Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρακλειά: Μαντέψτε που βρίσκεται το καλύτερο γαλακτομπούρεκο του γαλαξία...

Ηρακλειά: Μαντέψτε που βρίσκεται το καλύτερο γαλακτομπούρεκο του γαλαξία…

|

Έχουμε παραδοθεί χυμένες πίσω στις καρέκλες μας, σκασμένες από το πολύ φαγητό, χαζεύουμε τη Σχοινούσα και το μικρό Βενέτικο. Βρισκόμαστε στην Ηρακλειά, στο εστιατόριο Αρακλειά, του σεφ Γιάννη Γαβαλά. «Δε θέλω να μιλάω άλλο για φαγητό», σκέφτομαι, αλλά τελικά δεν κρατιέμαι…

Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου – Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου (Γαστρονόμος)

«Μου έχει μείνει η απίθανη γεύση από το κοφτό μακαρονάκι φάβας με τα καλαμαροχτάποδα. Πόση νοστιμιά, με τα μάραθά του και με την αέρινη κρέμα από Σαν Μιχάλη» λέω, και κοιτάζω τη Χριστίνα που με κοιτάζει πλαγίως. «Ωραία βραδιά ε!», αλλάζω κουβέντα, κι εκείνη δεν θέλει να μιλάμε άλλο για φαγητό. Δεν έχει φεγγάρι, και ο ουρανός είναι γεμάτος άστρα που λαμπυρίζουν. Σκέφτομαι ότι η λέξη γαλαξίας έχει το ίδιο πρώτο συνθετικό με το γαλακτομπούρεκο. Με έχει βαρέσει η ζέστη…

Ο ιθύνων νους πίσω από το γαλακτομπούρεκο του πόθου μας, είναι ο σεφ-ρεστορατέρ Γιάννης Γαβαλάς.

«Χριστίνα, να σηκωθούμε να περπατήσουμε μήπως και πάει το φαγητό κάτω, μπας και μπορέσουμε να κοιμηθούμε κι απόψε;», προτείνω, αλλά κάτι με κρατάει βαριά, βιδωμένη στην καρέκλα μου, και δεν κουνάω ρούπι. Είχα φαίνεται προαίσθημα, τι να πω… Μπορεί να ήταν και οι μυρωδιές από την κουζίνα που αμυδρά τρύπωναν μέσα από τους πόρους του εγκεφάλου μου.

Πιθανολογώ βέβαια ότι μπορεί να ήταν και μια λανθάνουσα επιθυμία για ζάχαρη και ίσως κι ένας καταπιεσμένος πόθος-ανάμνηση… Μπερδεμένες σκέψεις, νυσταλέες, κι ύστερα: «τι θέλετε να σας φέρω κορίτσια για να συνοδεύσετε το γλυκό σας;». Ποιο γλυκό Γιάννη;

Η ώρα της .. έκρηξης 

Μπουμ. Ένας χείμαρρος ζεστών συναισθημάτων ξεχύθηκε με τη μορφή ρευστής, αλμυρής καραμέλας. Τώρα θυμήθηκα. «Το τηγανητό γαλακτομπούρεκο του Γιάννη, που σερβίρεται καυτό, μαζί με σάλτσα αλμυρής καραμέλας είναι ίσως ό,τι πιο νόστιμο έχει δοκιμάσει ο ουρανίσκος μας», έγραφα μετά την τελευταία μου επίσκεψη προ διετίας, όταν είχαμε επισκεφτεί το εστιατόριο Αρακλειά στα πλαίσια της βράβευσής του με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου. Το παραδεισένια κολασμένο γαλακτομπούρεκο που με είχε στοιχειώσει, είναι ακόμα εδώ, και επικοινωνεί μαζί μας με την έκτη αίσθηση.

Καυτό, τραγανό, γεμάτο πλούσια κρέμα και λουσμένο με αρμυρή καραμέλα. What’s not to like?

Τι το σπουδαίο έχει αυτό το γλυκό; Ε λοιπόν, όπως προείπα, δεν είναι ψητό αλλά τηγανητό. Σερβίρεται καυτό από το τηγάνι. Είναι ένα ρολάκι από χωριάτικο φύλλο τιγκαρισμένο με αμυγδαλόκρεμα ζεστή. Και αντί για σιρόπι, ο σεφ το λούζει ανερυθρίαστα με μια διαβολεμένα νόστιμη καραμέλα αλμυρή. Από όλες τις παραλλαγές γαλακτομπούρεκου που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου –και είναι πολλές– αποδομημένες και δημιουργικές, καμία δεν έχει ξεπεράσει το πρωτότυπο στην καλή του εκδοχή.

Καμία πλην αυτής δηλαδή. Κατέβασα ένα ποτήρι νερό, σκούπισα τις καραμέλες από όπου είχαν στάξει, τίναξα τα ψίχουλα, έδειξα χαρακτήρα, κι αντί να ζητήσω και δεύτερη μερίδα, του είπα «Γιάννη σ’ αφήνω, πάμε για ύπνο, και ευτυχώς που δεν είσαι στην Αθήνα γιατί θα είχαμε πάθει όλοι ζάχαρο».

Υ.Γ.1 Υπάρχει κόσμος που φεύγει από τα γύρω νησιά και πετάγεται αυθημερόν στην Ηρακλειά για αυτό το διαβολεμένα νόστιμο γαλακτομπούρεκο. Συμβουλή: αν κλείσετε τραπέζι στην Αρακλειά να προπαραγγείλετε τις μερίδες σας.

Υ.Γ.2 Να ζητήσετε να σας φέρουν και ξεροτήγανα με κρέμα λεμονιού, και το καινούριο γλυκό που κάνει εφέτος, ένα ρυζόγαλο κατσικίσιο με σάλτσα φραγκόσυκου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία