Ντυμένη… στα μαύρα, η μελιτζάνα θυμίζει οπτικά καλόγερο, εξού και η ονομασία αυτού του αυθεντικού ναξιώτικου πιάτου. Ο «Καλόγερος» Νάξου, αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού, παντρεύει μοναδικά το κοκκινιστό μοσχαράκι με τις φλάσκες μελιτζάνες και την έντονη προσωπικότητα των τυριών της Νάξου.
Τη συνταγή παραχώρησε στον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής, η Μαριέττα Γαλάνη, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας και συγγραφέας, με καταγωγή από την Απείρανθο.
Υλικά (για 4 άτομα)
-
400 γρ. μοσχαρίσια ελιά (σε λεπτές φέτες)
-
2 ξερά κρεμμύδια (σε ροδέλες)
-
120 ml ροζέ ξηρό κρασί
-
200 γρ. ντοματίνια (ψιλοκομμένα)
-
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
-
Ελάχιστη κανέλα (σε σκόνη)
-
1/4 κ.γ. ξερό θυμάρι
-
1/4 κ.γ. ξερή ρίγανη
-
4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
-
2 ώριμες ντομάτες (σε λεπτές φέτες)
-
300 γρ. τριμμένα τυριά Νάξου (γραβιέρα & κεφαλοτύρι)
-
150 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για άλειμμα
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Σοτάρουμε το μοσχάρι σε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά και το αφαιρούμε.
-
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο για 2-3 λεπτά.
-
Προσθέτουμε ξανά το μοσχάρι, σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.
-
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
-
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για 30 λεπτά και τις στεγνώνουμε.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, τις ψήνουμε για 15 λεπτά, τις πατάμε ελαφρώς με κουτάλι να δημιουργηθεί κοιλότητα.
-
Γεμίζουμε με το κρέας, καλύπτουμε με ντομάτες και τα μισά τυριά.
-
Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά και 3 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά.
Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε ένα αυθεντικό ναξιώτικο πιάτο που κουβαλάει παράδοση, γεύση και ιστορία!
📌 Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό «Γαστρονόμος», .
#Νάξος #ΝαξιώτικηΚουζίνα #ΚαλογεροςΝάξου #ΠαραδοσιακήΣυνταγή #Μελιτζάνες #Μοσχάρι #ΓαστρονομίαΝάξου #NaxianCheese #Apeiranthos #ΓευσειςΑιγαίου #ΝησιωτικήΓαστρονομία #NaxospressRecipes