ο μεγάλος μου αδερφός πήγε να σπουδάσει κτηνιατρική, ο μικρός μου αδερφός επέλεξε ιατρική, κι εγώ τσακωνόμουν με τον πατέρα μου που δεν πήγα να σπουδάσω τελικά».

 

Σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες με αγελάδες στις Κυκλάδες. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
 

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
 

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Τα παιδιά του Νικόλα Πιτταρά μεγαλώνουν σε αρμονία με τη φύση, και ζουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, έχοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα της Νάξου από αυτή των εκατοντάδων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

 

Προσπαθώντας για το καλύτερο τυρί του κόσμου

«Κτηνοτρόφος είμαι, δεν είμαι τυροκόμος, έμαθα να φτιάχνω αυτά τα είδη τυριών διαβάζοντας τη βιβλιογραφία και δοκιμάζοντας. Χαρούμενος είσαι την πρώτη φορά που πουλάς το πρώτο κεφάλι, ειδάλλως ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πάντα δουλεύουμε για κάτι καλύτερο». Ένας κύκλος εργασιών για τον Νικόλα ξεκινάει στις 11 το βράδυ που πηγαίνει να αρμέξει τα ζώα. «Πάντα στο μυαλό μου έχω το με ποιον τρόπο θα φτιάξω το καλύτερο τυρί του κόσμου. Όχι επειδή έχει οικονομική σημασία, ούτως ή άλλως είναι ξεκάθαρο ότι λεφτά από αυτό δε θα βγάλουμε ποτέ. Αν είχα ενοικιαζόμενα θα πήγαινα στο σπίτι μου πολύ περισσότερα λεφτά και θα δούλευα πολύ λιγότερο. Έμαθα πριν ακόμα φτάσω να αποφασίζω εγώ για τον εαυτό μου, ότι δεν είναι όλα σε αυτόν τον κόσμο λεφτά. Είναι σπουδαίο να σου προσφέρουν ένα κομμάτι τυρί και να μπορέσεις να νιώσεις στο στόμα σου τον σπόρο που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι, κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μένα να σε βλέπω να γεύεσαι την ψυχή μου. Μέσα σε αυτό το τυροκομείο, το κάθε κομμάτι τυρί που θα δοκιμάσεις είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην παρούσα φάση με τις συγκεκριμένες συνθήκες».

Τυροκομείο με κάθετη παραγωγή σημαίνει όχι μόνο να έχεις τα δικά σου ζώα γαλακτοπαραγωγής, αλλά και να παράγεις στον βαθμό του εφικτού και τις ζωοτροφές, όπως λόγου χάρη αυτά τα καλαμπόκια. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης



Στο μεταξύ τα ζώα τους είχαν αυξηθεί. «Είχαμε 13 μάνες το ‘92. Παράλληλα δουλεύαμε κηπευτικά, πατάτα και ζωοτροφές. Εμένα τα ζώα μου άρεσαν πάρα πολύ. Την πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να κλαίει με κάτι που δεν είχε σχέση με μένα, ήταν το 1975 όταν πέθανε η πρώτη μοσχίδα που είχε ο πατέρας μου. Έτσι μεγαλώσαμε. Με αυτές τις αρχές και την αγάπη για τα ζώα μας, που τα νιώθουμε οικογένειά μας, και τα λέμε “τα κορίτσια μας”.

Οικογενειακή αναμνηστική φωτογραφία μέσα στο ωριμαντήριο του τυροκομείου. Ο Νικόλας με τη σύζυγό του Λιουντμίλα και τους γιούς τους Ανδρέα, Βαλεντίνο και Μανώλη. Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

 

“Όταν τελείωσε ο μεγάλος αδερφός μου τις σπουδές του, ξεκινήσαμε πρώτα από όλα να φτιάξουμε ένα σιτηρέσιο. Πλέον εκτός από το εμπειρικό κομμάτι είχε αρχίσει να μπαίνει στη δουλειά μας και το επιστημονικό. Αφήσαμε την πατάτα, και λίγο αργότερα και τα κηπευτικά. Το 2000 είχαμε περίπου 30 αρμεγόμενα ζώα, και είχαμε ήδη ξεκινήσει γενετική βελτίωση. Παράλληλα είχαμε κάνει και κάποιες επενδύσεις σε μηχανήματα. Σκέφτηκα τότε λοιπόν να φτιάξω έναν χώρο για να επεξεργαστώ το γάλα μου, επειδή δεν ήθελα να το πουλάω. Δεν ήξερα τότε τίποτα σχετικό με τη δουλειά, πέραν των εμπειρικών που ήξερα από τη μάνα μου, αλλά θεώρησα ότι θα ήταν εύκολο να μάθω. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω ένα τυροκομείο.

Μπήκα σε ένα leader. 29 χρονών παιδάκι ήμουν τότε. Όταν κατάλαβα τι σημαίνει “φτιάχνω ένα τυροκομείο” ήταν πια πολύ αργά. Σκέφτηκα πως αφού το αποφάσισα θα έπρεπε να κάνω τη δουλειά, και να δω το αύριό μου, όποιο κι αν είναι αυτό. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη τυροκόμισή μου το 2008, και καταχρεωμένος λίγο πάνω από τον λαιμό, ξεκίνησα να τυροκομώ. Φέραμε τυροκόμους, φέραμε καθηγητές, τυρί δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε. Πετούσαμε το μισό. Είχαμε αποφασίσει τέλος του 2009 να το κλείσουμε.

Τελικά πήραμε απόφαση και καθίσαμε μαζί με τα αδέρφια μου να διαβάσουμε βιβλιογραφία, να κάνουμε δοκιμές μέρα νύχτα στο τυροκομείο και στα ζώα. Τελικά φτιάξαμε κάτι που μπορούσε να βγει στην αγορά. Ήταν ένα καλό τυρί, αλλά δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βγάζουμε σήμερα. Μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Τα αδέρφια μου πάντα με υποστηρίζουν όπως μπορούν».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Ο Νικόλας Πιτταράς τυροκομάει καθημερινά και τις 365 μέρες του χρόνου. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

 

Κάθετη παραγωγή στις Μέλανες, σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες των Κυκλάδων

«Αυτή τη στιγμή έχω 200 αρμεγόμενα ζώα, και συνολικά 550-600 βοοειδή. Ξεκινάω από το χωράφι να καλλιεργήσω την τροφή τους – δυστυχώς πέρσι και φέτος η κατάσταση της ανομβρίας μάς έχει δυσκολέψει πολύ, και είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε τροφές έτοιμες. Όταν όμως καλλιεργούμε τις δικές μας, προσπαθούμε έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και όσο το δυνατόν πιο εξελιγμένα μηχανήματα, να φτιάξουμε την πιο κατάλληλη τροφή για να φάνε τα ζώα. Συνολικά η επιχείρηση υπάρχει και στέκεται μόνο και μόνο από τα απόβλητά της. Την κοπριά από τις αγελάδες, η οποία είναι πρόβλημα σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, εμείς τη χρησιμοποιούμε για λίπασμα για τα φτωχά χωράφια στο νησί μας.

Είναι το καλύτερο λίπασμα και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το τυρόγαλο από την άλλη -υποπροϊόν της τυροκόμισης- το χρησιμοποιώ σαν διατροφή για τα ζώα, και αυτό από μόνο του μας δημιουργεί λόγο ύπαρξης. Φυσικά το διαχειρίζομαι με απόλυτη προσοχή, γιατί το τυρόγαλο πρέπει να φαγωθεί φρέσκο. Εγώ τυροκομώ καθημερινά και τις 365 μέρες του χρόνου. Τυρί βγάζουμε γύρω στις 6-6.30 το πρωί, και 7 η ώρα βγαίνει μπροστά στα ζώα το τυρόγαλο. Συνολικά έχω 13 υπαλλήλους. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Δε χώνεται κανένας μέρα νύχτα μες στην κοπριά. Πρέπει να τα αγαπάς πολύ τα ζώα για να το κάνεις αυτό».

Στο δεύτερο μεγαλύτερο τυροκομείο της Νάξου, φέτος θα ξεπεράσουν τους 250 τόνους τυριών. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Στο τυροκομείο Πιτταρά έχουν δυό λογιών πιστοποιήσεις. Η μια είναι για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και η άλλη για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

 

Τυροκομώντας πάντα με ολόφρεσκο γάλα ημέρας

Το τυροκομείο τους έχει δυο λογιών πιστοποιήσεις. Η μια είναι για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων, και η άλλη για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών. «Αφού το κάνω έτσι κι αλλιώς, ας το ξέρει κι ο καταναλωτής». Από το 2004 έχουν ένα σύγχρονο αρμεχτήριο, και τα τελευταία 3-4 χρόνια αρμέγουν 8 τόνους γάλα ημερησίως – από 2.5 μέχρι 3 εκατομμύρια κιλά γάλα κατ’ έτος. «Πέρσι φτιάξαμε γύρω στους 230 τόνους τυριά και φέτος θα ξεπεράσουμε τους 250. Είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο τυροκομείο του νησιού όσον αφορά στις παραγόμενες ποσότητες γάλακτος και τυριού, καθώς αρμέγουμε το 24% από το αγελαδινό γάλα του νησιού, και δυστυχώς το γάλα είναι και πάλι λίγο». Το άρμεγμα γίνεται τρεις φορές τη μέρα, ανά οκτάωρο, και πάει απευθείας στην παγολεκάνη, από όπου μέσω σωλήνα οδηγείται αμέσως στο τυροκομείο για παστερίωση και κορυφολόγηση, και κατόπιν στα καζάνια για την τυροκόμηση μόλις τελειώσει και το βραδινό άρμεγμα. «Προσπαθώ μόνος μου να διοικήσω μια επιχείρηση, κι αναγκαστικά τα ωράρια που δουλεύω είναι δύσκολα».

 

Στον θάλαμο ωρίμασης τελειοποιούνται κάποια από τα τυριά τους, όπως η εξαιρετική, 12μηνη γραβιέρα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
 

Φτιάχνουν κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα ωριμασμένη) και ξινότυρο, ένα πραγματικά ξεχωριστό τυρί. Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
 

Η γραβιέρα Νάξου είναι η σπεσιαλιτέ τους. Όλο βούτυρο, γεμάτη γεύση, ξηροκαρπάτη και αρωματική. Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

 

Τυριά με τη γεύση του τόπου και του κόπου

«Τα καλύτερα τυριά βγάζει η Νάξος», λέει ο Νικόλας μιλώντας όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά συνολικά για την τυροκομία του νησιού. «Αν δε γεμίσει το στόμα σου με λίπος το οποίο έχει ζυμωθεί και έχει ωριμάσει με το υπόλοιπο γάλα, πως θα πεις ότι είναι νόστιμο το τυρί;», λέει, δίνοντας έμφαση στο πλούσιο και θρεπτικό γάλα των ντόπιων ζώων. «Σε εμάς το βασικό προϊόν είναι η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ. Είναι το προϊόν που μας αφήνει λεφτά. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν πάρα πολύ δουλειά, και δεν μπορεί να πληρωθεί αυτή η δουλειά στην τιμή που της πρέπει. Όμως είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Φτιάχνουμε κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μυζήθρα γλυκιά, ανθότυρο (γλυκιά μυζήθρα ωριμασμένη) και ξινότυρο, ένα πραγματικά ξεχωριστό τυρί. Φτιάχνουμε και 12μηνη γραβιέρα».

Στην πρόσφατη γευσιγνωσία του Γαστρονόμου, η ομάδα του περιοδικού μαζί με σεφ και παντοπώλες, παλιούς και νέους συνεργάτες, δοκίμασε τα τυριά του τυροκομείου Πιτταρά τα οποία και ξεχώρισε για την αρτιότητα της τυροκόμησης, τη μεστή γεύση και την πολυπλοκότητά τους. Ιδίως το δυνατό ξινότυρο και η ρωμαλέα 12μηνη γραβιέρα είναι από τα πιο σπουδαία τυριά της εθνικής μας κληρονομιάς, δύο εκλεκτοί εκπρόσωποι που δικαιώνουν την ξακουστή τυροκομική παράδοση της Νάξου. Απολαυστικά, πολυεπίπεδα, στιβαρά τυριά, βουτυράτα, τυροκομημένα και ωριμασμένα με γνώση. Το ιδανικό είναι να σερβιριστούν αφού μείνουν για περίπου μισή ώρα εκτός ψυγείου, να ιδρώσουν και να ζεσταθούν για να βγάλουν τα αρώματα και να απαλύνει η υφή τους. Στο τυροκομείο είχα την τύχη να δοκιμάσω και μια ακόμα πιο παλιά γραβιέρα, ένα 30μηνο διαμάντι στο πικ της γεύσης του, τόσο πυκνό και γεμάτο που απλώθηκε στο στόμα. Η επίγευση κράτησε για ώρες και η ανάμνηση για πάντα.

Τυροκομείο Νικόλαου Πιτταρά, Μέλανες, Νάξος,  Τ/ 22850-62.223

Την απλή γραβιέρα τη βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός Αττικής, και σε όλη την Ελλάδα στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Μασούτης. Κάποια από τα υπόλοιπα προϊόντα τα βρίσκουμε στον Θανόπουλο και σε επιλεγμένα deli όπως στον Αλεξανδρή και στα Καραμανλίδικα του Φάνη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2025: Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Χαλκί

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουνίου στο Χαλκί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2025, με καλλιτέχνες από τη Νάξο και την Αθήνα

Η Κόρη της Θήρας επιστρέφει στο φως: Μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης

Από τις στάχτες του χρόνου στην καρδιά της καλντέρας – Τα εγκαίνια της 20ής Ιουνίου σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός μουσείου-κόσμημα και την αποκάλυψη μιας μοναδικής Κυκλαδίτισσας

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ποιες είναι οι 10 πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο – Tι είναι το «Δακτυλίδι της Φωτιάς»

Από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό, ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο και πώς προετοιμάζονται οι πολίτες τους

Αεροπορικές πτήσεις: Υποτονική εκκίνηση για τον τουρισμό στη Σαντορίνη

Πτώση 21% στις αφίξεις στη Σαντορίνη, σταθεροποιητική εικόνα στη Μύκονο και ανοδική πορεία για Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο. Οι πρώτες ενδείξεις της σεζόν.

Επανάσταση στο ωράριο: Όταν η εργασία γίνεται υπόθεση εμπιστοσύνης

Η Lumen από την Ουαλία εφαρμόζει μοντέλο απόλυτης ευελιξίας, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στους στόχους

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού