Μπρόκολο. Μα μπορεί να γίνει στο φούρνο; Να έχει και εικόνα …μπριζόλας; Οταν υπάρχει φαντασία όλα γίνονται.. Συνοδεύουμε τις φουρνιστές «μπριζόλες» μπρόκολου με πουρέ πατάτας στον οποίο προσθέτουμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, τον εμπλουτίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο και τον πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Η σεφ, η οποία υποστηρίζει σθεναρά τη φιλοσοφία του zero waste στο μαγείρεμα, δίνει μια ωραία ιδέα: το κοτσάνι του μπρόκολου το κόβουμε σε φέτες και τις ψήνουμε κι αυτές μαζί με τις μεγάλες φέτες του μπρόκολου – κάτι σαν… παϊδάκια μπρόκολου δηλαδή!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο
- 40 γρ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
- 30 ml χυμός λεμονιού + λίγος επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 200 γρ. ψίχουλα χωριάτικου ψωμιού, καβουρδισμένα σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι αναποφλοίωτο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ελάχιστο πιπέρι καγιέν
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις «μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη από το κοτσάνι του μπρόκολου.
- Το τρυφερό μέρος του κοτσανιού το αποκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη.
- Κόβουμε το κεφάλι του μπρόκολου από την κορυφή προς το κοτσάνι σε 4 ισόπαχες φέτες και τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Κόβουμε το κοτσάνι που αφήσαμε στην άκρη σε χοντρές φέτες και τις στρώνουμε ανάμεσα στις μεγάλες φέτες μπρόκολου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό, το ξύσμα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα ψίχουλα ψωμιού, το σουσάμι, το κρεμμύδι και το καγιέν.
- Αλείφουμε όλες τις φέτες (μεγάλες και μικρές) με το μείγμα μουστάρδας και από τις δύο πλευρές.
- Τις πασπαλίζουμε με το μείγμα ψίχουλων, επίσης και από τις δύο πλευρές.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας όλες τις φέτες μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βάζουμε όλες τις φέτες σε πιατέλα, περιχύνουμε με ό,τι υγρά έχουν μείνει στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού.
Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο”