Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

|

Υπάρχουν τα γνωστά, ευρείας κατανάλωσης light τυριά, πολλά εκ των οποίων εισαγωγής, που βρίσκουμε εύκολα στις υπεραγορές και όχι μόνο, όπως υπάρχουν και αυτά που θέλουν λίγο παραπάνω ψάξιμο. Πρόκειται για τυριά μικρών Ελλήνων παραγωγών που είναι κι αυτά χαμηλών λιπαρών, κυκλοφορούν σε μικρές παρτίδες και τα βρίσκουμε σε καλά μπακάλικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Πώς ξέρουμε ότι ένα τυρί είναι light;
Οι δύο γενικές κατηγορίες τυριών, τα λευκά μικρής ωρίμανσης και τα κίτρινα που είναι σκληρότερα και ωριμάζουν για λίγους μήνες, διαφέρουν πολύ ως προς τα λιπαρά. Βασικός λόγος είναι η μεγάλη διαφορά στην υγρασία τους. Επομένως, όταν επιλέγουμε τυρί light, δεν κοιτάμε τα ποσοστά λίπους επί ξηρού που αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά το λίπος ανά 100 γρ. τυριού στη διατροφική δήλωση, το οποίο είναι και το σημαντικό για να υπολογίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Από τη φύση τους ελαφριά και νόστιμα

Στην πρώτη κατηγορία με τα λευκά, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε τυριά με χαμηλά λιπαρά (πολλά εκ των οποίων κάτω από 15-17 γρ. ανά 100 γρ. τυριού), καθώς εδώ ανήκουν το ανθότυρο, το κατίκι, η μυζήθρα και άλλα από τη φύση τους ελαφριά τυριά. Γύρω στο 6% λιπαρά έχει η αιγοπρόβεια μυζήθρα του Συνεταιρισμού Ρεθύμνου (Αλεξανδρής), φουλ στη γεύση, με παχιά υφή, μέτρια αλατότητα, που κάνει και για γλυκό. Γαλομυζήθρα-αφρό και μυζήθρα-βούτυρο φτιάχνει το τυροκομείο Amari του Ρεθύμνου (Ελληνικά Καλούδια, σούπερ μάρκετ Κρητικός, Χαλκιαδάκης), ξινούτσικη και νόστιμη, με ωραία αρμύρα, αφράτη, σχηματισμένη σε κορμό είναι η ξινή μυζήθρα του Γύπα (ΑΒ), πιο σφιχτή και στεγνή υφή έχει η ξινομυζήθρα Βογιατζιδάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο), γαλατένια και πλούσια γεύση έχει η κασιώτικη μυζήθρα του Βοναπάρτη (Μανδραγόρας). Μια γλυκιά φρέσκια μυζήθρα Κρήτης με πυκνή και απαλή γεύση που πηγαίνει καλά και σε τυρογλυκά, βρίσκουμε από τη σειρά Νώμα των Lidl, ενώ στην ίδια σειρά υπάρχει και ξινομυζήθρα επίσης από την Κρήτη, που είναι τρίμμα, κατάλληλη για πασπάλισμα σε σαλάτες, ζυμαρικά, αλλά και για πίτες.

Στεγνό και ουδέτερο τυρί είναι το γλυκό ανθότυρο Νάξου υψιπέδων (ΑΒ), ό,τι πρέπει και για γλυκά, ένα ανθότυρο σφιχτό, με οξύτητες και ήπια γεύση φτιάχνει ο Μπουτσώλης (ΑΒ), με κοκκώδη υφή και πολύ κρεμώδες, ήπια αλατισμένο και γαλακτερό είναι το βιολογικό ανθότυρο του Κουρέλλα (4 Seasons, ΑΒ). Ξερή μυζήθρα με 10% λιπαρά από αιγοπρόβειο τυρόγαλα, νόστιμη πολύ, αλλά με μπόλικο αλάτι, φτιάχνει στη Λέσβο ο Μυστακέλλης (Παραδοσιακό Μπακάλικο) και κάνει και για τρίψιμο, κι ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο τυρί με επίσης 10% λιπαρά είναι ο ξηρός ανθότυρος αέρος Παραμυθιάς από το τυροκομείο Παπαδόπουλου (Αλεξανδρής), που βγαίνει σε κερωμένο κεφαλάκι των 250 γρ.,  είναι αλμυρούτσικο, όχι πολύ στεγνό και με αίσθηση φρέσκου γάλακτος – ταιριάζει πολύ και με τσίπουρο.

Τα τυριά της δίαιτας είναι πιο ωραία από όσο νομίζαμε
Με κρεμώδη, ηλεκτρίζουσα φρεσκάδα

Από τα πιο νόστιμα τυριά της κατηγορίας του είναι το τσαλαφούτι, αλοιφώδες τυρί με σπουδαίες εντάσεις, παρά τα λίγα λιπαρά του (γύρω στο 15%), το οποίο βρίσκουμε από τα τυροκομεία Κουτρομάνου (Μιράν)Αμφιλοχίας Γη (ΑΒ)Ζάγκα (Καραμανλίδικα του Φάνη), Ίναχος και Παπακωνσταντίνου (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Ελληνικά Καλούδια, Μανδραγόρας). Το ανεβατό επίσης είναι μια ξινούτσικη και πολύ σφιχτή, ελαφριά κρέμα, που βγάζουν σε ωραίες εκδοχές τα τυροκομεία Κουρέλλα (ΑΒ) και Χατζηζήση (Ελληνικά Καλούδια), και ομοίως το κρεμώδες κατίκι του Γαλάνη (Καρατζάς και ΑΒ), με τα 13% λιπαρά του είναι ό,τι πρέπει για ελαφριά διατροφή. Ένα από τα πολύ ωραία κρεμώδη είναι το πουπουλένιο πρόβειο γκερεμέζι Παραμυθιάς από το τυροκομείο  Παπαδόπουλου (Μοιρόπουλος, 4 Seasons) – με μόλις 10% λιπαρά, αντικαθιστά μια χαρά και τη φέτα στη χωριάτικη.

Φέτα (και όμως!) αλλά και μερικές εναλλακτικές

Στην περίπτωση της φέτας, μπορεί να μην είναι light, αλλά τα λιπαρά της δεν είναι απαγορευτικά σε σύγκριση με ένα σκληρό, πλήρες, κίτρινο τυρί. Τα λιπαρά της κυμαίνονται περίπου στο 20-25%, την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα κατσικίσια έχουν μέχρι και 25% λίπος, επομένως δεν έχει νόημα από θερμιδικής άποψης η αντικατάστασή της φέτας με κατσικίσιο τυρί άλμης. Πολύ λιγότερα λιπαρά (περί το 8%) συναντάμε στο αιγοπρόβειο άπαχο τυρί με ελάχιστο αλάτι της Πράσινης Φάρμας (Nora’s deli), που είναι μια πολύ επιτυχημένη εκδοχή τυριού τύπου φέτας.

Λίγα λιπαρά έχει και το ξινότυρο του Τυροκομείου Μυκόνου (Μιράν), ένα ωραιότατο κυκλαδίτικο τυρί από αγελαδινό γάλα, συμπαγές και τριφτό, με ωραία οξύτητα και αρμύρα, και το νόστιμο τουλουμοτύρι Βελβεντού του Φκιάρα (Καραμανλίδικα του Φάνη), μια μπιρμπιλωτή κρέμα ελαφροαλατισμένη και με δροσάτη οξύτητα. Λίγο παραπάνω λιπαρά, περί το 28%, έχει το μαλακό τυρί Άνδρου Κρεβασαρά (Μιράν), με την εκδοχή με μαστίχα να κεντρίζει τον ουρανίσκο. Κατάλληλοι για χαμηλή θερμιδικά διατροφή είναι και οι φρέσκοι κορμοί από το τυροκομείο Καϊδαντζή (Θανόπουλος, Μπαλάσκας, Σκλαβενίτης, Nora’s deli) σε διάφορες γεύσεις, και από το ίδιο τυροκομείο βρίσκουμε επίσης ένα χαμηλών λιπαρών κρεμώδες σταμνοτύρι σε ακόμα περισσότερες εκδοχές (από τρούφα μέχρι σκόρδο, λιαστή ντομάτα, μαστίχα). Γύρω στο 24% λιπαρά έχει η χλωρομανούρα του τυροκομείου Χαραλαμπάκη από τη Μήλο (Αλεξανδρής), ένα ενδιαφέρον, απλό τυρί με ήπιο βουκολικό χαρακτήρα, που κάνει και για πίτες – τέλεια και η ξινή μυζήθρα του, μια κατσικίσια κρέμα πηχτή και βελούδινη (Καραμανλίδικα του Φάνη).

Γι’ αυτούς που χωρίς κίτρινο τυρί δεν κάνουν

Το βασικό μειονέκτημα για τα κίτρινα light τυριά είναι συνήθως η σκληρή και στεγνή υφή τους, που προκύπτει λόγω της μειωμένης λιποπεριεκτικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που, όταν λιώνουν, δεν γίνονται το ίδιο μαστιχωτά με τα αντίστοιχα πλήρων λιπαρών τυριά. Ιδιαίτερα ελαφρύ είναι το ημίσκληρο του Προίκα, ένα τυρί τύπου κασέρι από αγελαδινό και πρόβειο γάλα με 14% λίπος (Nora’s deli), και αρκετά καλό, βουτυράτο και ήπιο είναι το light αντίστοιχο τυρί του Διβάνη (Σκλαβενίτης). Από τα ελαφριά τύπου γραβιέρας ξεχωρίζει το Καρυστινό ελαφρύ (Nora’s deli, 4 Seasons), ένα γλυκοπικάντικο, βιολογικό και πολύ νόστιμο αιγοπρόβειο τυρί της Bio Farm που θυμίζει γραβιέρα, επίσης η ωραία γίδινη, πικάντικη γραβιέρα Αρκαδίας του Μπαζιωτάκη (4 Seasons, Nora’s deli, Καραμανλίδικα του Φάνη) -πολύ καλό και το ανθότυρο του ίδιου τυροκομείου (Ελληνικά Καλούδια)-, ενώ έξοχο τυρί με αριστοτεχνικές ισορροπίες, πολύ πλούσια γεύση και ελαφρώς κοκκώδη υφή είναι το κατσικίσιο Βογιατζιδάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Nora’s deli, Madonna Upper Market). Από τα πετυχημένα ελαφριά είναι η έξοχη πικάντικη, αγελαδινή light γραβιέρα με καλοψημένη γεύση, και αρκετά βουτυράτη υφή, ονόματι Δουκέσα από το τυροκομείο Μυκόνου (ΑΒ, Μιράν), πιο πικάντικη και αρμυρή με ξηροκαρπάτη επίγευση είναι του τυροκομείου Κωσταρέλος (καταστήματα Κωσταρέλος) – κάνει και για τριμμένη στα μακαρόνια. Στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε κι άλλα ενδιαφέροντα τυριά όπως το πολύ κρεμώδες, γλυκάρμυρο και αρκετά ψημένο κατσικίσιο γραβιεράκι του Τζουρμπάκη (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Ελληνικά Καλούδια, Nora’s deli), το κατσικίσιο Αόρι (My Market) με πλούσια, ελαφρώς πικάντικη γεύση, η κατσικίσια γραβιέρα Σύντεκνος (Καρατζάς), η γραβιέρα Μοναστήρι με 18% λιπαρά (Σκλαβενίτης, Μανδραγόρας), η ναξιώτικη ελαφριά γραβιέρα του Κουφόπουλου (Μανδραγόρας) που επίσης έχει ελάχιστο αλάτι, οι light γραβιέρες των τυροκομείων Καράλη και Καλογεράκη (αμφότερες Σκλαβενίτης), και με ωραία γαλατένια αίσθηση, πλούσιο κι αρωματικό με βουτυράτη υφή και επίγευση που τσιμπάει είναι το κατσικίσιο τυρί Μενιουδάκη (Μπαλάσκας). Από τα Τυροκομικά Αργολίδας (Αλεξανδρής) βρίσκουμε ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί, τύπου καμαμπέρ, κρεμώδες, περίπλοκο και καλογινωμένο, με αρκετά χαμηλά λιπαρά, κι από τον Ραγιάν υπάρχει ένα ελαφρύ ποντιακό τυρί, το γαΐς (Μανδραγόρας, Ποντιακόν, Μιράν), στο στυλ της μοτσαρέλας αλλά πιο στεγνό και ανάλατο.

Σε μπαστούνι για φέτες του τοστ βρίσκουμε και γίδινα τυριά με ελαφρώς λιγότερες θερμίδες από τα κλασικά (περί τα 30% λιπαρά), όπως το γευστικό κατσικίσιο τυρί Αγρέας (Μπαλάσκας), ένα έξοχο από το Τυροκομιό (Παραδοσιακό Μπακάλικο), του Μανιάτη (Μπαλάσκας) και το όνομα και πράγμα Ελαφρύ του Αμάραντου από την Καλαμπάκα (Παραδοσιακό Μπακάλικο, Nora’s deli) με 18,5% λιπαρά.

Με πληροφορίες από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική – Κεντάκι: “Φύγετε τώρα” το σύνθημα μελών της Κου Κλουξ Κλαν προς μετανάστες

Τα φυλλάδια, τα οποία απειλούσαν τους μετανάστες με «μαζική απέλαση», βρέθηκαν την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στο βόρειο Κεντάκι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές

Θαλάσσια Πάρκα: θεσμοθέτηση εντός 2025 σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και ίσως Αμοργό

Θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων εντός 2025 - Σε ποια νησιά των Κυκλάδων

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Δράσεις πρόληψης για τα κουνούπια

Γενικά Προληπτικά Μέτρα για την Αποτροπή Ανάπτυξης Κουνουπιών στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις που …τρομάζουν ζητάει στα τέλη για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι είναι οι λόγοι αυτών των αιτημάτων

Δημοτική Επιτροπή: Στο τραπέζι (24/01) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης στην Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα συνεδριάσει για 2η φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Βουλή των Ελλήνων: Με 247 “ναι” ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέος πρόεδρος

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής - Ποιοι τον ψήφισαν

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος: Η καταγγελία για μη εξυπηρέτηση ασθενούς από το υγειονομικό σκάφος του Λιμενικού και η επίσημη απάντηση

Καταγγελία ότι δεν εξυπηρετήθηκε περιστατικό ασθενούς τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων - Τι απαντάει το Λιμενικό σε επιστολή του

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)