Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Εννέα νόστιμες στάσεις για αυθεντικές γεύσεις, ποιες είναι σε Νάξο και...

Κυκλάδες: Εννέα νόστιμες στάσεις για αυθεντικές γεύσεις, ποιες είναι σε Νάξο και Ηρακλειά

|

Θέλετε γεύσεις Κυκλάδων; Θέλετε παράδοση σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα; τότε δεν έχετε παρά να πάρετε το πλοίο και να βρεθείτε σε Νάξο (Αξιώτισσα), Ηρακλειά (Αράκλεια), Αμοργό, Σύρο, Μύκονο, Τήνο αλλά και Κίμωλο. Γνωστές ή άγνωστες (για το ευρύ κοινό) επιχειρήσεις που σε προκαλούν γαστρονομικά…

Με την αρωγή του Γαστρονόμου της Καθημερινής κάνουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι…

Καλαμίτσι, Κίμωλος

Μια αγγουροντομάτα με τη ρίγανη, μια χωριάτικη με κρίταμο κι ελιές, φάβα με ωμό ξερό κρεμμύδι, βλίτα, χταποδάκι βραστό, καλαμάρια και γαριδάκια τηγανητά, πατάτες χρυσοτηγανισμένες, μπάμιες, κολοκυθάκια τηγανητά, τραπεζάκια στην άμμο κι αρμυρίκια που λικνίζονται. Ωδή στην απλότητα είναι αυτή η ψαροταβέρνα που ο χρόνος δεν την αγγίζει. Οι ιδιοκτήτες αξιοποιούν τη δική τους ψαριά, συνήθως μικρόψαρα, από το καΐκι απευθείας στο τηγάνι, σερβίρουν ντόπια ζαρζαβατικά και τυριά. Η λογική του zero-km βασιλεύει, κι αυτό συνέβη εδώ πριν καν εφευρεθεί ο όρος. Ευγενική εξυπηρέτηση, «ευγενικές» και οι τιμές.

Παραλία Καλαμίτσι, Κίμωλος, τηλ. 6974-606086

Ο Τσιτσάνης, Πάρος

9 νόστιμες στάσεις στις Κυκλάδες για αυθεντικές γεύσεις-1
Μέχρι και δικά τους τυριά φτιάχνουν στην ταβέρνα Τσιτσάνης στην Πάρο. Δοκιμάστε εξαιρετική ξινομυζήθρα και κεφαλοτύρι. (φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης) 

 

Από το 1969 λειτουργεί μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Πάρου χωρίς να αλλάξει χέρια, από την τρίτη γενιά της οικογένειας Ρούσσου. Βαστάνε τα μπόσικα σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά μας, επιμένοντας να μαγειρεύουν φαγάκι απείραχτο, χορταστικό και νόστιμο. Για προίκα δεν πήραν μόνο την ταβέρνα, αλλά και τη φάρμα και τα περιβόλια του παππού τους στις Λεύκες και στον Μόλο. Εκτός από τη βαριά τουριστική σεζόν του Ιουλίου και του Αυγούστου, τον υπόλοιπο καιρό οι Ρούσσοι είναι σχεδόν αυτάρκεις, όπως λένε οι ίδιοι. Φτιάχνουν και δικά τους τυριά, έχουν τα πιτσούνια τους, που τα κάνουν κοκκινιστά ή ψητά στα κάρβουνα, το καλοκαίρι βγάζουν αμπελοφάσουλα, υπέροχες ντομάτες γινωμένες και στον ξυλόφουρνό τους ψήνουν και λίγες μερίδες από ντόπια ρεβίθια.

Πρόδρομος, Πάρος, τηλ. 22840-41375

Rizes, Μύκονος

9 νόστιμες στάσεις στις Κυκλάδες για αυθεντικές γεύσεις-2
Στην ταβέρνα της φάρμας Rizes στη Μύκονο έχουν και ξυλόφουρνο, όπου ψήνουν μεταξύ άλλων μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα και ψωμί μιγάδι. (Φωτογραφία: Άρης Ζιωτόπουλος)

 

Μια αυτόνομη παραδοσιακή κατοικία είναι οι Rizes, που αποτελείται από ένα σύνολο ανεξάρτητων κτισμάτων: από περιστεριώνες και ξυλόφουρνο μέχρι εκκλησιά, στάβλο, τυροκομειό και πηγάδι. Βρίσκεται στην καρδιά του νησιού και λειτουργεί για να θυμίζει στους παλιούς και να μαθαίνει στους νέους την αυθεντική, παλιά Μύκονο. Ψήνουν στον ξυλόφουρνο ψωμί μιγάδι και κρεμμυδόπιτα με δική τους τυροβολιά, τηγανίζουν αυγά με τη λέρα, δηλαδή το λίπος του χοιρινού, και φτιάχνουν μόστρα με κρίθινο παξιμάδι και ντόπια κοπανιστή. Οι χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες φτιάχνονται από χοιρινό κιμά χοντροκομμένο, οι τραγανοί κολοκυθανθοί με ντόπια τυριά και για κυρίως σερβίρουν ψητό αρνάκι, προβατίνα και γουρουνόπουλο στα τραπεζάκια της αυλής, με θέα στη φάρμα και στα περιβόλια.

Μαού, Άνω Μερά, Μύκονος, τηλ. 6944-220233

Καφενείο Πάρβα και Καφεζυθεστιατόριο Ναυτιλία Νίκου Πρέκα, Αμοργός

9 νόστιμες στάσεις στις Κυκλάδες για αυθεντικές γεύσεις-3
Αγαπημένο των ντόπιων είναι το καφενείο του Πάρβα, που λειτουργεί στη Χώρα της Αμοργού από το 1966. (Φωτογραφία: Σήφης Κονταξάκης)

 

Πεντατράγανα τα διάσημα κεφτεδάκια του Πάρβα, συνοδεύονται από παλιές ιστορίες των ηλικιωμένων κατοίκων της Χώρας της Αμοργού, οι οποίοι περνούν τον χρόνο τους σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία της, που λειτουργεί από το 1966. Εδώ πρωτομπήκε τηλέφωνο στο νησί, εδώ στάθμευαν ο ψαράς και ο μανάβης, εδώ καλωσόριζαν τους τουρίστες του καλοκαιριού. Οι χρυσοτηγανισμένες πατάτες με τα μελάτα αυγά στην κορφή, το γοπάκι σαβόρι, το φάβα φρεσκομαγειρεμένο κι αχνιστό, φτιάχνονται σε ένα μικρό κουζινάκι, σερβίρονται σε μια εξίσου μικρή βεράντα, σε λίγα τραπεζάκια, με υλικά του τόπου και φροντίδα ανεπιτήδευτα σπιτική. Κάπως έτσι υποδέχονται τους επισκέπτες του νησιού και στο έτερο ιστορικό καφενείο, τη Ναυτιλία Νίκου Πρέκα, που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950. Καφεζυθεστιατόριο και ταυτόχρονα πρακτορείο εισιτηρίων, είναι μια ρομαντική χρονοκάψουλα με χρωματιστά, φθαρμένα μωσαϊκά, η οποία δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περνούν. «Έζησε μεγάλες δόξες ο καφενές», διηγούνται οι ιδιοκτήτες του ενθυμούμενοι τα παλιά. Συστήνουν τον τόπο τους σερβίροντας χταπόδι με ξύδι στο τηγάνι, ρεγκοσαλάτα, ντόπια ξινομυζήθρα, κοπανιστή αμοργιανή, μελίπαστο τυρί, καβουρμά ριγανάτο και μπόλικη ψημένη ρακή.

Καφενείο Πάρβα, Χώρα, Αμοργός, τηλ. 22850-71242

Καφεζυθεστιατόριο Ναυτιλία Νίκου Πρέκα, Κατάπολα, Αμοργός, τηλ. 22850-71256

Αξιώτισσα, Νάξος

Εξωραϊσμένες τοπικές συνταγές χωρίς εξεζητημένες τεχνικές, τοπικά υλικά, κυκλαδίτικα κρασιά. Η Αξιώτισσα είναι η διαδρομή που αξίζει οπωσδήποτε να διανύσει όποιος επισκεφτεί τη Νάξο. Η ταβέρνα του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Παπαδοπούλου μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα. Ήταν άλλωστε ο μόνος τρόπος, γιατί στο επικοινωνιακό κομμάτι ουδέποτε δόθηκε έμφαση. Ξεχωρίζουν για το αμίμητο πάθος τους για ποιοτική, ντόπια πρώτη ύλη και για το κέφι τους να παράγουν αρκετά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα, όπως το λάδι τους από θρουμποελιές (ασκούδες) και κορωναίικες Νάξου, και το κρασί τους από τοπικές ποικιλίες, όπως Φωκιανό, Ποταμίσι, Αηδάνι, Καραμπραήμι και Μονεμβασιά. Εδώ σερβίρουν από πράσινες τηγανητές ντομάτες και σαλάτα τίγκα στην αντράκλα (γλιστρίδα) μέχρι μπάμιες με κόκορα και απεραθίτικο ρόστο.

Καστράκι, Νάξος, τηλ. 22850-75107

Παραδοσιακά Προϊόντα Πρέκας, Σύρος

9 νόστιμες στάσεις στις Κυκλάδες για αυθεντικές γεύσεις-4
Το μπακάλικο του Πρέκα στην Ερμούπολη είναι η βιτρίνα των Κυκλάδων. Στα ράφια του θα βρούμε διαλεχτά καλούδια από τη Σύρο και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. (Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς)

 

Ο ιδιοκτήτης αυτού του μπακάλικου, ο Κώστας Πρέκας, είναι η γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια της Σύρου αυτοπροσώπως, ένας αεικίνητος άνθρωπος που ερευνά, ανακαλύπτει, αναβιώνει και ταυτόχρονα πρωτοτυπεί. Το μπακάλικό του λειτουργεί από το 1993 στην κεντρική αγορά της Ερμούπολης, στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε και προπολεμικά ακόμη ένα παραδοσιακό μπακάλικο με εδώδιμα και αποικιακά. Περί το 80% από τα δεκάδες προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια του είναι τοπικά παραγόμενα στις Κυκλάδες, ο ίδιος έχει γράψει βιβλίο με συνταγές της Σύρου, ενώ καταπιάνεται και με μεταποίηση προϊόντων, όπως παστελαριά (ξερά σύκα με δάφνη, κανέλα και σουσάμι) και πατέ άγριου μάραθου. Παράλληλα συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς για την καλλιέργεια κάππαρης, κρίταμου, βοτάνων, ντομάτας, σουσαμιού και την παραγωγή τυριών, «εξασφαλίζοντας την απόλυτη ποιότητα της πρώτης ύλης και στηρίζοντας την αγροτική παραγωγή», όπως λέει ο ίδιος.

Χίου 4, Ερμούπολη, Σύρος,  τηλ. 22810-87556

Μικρό Καράβι, Τήνος

9 νόστιμες στάσεις στις Κυκλάδες για αυθεντικές γεύσεις-5
Σε μια εσωτερική αυλή στη Χώρα της Τήνου σερβίρεται δημιουργική τοπική κουζίνα ήπιων παρεμβάσεων από τον σεφ και ιδιοκτήτη Αντώνη Ψάλτη. (Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου)

 

Μαθήματα φιλοξενίας, λαδερά φαγάκια μούρλια, πετυχημένα ριζότι και μελωμένα γιουβέτσια, κατσαρολάτα κρέατα πλουσιοπάροχα, δημιουργικότητα με σύνεση και ταπεινότητα. Ένα καλό εστιατόριο της Τήνου, γειωμένο και στοχοπροσηλωμένο. Στην κουζίνα τους μπαίνουν αποκλειστικά και μόνo διαλεγμένα τοπικά υλικά, πολλά εκ των οποίων από τα βιολογικά περιβόλια με τις τοπικές ποικιλίες του αγροκτήματος Tinos Eco Lodge, ενώ και στις κάβες τους τα κρασιά προέρχονται από τις Κυκλάδες. Εμπνευσμένοι από την τοπική πρώτη ύλη, σερβίρουν σε μια φανταστική εσωτερική αυλή από σούπα με πεπόνια της Τήνου μέχρι ντόπια φασόλια με φουρνιστές ντομάτες και άγριες καρύδες τουρσί, αλλά και μπακαλιάρο βραστό με ρεβιθάδα φούρνου.

Τριών Ιεραρχών, Χώρα, Τήνος, τηλ. 22830-22818

Αρακλειά, Ηρακλειά

Ύστερα από κάμποσα μαγειρικά ταξίδια, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς έριξε άγκυρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, άνοιξε το εστιατόριό του εκεί που κάποτε υπήρχε το πατρικό σπίτι της οικογένειας και βάλθηκε να κάνει τον τόπο του γαστρονομικό προορισμό. Μαζί με τον κατάλογο των φαγητών, ακουμπάει στο τραπέζι και τη λίστα των προμηθευτών του. Ο Γιάννης είναι περήφανος για τους συνεργάτες του και φροντίζει με κάθε ευκαιρία να τους αναδεικνύει, όπως και οι ίδιοι αναδεικνύουν τα φαγητά του με τα καλά υλικά τους από τη Σύρο, την Τήνο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, κ.ο.κ. Είναι και ο ίδιος τροφοσυλλέκτης, τρυγάει την κυκλαδίτικη γη και μαγειρεύει με νοιάξιμο και μεράκι, από καρύδες τουρσί και τυρολουκουμάδες με κυκλαδίτικα τυριά μέχρι το εμβληματικό πασχαλινό αρακλειώτικο φαΐ, το γεμιστό κατσικάκι με ρύζι, συκωτάκια και μάραθο.

Άη Γιώργης, Ηρακλειά, τηλ. 22850-71570

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρουμανία: Έφοδοι της Κοβέσι στο Αεροδρόμιο του Sibiu

Υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια σε 3 πόλεις

Ρουμανία: «Ο φάκελος της Κοβέσι συγκλονίζει την Ελλάδα»

Συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή

Διαγωνισμοί με άρωμα Cosa Nostra!

Η ιταλική εταιρεία που ερευνά η Kövesi διεκδίκησε συμβόλαια 14 εκατ. ευρώ στο Άρτζες

Ευρώπη – Βία εναντίον μεταναστών: Από τη Γερμανία στη Λέσβο

To δίκτυο νεοναζί που καταδιώκει μετανάστες σε όλη την Ευρώπη

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο στο δικαστήριο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

CANTHARITE OINOS: Ο …ιερός οίνος της Νάξου επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή

Ένα κρασί-φόρος τιμής στον μύθο και στη μνήμη, εμφιαλωμένο σε μόλις 1.000 φιάλες, ζωντανεύει τη δύναμη της Μανδηλαριάς στον τόπο της.

Φεστιβάλ Νάξου: Το Αιγαίο συναντά την avant-garde jazz στον Πύργο Μπαζαίου με τον Marc Buronfosse

Μια μοναδική συναυλία από το project ÆGN του διακεκριμένου κοντραμπασίστα Marc Buronfosse, εμπνευσμένη από τη θάλασσα και την Οδύσσεια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου.

Νέα τουριστική επένδυση στη Σχοινούσα με κρατική ενίσχυση

Ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων με 16 δωμάτια εγκρίθηκε για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο – Το ύψος της επένδυσης και η τοποθεσία

Νάξος: Εκστρατεία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τον Δήμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε την εκποίηση δεκάδων οχημάτων-φαντασμάτων έως το τέλος του 2025, με στόχο την αποσυμφόρηση και την προστασία του περιβάλλοντος

National Geographic στη Σαντορίνη: Ένα ντοκιμαντέρ στα βάθη της ιστορίας και της λάβας

Η Μινωική Έκρηξη, η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας ακμάζουσας κοινωνίας και οι άνθρωποι που σήμερα αναζητούν τις απαντήσεις μέσα από την επιστήμη

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο