Στην καρδιά της Νάξου, στην Απείρανθο, η γεύση γίνεται μνήμη. Κάπου ανάμεσα στα πέτρινα σοκάκια και τα καφενεία του χωριού, μια μυρωδιά ανεβαίνει απ’ την κουζίνα και μας ταξιδεύει: μανούρα και αυγό, στο τηγάνι.
Η Μαριέττα Γαλάνη, γεννημένη στην Απείρανθο, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας, μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή που κουβαλάει μέσα της τον τόπο, τη νοστιμιά και την απλότητα: μανουρομελέτα.
«Η μανούρα είναι το πρώτο τυρί που βγάζει ο βοσκός από το καζάνι όταν ξεκινάει να πήζει το γάλα για να τυροκομήσει. Είναι από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα μαζί», μας εξηγεί η ίδια. Πρόκειται για ένα μαλακό και ήπιο τυρί, με ντελικάτο χαρακτήρα, ιδανικό για μαγείρεμα αλλά και για κάθε στιγμή της ημέρας.
Η συνταγή της μανουρομελέτας είναι απολαυστικά απλή:
-
Λίγο ελαιόλαδο,
-
λίγες φέτες τυριού,
-
χτυπημένα αυγά
-
και όρεξη για μοίρασμα!
Κι αν δεν βρείτε μανούρα Νάξου – που είναι και δυσεύρετη – μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μανούρι, ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα. Κι εδώ το Τυροκομείο Πιτταράς μπορεί να σας δώσει την λύση…
Το αποτέλεσμα; Μια ομελέτα-ύμνος στην παράδοση και τη γεύση. Με τη θαλπωρή του νησιώτικου σπιτιού, τις μυρωδιές του χωριού και το μεράκι της γιαγιάς που μαγείρευε με τρία υλικά και πολλή αγάπη.
Η συνταγή αυτή δεν είναι μόνο μαγείρεμα – είναι ιστορία, είναι πολιτισμός, είναι Νάξος.
Υλικά (για 4 μερίδες):
-
180 γρ. μανούρα ή μανούρι / ανθότυρο / φρέσκια μυζήθρα (σε 4 φέτες)
-
8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
-
50 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι
Εκτέλεση:
-
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το τυρί, ώστε να καλύψει τη βάση.
-
Το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει και προσθέτουμε τα αυγά.
-
Αλατίζουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κάτω πλευρά.
-
Με τη βοήθεια πιάτου ή καπακιού, αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και ψήνουμε την άλλη πλευρά για λίγα λεπτά.
-
Σερβίρουμε αμέσως, ζεστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.
#Μανουρομελέτα #Νάξος #ΝαξιώτικηΚουζίνα #ΠαραδοσιακήΣυνταγή #ΤοπικήΓαστρονομία #Απείρανθος #ΜαριέτταΓαλάνη #ΓαστρονομίαΚυκλάδων #NaxosCuisine #GastronomyGreece #OmeletaGreekStyle