Υπάρχουν συνταγές που αποδεικνύουν πως η απλότητα είναι τελικά το μυστικό της νοστιμιάς. Μια τέτοια είναι και η μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας και αντζούγιες – ένα πιάτο που παντρεύει τη γλύκα της ψητής μελιτζάνας με την αλμύρα της αντζούγιας, τη δροσιά της ντομάτας και τη σπιρτάδα του σκόρδου.
Η σάλτσα δένει υπέροχα με τα ζυμαρικά, ενώ το τελικό «φινίρισμα» με τριμμένη γραβιέρα ή ανθότυρο Πιτταρά και ψιλοκομμένο μαϊντανό απογειώνει το άρωμα και τη γεύση.
Γιατί να τη φτιάξετε
-
Είναι εύκολη και γρήγορη: χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα.
-
Έχει μεσογειακό χαρακτήρα με απλά υλικά.
-
Ταιριάζει εξίσου καλά σε οικογενειακό τραπέζι ή σε φιλικό κάλεσμα.
Το μυστικό της επιτυχίας
Το ψήσιμο της μελιτζάνας στο γκριλ είναι αυτό που χαρίζει στη σάλτσα μια καπνιστή γεύση, βαθιά και γεμάτη χαρακτήρα. Οι αντζούγιες λιώνουν στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο, δίνοντας σώμα και αλμύρα στη σάλτσα χωρίς να «καπελώνουν» τα υπόλοιπα υλικά.
Η πινελιά της Νάξου
Το τυρί από το Τυροκομείο Πιτταρά – είτε η πικάντικη γραβιέρα, είτε το ανάλαφρο ανθότυρο – έρχεται να δέσει το πιάτο και να του δώσει αυθεντική ελληνική γεύση.
Υλικά – Μερίδες: 4
# 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια νούμερο 6 ή λαζάνια ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
# 2 μέτριες μελιτζάνες
# 4 φιλέτα αντζούγιας (από βάζο σε λάδι)
# 2 σκελίδες σκόρδου
# 2 κουτ. σούπας τοματοπολτός
# αλάτι και πιπέρι
# ρίγανη ξερή
# γραβιέρα Νάξου από το Τυροκομείο Πιτταρά
# ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
# Για να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια με σάλτσα μελιτζάνας και αντζούγιες πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε απαλά με μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
# Με ένα μαχαίρι τρυπάμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας σε μερικά σημεία, τις αλείφουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
# Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δυνατό γκριλ, γυρίζοντάς τις ανά 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
# Συνολικά ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
# Όταν η φλούδα μαυρίσει, οι μελιτζάνες είναι έτοιμες.
# Κόβουμε τις ψημένες μελιτζάνες στη μέση· με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε.
# Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
# Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις αντζούγιες και τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.
# Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με το σκόρδο και τις αντζούγιες.
# Ύστερα προσθέτουμε τον τοματοπολτό και λίγο νερό και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει.
# Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε τη ρίγανη.
# Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και μοιράζουμε σε 4 πιάτα.
# Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό.
Ενα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε
Αυτή η μακαρονάδα δεν είναι απλώς ένα γρήγορο φαγητό για το καθημερινό τραπέζι. Είναι μια απόδειξη ότι η μεσογειακή κουζίνα μπορεί με ελάχιστα υλικά να δημιουργήσει κάτι μοναδικό, πλούσιο σε γεύση και αρώματα.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Γαστρονόμος”
#συνταγές #μακαρόνια #μελιτζάνα #αντζούγιες #ζυμαρικά #ελληνικήκουζίνα #τυρίΠιτταρά #foodlovers