Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

Νάξος – Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

|

Πατάτα Νάξου φκιαστή με ατσίνορα παστό, έτσι το λένε στη Νάξο το πιάτο αυτό. Ο ατσίνορας είναι το κάτω μέρος του χοιρινού από το παστό ζαμπόνι Νάξου, το τελευταίο κομμάτι, με ελάχιστο ψαχνό πάνω του.

Το ζαμπόνι είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Νάξου, από ξεκοκαλισμένο χοιρομέρι, αρωματισμένο με σκόρδο και κανελογαρίφαλα, «ψημένο» στο αλάτι, μέχρι να στεγνώσει και να ωριμάσει, αποκτώντας έντονη και αλμυρή γεύση.

Τη συνταγή μας έδωσε η Mαριέττα Γαλάνη, μαγείρισσα από τη Νάξο, στο πλαίσιο του αφιερώματος του «Γαστρονόμου» στις κουζίνες των Κυκλάδων.

Μια zero waste παραδοσιακή συνταγή. Η προσθήκη του παστού είναι προαιρετική, αλλά, αν θέλουμε, θα πρέπει να παραγγείλουμε από τη Νάξο. Εναλλακτικά, μαγειρεύουμε το φαγητό χωρίς κρέας, «ορφανό», την εκδοχή που ετοιμάζουν οι Απεραθείτες σε περιόδους νηστείας.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά πατάτες, κατά προτίμηση Νάξου, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 120 ml κόκκινο, δυνατό ξηρό κρασί
  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ο ατσίνορας από ένα παστό ζαμπόνι (προαιρετικά), ολόκληρος
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες κοκκινιστές με ζαμπόνι Νάξου σε μια βαθιά και βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μισομαλακώσουν και ο πελτές να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες.
  4. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε τον ατσίνορα (αν τον χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να δώσει τη χαρακτηριστική του γεύση στο φαγητό.
  8. Σείουμε μερικές φορές την κατσαρόλα – δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα υλικά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών στο Spinanga casino

Spinanga casino: Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών

Σύρος – Σωματείο “Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος”: Ευχαριστήριο προς Τυροκομείο “Πιτταράς” και δέσμευση για συνέχιση βοήθειας

Ανακοίνωση του σωματείου "Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος" για την προσφορά τυριού σε 300 οικογένειές από το Τυροκομείο Πιτταράς τις ημέρες του Πάσχα

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group