Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

Νάξος – Απείρανθος: Πατάτες κοκκινιστές με παστό ζαμπόνι

|

Πατάτα Νάξου φκιαστή με ατσίνορα παστό, έτσι το λένε στη Νάξο το πιάτο αυτό. Ο ατσίνορας είναι το κάτω μέρος του χοιρινού από το παστό ζαμπόνι Νάξου, το τελευταίο κομμάτι, με ελάχιστο ψαχνό πάνω του.

Το ζαμπόνι είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Νάξου, από ξεκοκαλισμένο χοιρομέρι, αρωματισμένο με σκόρδο και κανελογαρίφαλα, «ψημένο» στο αλάτι, μέχρι να στεγνώσει και να ωριμάσει, αποκτώντας έντονη και αλμυρή γεύση.

Τη συνταγή μας έδωσε η Mαριέττα Γαλάνη, μαγείρισσα από τη Νάξο, στο πλαίσιο του αφιερώματος του «Γαστρονόμου» στις κουζίνες των Κυκλάδων.

Μια zero waste παραδοσιακή συνταγή. Η προσθήκη του παστού είναι προαιρετική, αλλά, αν θέλουμε, θα πρέπει να παραγγείλουμε από τη Νάξο. Εναλλακτικά, μαγειρεύουμε το φαγητό χωρίς κρέας, «ορφανό», την εκδοχή που ετοιμάζουν οι Απεραθείτες σε περιόδους νηστείας.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κιλά πατάτες, κατά προτίμηση Νάξου, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 120 ml κόκκινο, δυνατό ξηρό κρασί
  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ο ατσίνορας από ένα παστό ζαμπόνι (προαιρετικά), ολόκληρος
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις πατάτες κοκκινιστές με ζαμπόνι Νάξου σε μια βαθιά και βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  2. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 10 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μισομαλακώσουν και ο πελτές να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες.
  4. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε τον ατσίνορα (αν τον χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να δώσει τη χαρακτηριστική του γεύση στο φαγητό.
  8. Σείουμε μερικές φορές την κατσαρόλα – δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα υλικά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.