Μερικά φαγητά δεν χρειάζονται περιττά λόγια – απλώς τα μυρίζεις να ψήνονται και σου θυμίζουν γιατί αγαπάς τη μαγειρική. Τα λαζάνια με ντομάτα, ρικότα και μοτσαρέλα είναι ένα τέτοιο φαγητό: απλό, αλλά βαθιά γευστικό, με τραγανή επιφάνεια και μια σάλτσα που μοσχοβολάει καλοκαίρι.
Ο Χριστόφορος Πέσκιας υπογράφει μια συνταγή για τον “Γαστρονόμο” που βασίζεται σε καλά υλικά και καθαρές γεύσεις: φρέσκια ντομάτα, γλυκό κρεμμύδι, ρικότα που λιώνει σαν όνειρο και μοτσαρέλα που δημιουργεί εκείνη την μαγική «ξεροψημένη» επιφάνεια που δεν χορταίνεις να βλέπεις και να τρως.
Η συνταγή είναι εύκολη, χωρίς μπεσαμέλ, χωρίς κιμά ή πολύπλοκες τεχνικές. Ένα καλό ταψί, λίγη υπομονή στον φούρνο και θα έχετε ένα πιάτο που αξίζει το χειροκρότημα κυρίως το “Γαστρονόμο” για την επιλογή της ημέρας.
Υλικά (για 6-8 άτομα):
-
230-300 γρ. φρέσκα λαζάνια
-
200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1.500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
-
25 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
-
750 γρ. ρικότα (σπασμένη με το χέρι)
-
600 γρ. μοτσαρέλα, σε φέτες
-
80 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε μια ρηχή κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, συνεχίστε για 1 λεπτό και έπειτα βάλτε τις ντομάτες. Σιγοβράστε για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, και αποσύρετε.
-
Στήστε τα λαζάνια: Σε ταψί 30×25 εκ., απλώστε 4 κ.σ. σάλτσα. Στρώστε λαζάνια, λίγη σάλτσα και σκορπίστε ρικότα. Επαναλάβετε 3 στρώσεις. Στην κορυφή, καλύψτε με τις φέτες μοτσαρέλας.
-
Φούρνισμα: Ψήστε στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι η μοτσαρέλα να λιώσει, να χρυσαφίσει και να βγάλει φουσκάλες.
-
Σερβίρισμα: Κόψτε σε τετράγωνα και απολαύστε ζεστό ή χλιαρό. Ιδανικά, με φρέσκια πράσινη σαλάτα ή λίγο ψωμί με προζύμι.
Γιατί να το δοκιμάσετε:
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που τιμά την απλότητα και το καλό γούστο, αυτή είναι η δική σας. Ιταλική ψυχή, ελληνικό μεράκι, φούρνος και οικογενειακή θαλπωρή σε κάθε μπουκιά.
#ΛαζάνιαΑγάπης #ΣυνταγέςΠέσκια #ΙταλικόΜεΡικότα #ΜοτσαρέλαΣτοΤαψί #ΖουμερόΦούρνισμα #ΓαστρονόμοςΣυνταγές #ΜαγειρεύουμεΜεΑγάπη #ComfortFoodΑλαΙταλικά #ΣυνταγέςΜεΝτομάτα #ΡικόταΚαιΜοτσαρέλα