Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Μια ιδιαίτερη ταυτότητα σηματοδοτούν τα τυριά του νησιού

Νάξος: Μια ιδιαίτερη ταυτότητα σηματοδοτούν τα τυριά του νησιού

|

Η Νάξος όντας ένα ευλογημένο νησί με 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορης γης κατάλληλης για καλλιεργητική χρήση, έχει αναπτύξει πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική ιστορία, με χαρακτηριστική αυτή της ποιμενικής.

Στο νησί μέχρι και σήμερα υπάρχει έντονη δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δεν έχει εγκαταλειφθεί, όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλο βαθμό.

Τα κύρια γνωρίσματα της Ναξιώτικης κτηνοτροφίας είναι n επικράτηση του εκτατικού συστήματος εκτροφής και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων. Η εκτροφή αγελάδων είναι διαδεδομένη στις πεδιάδες και τα αιγοπρόβατα εκτρέφονται περισσότερο στις ορεινές περιοχές.

Μάλιστα, η κτηνοτροφία στη Νάξο σε γενικές γραμμές εμφάνισε τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, μια μικρή αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία. Οι περίπου 10.000 αγελάδες και τα 100.000 αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής παράγουν περίπου 1.500 τόνους τυριού ετησίως, για τα οποία η Νάξος είναι γνωστή.

Τα φημισμένα τυριά της Νάξου, που ελκύουν πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς των Ναξιωτών και με αρωγό την τεχνολογία, η διαδικασία παρασκευής τους έχει γνωρίσει εμφανείς διαφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως σε κάθε νησί, έτσι και τα τυριά της Νάξου έχουν τη δική τους ιδιαίτερη προετοιμασία και η τελική τους γεύση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τον αριθμό των αποικιών που σχηματίζονται.

Από τα τυριά που παράγονται στο νησί της Νάξου, ευρέως γνωστά είναι η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και το αρσενικό Π.Ο.Π. από αιγοπρόβειο γάλα. Στο νησί παράγονται επίσης, το γίδινο Νάξου, η ξινομυζήθρα (ξινή μυζήθρα), το ξινότυρο ή ξινοτύρι, η γλυκιά μυζήθρα, το Ναξιώτικο λευκό τυρί σε φυσική άλμη από αιγοπρόβειο γάλα, το τυρί με βότανα και μπαχαρικά και το λαδοτύρι. Άλλα τυριά της Νάξου είναι ο κομός και το ορεινό Νάξου, που καταναλώνονται σε μικρότερο βαθμό, αλλά και το Τουλουμοτύρι, το οποίο χρόνο με τον χρόνο εκλείπει. Το γεγονός ότι δεν παράγουν Φέτα, δεν βοηθά να στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και στη στήριξη των μονάδων.

Η γραβιέρα Νάξου, η οποία φέρει την ετικέτα Π.Ο.Π. από το 1996, είναι το πιο γνωστό τυρί του νησιού και το κύριο προϊόν παραγωγής των περισσότερων Ναξιώτικων τυροκομείων. Η υψηλή ποιότητα και η αυθεντικότητα της γραβιέρας Νάξου της έχουν προσφέρει εθνικά και διεθνή βραβεία. Αναφορικά με τη γραβιέρα Νάξου, ανήκει στα σκληρά τυριά και συχνά χαρακτηρίζεται ως τυρί ελβετικού τύπου. Έχει μικρές, αραιές τρύπες και έντονη γεύση, η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη μικροοργανισμών πάνω στην επιφάνεια του τυριού. Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας της γραβιέρας Νάξου είναι ότι μόνο κατά τη διάρκεια της άλμης προστίθεται αλάτι.

babounis1

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τυριά της Νάξου αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας και είναι αναγνωρισμένα όχι μόνο από τους κατοίκους του νησιού, αλλά και από πολλούς ανθρώπους που διαμένουν εκτός νησιού, οι οποίοι τα παραγγέλνουν από τις εταιρείες που τα παράγουν.

Συγκεκριμένα, στη Νάξο υπάρχουν 4 τυροκομεία, εκ των οποίων τα 3 είναι ιδιωτικά:

# το τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου

# το τυροκομείο του Πιτταρά στις Μέλανες Νάξου, του οποίου η παραγωγή είναι διακεκριμένη και ανέρχεται πάνω από 250 τόνους τυρί ετησίως

# το τυροκομείο του Κουφόπουλου, το οποίο παράγει 25 διαφορετικά είδη τυριών και

# το τυροκομείο Μπαμπούνη, το οποίο αν και δεν παράγει γραβιέρα Νάξου, παράγει άλλα τυριά της περιοχής, όπως το αρσενικό Π.Ο.Π., του οποίου τα 2/3 της συνολικής παραγωγής παρασκευάζονται εκεί.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός του νησιού, που ιδρύθηκε το 1962, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Περιλαμβάνει 12 αγροτικούς συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Άγιος Αρσένιος, Γαλανάδο, Γλινάδο, Δαμαριώνας, Δανακός, Κόρωνος, Κομιακή, Μέλανες, Φιλώτι και Χαλκί. Μερικές από τις βασικές δραστηριότητες του συνεταιρισμού είναι η παραγωγή τυριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και το εμπόριο γεωργικών προμηθειών και ζωοτροφών. Η ένωση προτίθεται να ιδρύσει ένα μικρό τυροκομείο στην περιοχή του Φιλώτι, όπου σύμφωνα με τις απαιτήσεις Π.Ο.Π. θα παράγεται το Αρσενικό.

Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη φυλών με ισχυρή ανθεκτικότητα στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής. Οι φυλές ζώων που παραδοσιακά διατηρούνται στην περιοχή της Νάξου, αν και μπορούν να εκμεταλλεύονται τους χαμηλής βοσκοϊκανότητας βοσκοτόπους, παρουσιάζουν μειωμένη γαλακτοπαραγωγή. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι εισήγαγαν ολλανδικές αγελάδες της φυλής Holstein, που διακρίνονται για την υψηλή γαλακτοπαραγωγική τους ικανότητα, για να μπορέσουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση γραβιέρας Νάξου όλης της επικράτειας.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, η γραβιέρα Π.Ο.Π. παράγεται μόνο από το γάλα που προέρχεται από φυλές ζώων που εκτρέφονται στη Νάξο. Ωστόσο, οι εισαγόμενες φυλές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών του νησιού, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να μην είναι οι ίδιες με αυτές των αγελάδων Holstein στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις υψηλές τιμές ζωοτροφών, λόγω του ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν τα χωράφια τους για να θρέψουν τα ζώα, φέρνουν τους κτηνοτρόφους αντιμέτωπους με σοβαρές προκλήσεις.

Η ναξιάτικη βουκολική ιστορία των ορεινών περιοχών σώζει ακόμα πνεύμα, χρώμα και οσμή μιας αυθεντικής συνέχειας από τους αρχαίους χρόνους. Ο πλούτος της ναξιάτικης χλωρίδας για την τροφή των ζώων, με εκλεκτά διατροφικά συστατικά, όπως τα θυμάρια, τα αφάνα, τα λαδανιά, το σχίνο, η αστοιβή, ο ασπάλαθος και τα πουρνάρια, καθιστά τα τυροκομικά προϊόντα πολύτιμα και περιζήτητα. Το νησί έχει γνωρίσει μεγάλο τουρισμό, με τα τοπικά προϊόντα να ενισχύουν τον τουρισμό του.

Οι επισκέπτες αποκτούν μια πραγματικά αυθεντική πολιτιστική εμπειρία, διότι γεύονται την τοπική κουζίνα και συνδέονται πιο στενά με τον τρόπο ζωής και τις αξίες των κατοίκων. Τα τοπικά προϊόντα της Νάξου έχουν διαμορφώσει μια μοναδική τουριστική ταυτότητα για το νησί, αποτελώντας τη βάση του γαστρονομικού τουρισμού.

Αφιέρωμα από την ιστοσελίδα tyrokomos.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γκίκας: 3,5 εκατ. ευρώ στα νησιά για κάλυψη αναγκών λειψυδρίας

Νέα δέσμη χρηματοδοτήσεων 3,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας - Ποια είναι τα νησιά των Κυκλάδων

Νάξος – Μονή: Με εθελοντική εργασία έγινε η πλακόστρωση του δρόμου της Αγίας Φωτεινής

Η Πλακόστρωση του Δρόμου της Αγίας Φωτεινής: Ένα Συλλογικό Έργο των Κατοίκων της Μονής

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία

Πρόταση ημέρας: Πατάτες φούρνου άλαδες με ταχινολέμονο

Ένα νηστίσιμο πιάτο πλούσιο, νόστιμο και χορταστικό, από τη μοναστηριακή κουζίνα του όρους Σινά, που μπορεί να λειτουργήσει, βέβαια, και ως συνοδευτικό.

Εκκλησία – Μεγάλη Τετάρτη: Συμβολισμός, το ιερό Ευχέλαιο και έθιμα

Μεγάλη Τετάρτη: Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα - Τα έθιμα και οι παραδόσεις - Σήμερα τελείται στις εκκλησίες η Ακολουθία του Νιπτήρος και το Ιερό Ευχέλαιο

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Μιχάλης Χάλαρης: “Nα αλλάξει το μοντέλο πολιτικής, χρειαζόμαστε ανθεκτικές υποδομές” (video)

Έγινε ξεχωριστή συνδιάσκεψη για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  δεν είναι ομοιογενής (video)

ΑΠΑΣ Νάξου: Η συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών BREAK EVEN CONSULTING δίνει πνοή στην ομάδα

Ο ΑΠΑΣ Νάξου κάνει τη πρώτη κίνηση ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τριετής συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών Break Even Consulting

Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Ο Νυμφίος της Εκκλησίας, προσωπικός νυμφίος κάθε Χριστιανικής ψυχής”

Η Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Τρίτης στην Αντίπαρο - Οι σκέψεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Στιγμές Ιστορίας: Το πορτοκαλί “Πάρος” και η σχέση του με την Παροναξία

Το "Πάρος" ήρθε στη γραμμή της Παροναξίας τη δεκαετία του 80 αλλά δεν απέκτησε την .. λάμψη του "Νάξος" - Η ιστορία του έως τη στιγμή που έφτασε στη Τουρκία και διαλύθηκε

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»