Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

Νάξος – Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

|

Πατάτα Νάξου φκιαστή με ατσίνορα παστό, έτσι το λένε στη Νάξο το πιάτο αυτό. Ο ατσίνορας είναι το κάτω μέρος του χοιρινού από το παστό ζαμπόνι Νάξου, το τελευταίο κομμάτι, με ελάχιστο ψαχνό πάνω του.

Το ζαμπόνι είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Νάξου, από ξεκοκαλισμένο χοιρομέρι, αρωματισμένο με σκόρδο και κανελογαρίφαλα, «ψημένο» στο αλάτι, μέχρι να στεγνώσει και να ωριμάσει, αποκτώντας έντονη και αλμυρή γεύση.

Τη συνταγή μας έδωσε η Mαριέττα Γαλάνη, μαγείρισσα από τη Νάξο, στο πλαίσιο του αφιερώματος του «Γαστρονόμου» στις κουζίνες των Κυκλάδων.

Μια zero waste παραδοσιακή συνταγή. Η προσθήκη του παστού είναι προαιρετική, αλλά, αν θέλουμε, θα πρέπει να παραγγείλουμε από τη Νάξο. Εναλλακτικά, μαγειρεύουμε το φαγητό χωρίς κρέας, «ορφανό», την εκδοχή που ετοιμάζουν οι Απεραθείτες σε περιόδους νηστείας.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά πατάτες, κατά προτίμηση Νάξου, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 120 ml κόκκινο, δυνατό ξηρό κρασί
  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ο ατσίνορας από ένα παστό ζαμπόνι (προαιρετικά), ολόκληρος
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες κοκκινιστές με ζαμπόνι Νάξου σε μια βαθιά και βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μισομαλακώσουν και ο πελτές να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες.
  4. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε τον ατσίνορα (αν τον χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να δώσει τη χαρακτηριστική του γεύση στο φαγητό.
  8. Σείουμε μερικές φορές την κατσαρόλα – δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα υλικά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Κέα: Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στον Κούνδουρο

Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων Δήμου Κέας στον Κούνδουρο

ΚΕΔΕ – Πάρος: Εκπροσώπηση από τη Δημοτική Αρχή, παρουσία στις συνεδριάσεις

Η παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου Πάρου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ – Τήνος: Συναντήσεις του Δημάρχου για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Συμμετοχή του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο – Συναντήσεις για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Νάξος – ΣΑΕΚ: Κλειστή η γραμματεία λόγω απουσίας του Διευθυντή

παραμείνει κλειστή η γραμματεία της ΣΑΕΚ για μία εβδομάδα ακόμη - Ποια είναι η επόμενη κίνηση;

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της