Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

Κίμωλος: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική πίτσα είναι η λαδένια

|

Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο (δείτε βίντεο) 

Αλήθεια ξέρετε ποια είναι η πρώτη πίτσα στην Ελλάδα; Οχι; Οσο κι εάν φαίνεται παράξενο έρχεται από τις Κυκλάδες, την Κίμωλο και μάλιστα δεν έχει τυρί… Τώρα θα μου πείτε τι πίτσα είναι αυτή χωρίς τυρί; Κι όμως, η αυθεντική συνταγή αυτής της πρώτης, ελληνικής πίτσας, μόνο ένας βέρος Κιμωλιώτης θα μπορούσε να μας αποκαλύψει. Ο λόγος για τον Αλέξη Επιθυμιάδη, στο blog του Alwayshungry.gr  μάς οδηγεί βήμα – βήμα ώστε να παρασκευάσουμε την πεντανόστιμη συνταγή. 

Και όπως διαβάζουμε “Σε αυτό το μικρό νησί στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, περνάει από μικρό παιδί τα καλοκαίρια με την οικογένεια του. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Η Κίμωλος είναι ο τόπος μου, όπου από μικρό παιδί περνάω τα καλοκαίρια μου με την οικογένεια μου. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις.  Την Λαδένια, θυμάμαι από παιδί να την φτιάχνει η γιαγιά μου για να μας υποδεχτεί και να μας περιμένει με χαρά για να την κόψουμε όλοι μαζί στις αρχές του καλοκαιριού. Η λαδένια καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μικρότερος βοηθούσα στην προετοιμασία της περισσότερο με τα λαχανικά, αλλά με τα χρόνια μάθαινα τα μυστικά για όλα τα στάδια της παραδοσιακής λαδένιας”. 

Η οικογενειακή συνταγή για την αυθεντική και παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου, έχει ως εξής:

 Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Μερίδες: 8

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη
– 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή για ζυμωτό ψωμί)
– 5 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο
– 1 πρέζα αλάτι
– 250 ml χλιαρό νερό 

Επιπλέον Υλικά
– 5-6 ώριμες ντομάτες

– 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
– 200 ml ελαιόλαδο περίπου
– αλάτι
– πιπέρι
– ρίγανη
 

Λαδένια Κιμώλου


Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με το ζύμη πρώτα που χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει.
Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

Tip 1: Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας 700-750 γραμμάρια ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι πάλι υπέροχο! Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.  Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Tip 2: Για να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά τους, τα τοποθετούμε αν θέλουμε σε ένα σουρωτήρι, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15-30 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τις οποίες κόβουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά. 
Tip 3: Για καλύτερο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα, βουλιάζουμε τις ντομάτες για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό, μετά τις τοποθετούμε σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, προχωράμε με το τελικό στάδιο της Λαδένιας Κιμώλου.  Σε ένα μεγάλο ταψί 35 εκατοστών ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας το σιγά σιγά από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Μόλις το ζυμάρι έχει ανοίξει, τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά από πάνω τις ντομάτες.

Tip 4: Καλύψτε όλη την επιφάνεια της ζύμης καθώς με το ψήσιμο η ντομάτα θα μαζέψει και δεν θέλουμε πολλά κενά. Πρέπει να την νιώθουμε τη ντομάτα! Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά το υπόλοιπο ελαιόλαδο ώστε να πάει παντού, προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα από τον φούρνο), έως ότου ροδίσει η Λαδένια και ψηθεί και από κάτω.

Αφήστε την λίγο να κρυώσει και απολαύστε την ή αν δεν έχετε υπομονή δοκιμάστε την και ζεστή. Η Λαδένια είναι η αγαπημένη μου συνταγή για φαγητό στην παραλία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μπορείτε να την συνδυάσετε και με μία γραβιέρα ή άλλο αγαπημένο σας τυρί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο