Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος (Δανακός): Ενα ...Γεφυράκι που ενώνει τη γεύση με την παράδοση

Νάξος (Δανακός): Ενα …Γεφυράκι που ενώνει τη γεύση με την παράδοση

|

«Ό,τι κατεβαίνει, ανεβαίνει», σκεφτόμουν καθώς ροβολούσα με ορμή δεκαπεντάχρονου τα στενά σοκάκια του Δανακού. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ρεματιά που πηγάζει από το όρος Ζας ανάμεσα σε δυό βουνοπλαγιές, και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Νάξου.

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου – Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς (Γαστρονόμος

Αρκετοί από τους κατοίκους του ασχολούνται ακόμα με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και είναι επίσης ξακουστοί στιχοπλόκοι.  Στο τελευταίο σκαλοπάτι του Δανακού πριν από την κατάφυτη ρεματιά βρίσκεται εδώ και 27 χρόνια το ταβερνάκι της οικογένειας της Μαρίας Αμοργιανού και του Νίκου Τσάφου, που το δουλεύουν μαζί με τα παιδιά τους Δημήτρη και Ελένη.

Το βάφτισαν Γεφυράκι γιατί στην πραγματικότητα το μικρό οίκημα, που από παλιά κατοικία του παππού του Νίκου μετέτρεψαν σε ταβέρνα, βρίσκεται στερεωμένο ακριβώς επάνω στο μικρό γεφύρι που ενώνει τη ρεματιά με μικρότερα ρέματα που κυλούν μέσα από το χωριό.

 

Ο Νίκος Τσάφος έχει τα ζώα του και τα κηπευτικά του και προμηθεύει την οικογενειακή τους ταβέρνα με πρώτης τάξης υλικά
 

Η Ελένη, κόρη της Μαρίας και του Νίκου, βοηθά τους γονείς της στο μαγαζί

 

Η οικογένεια έχει μια μικρή φάρμα με έναv χοίρο, 300 κατσικοπρόβατα και μποστάνια με κηπευτικά, στα οποία κανονίζουν τις σπορές ώστε να έχουν πάντα στην ταβέρνα τα δικά τους προϊόντα. Από το γάλα των ζώων φτιάχνουν επίσης αφρουδένια μυζήθρα και ξινομυζήθρα, απαλό ανθότυρο και μανούρι, και από το χοιρινό της χρονιάς ξεχωρίζουν ένα μπούτι για να φτιάξουν ζαμπόνι για το μαγαζί – πρόκειται για το παραδοσιακό, παστό αλλαντικό της Νάξου.

Αν τους λείψει κάτι αυγουστιάτικα που έχουν πολύ τουρισμό, τότε θα αγοράσουν τα χρειαζούμενα, αλλά μόνο από το νησί, και μόνο από παραγωγούς που γνωρίζουν προσωπικά και εμπιστεύονται.

Στην πίσω αυλή βρίσκεται η ψησταριά με τα κάρβουνα, όπου κάνει κουμάντο ο πιο τυχερός ψήστης στον κόσμο, καθώς τσικνίζει με τα καλύτερα κρέατα σε ένα σκηνικό μαγικό, με τη δροσιά της πυκνής φύσης και τα γάργαρα νερά από το ρυάκι. Στα λίγα τραπεζάκια, κάτω από τα πλατάνια και την ασφεδαμιά, σερβίρουν φαγάκι-ωδή στην παραδοσιακή ταβέρνα. Μας έφεραν για αρχή ντόπιο κρασί μαζί με μια απείρου κάλους μυζήθρα πρωινή, σαλάτα με γινωμένες ντομάτες και ξινομυζήθρα πούπουλο, ένα μανούρι σαγανάκι που τρίβεις τα μάτια, τα χέρια και ύστερα και την κοιλιά σου, μελωμένο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια και τριμμένο αρσενικό, και ένα κατσικάκι λεμονάτο, μύθος, με τηγανητές πατάτες βουτηγμένες μέσα στα παχιά ζουμιά του.

«Από εδώ πέρναγε πολύ νερό, αλλά εφέτο και πέρσι δεν έριξε βροχές», μας εξηγούσε ο Νίκος όσο η Μαρία ετοίμαζε το τελευταίο φαγάκι, τα περιβόητα παταταύγουλά της με κάτι αυγά χρυσόκροκα σαν ήλιοι. Στον μακρύ δρόμο της αργής ανάβασης είχα χρόνο να σκεφτώ πως αν είχαν και δυο τρία εμφιαλωμένα κρασιά από τις Κυκλάδες, θα ήμουν ακόμα εκεί και θα σας έστελνα φιλάκια από τον Δανακό.

 

Παταταύγουλα χωρίς πολλά λόγια

Υ.Γ.1 Εκ των υστέρων έμαθα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, από τον οποίον φτάνεις με το αυτοκίνητο στην απέναντι όχθη του ρέματος, για να αποφύγεις όλη αυτή την ανάβαση. Ωστόσο από τον δρόμο αυτό χάνεις τη βόλτα μέσα στο όμορφο χωριό.

Υ.Γ.2 Αν φτάσετε ως εκεί αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής μπρος στο ρέμα, και άλλη μια στη Μονή του Φωτοδότη που γιορτάζει με πανηγύρι στις 6 Αυγούστου.

Το Γεφυράκι
Δανακός, Νάξος
  • Τηλέφωνο: 22850-61.109
  • Ωράριο: Ανοιχτά μόνο την καλοκαιρινή σεζόν συγκεκριμένες ώρες και μέρες, και τον χειμώνα μόνο κατόπιν επικοινωνίας. Καλύτερα να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία σε κάθε περίπτωση.
  • Κόστος: 15/άτομο χωρίς τα ποτά.
* Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
  • Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο της Καθημερινής είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: Ημερίδα (08/11) “Η Τυροκομία και το Τυρί” (πρόγραμμα)

Ημερίδα “Η Τυροκομία και το Τυρί” (08/11) από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - δείτε το πρόγραμμα

Royal Caribbean: Σαντορίνη και Μύκονος στο πρόγραμμα για το 2026

Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026

Ευρωπαϊκή Ενωση: Αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα

Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα - Ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου

Στις περιοχές Πορί, Μπαξέδες, Οία και Θηρασιά

Γ. Λεονταρίτης: “Ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μήλου”

Στη Μήλο, οι εργασίες ξεκίνησαν από την περιοχή Πολλώνια και περιλαμβάνουν ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση, καθαρισμό και μόρφωση τάφρων και άλλες τεχνικές εργασίες.

Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα;

Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διακοπή εργασιών επιχειρήσεων ηλεκτρονικά

Αναλυτικά η διαδικασία και ο έλεγχος των εμπρόθεσμων δηλώσεων

Με την αρμόδια για θέματα διασποράς του ΥΠΕΞ Λιθουανίας συναντήθηκε το Προεδρείο Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορούσε την ανταλλαγή ενημερώσεων για τα στοιχεία που αφορούν θέματα αποδήμων της κάθε χώρας.

Χάλκη: Οι κάτοικοι μηδένισαν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Πώς οι κάτοικοι της Χάλκης μηδένισαν τον λογαριασμό ρεύματος

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

SeaJets: Ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των “SuperJet 2” και “Express Jet”

Λόγω καιρικών συνθηκών ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των "SuperJet 2" και "Express Jet"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός