Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας: Μνήμη, γεύση και παράδοση σε ένα ταψί

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας: Μνήμη, γεύση και παράδοση σε ένα ταψί

|

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας Χανιώτη: Η παράδοση του νησιού με μυρωδιές σπιτιού

«Η κρεμμυδόπιτα υπήρχε πάντα σχεδόν στο τραπέζι μας, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει η Μυκονιάτισσα Φραντζέσκα Χανιώτη στον Γαστρονόμο και ήδη η κουζίνα γεμίζει μυρωδιές, μνήμες και εικόνες από τα καλοκαίρια του Αιγαίου. Πίτες απλές, γευστικές, φτιαγμένες με τα υλικά της εποχής και του τόπου: τυροβολιά, γλυκά κρεμμύδια, άνηθο και φρέσκια ζύμη. (σ.σ. στη Νάξο μπορούμε να βάλουμε και ανθότυρο από το Τυροκομείο Πιτταρά)

«Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πω “ένα λεπτό να κάνω μια πίτα”. Επειδή δουλεύαμε όλοι, τις ετοιμάζαμε από νωρίς, στα ταψάκια του μπακλαβά, και τις βάζαμε στην κατάψυξη. Τις έβγαζες κατευθείαν και με λίγο λάδι ψήνονταν σαν φρέσκες».

Μικρές πίτες για τα παιδιά, μεγάλα ταψιά για τις γιορτές, και πάντα το κρεμμύδι στο επίκεντρο. Όχι όποιο κι όποιο: «Είχαμε σπόρο δικό μας, γλυκού κρεμμυδιού, λευκό, πλατύ, καμία σχέση με της αγοράς. Το βάζαμε ωμό και γινόταν η πίτα μελωμένη». Μάλιστα, όπως θυμάται γελώντας: «Η γιαγιά μου, όταν είχε νεύρα, έτρωγε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα για να ηρεμήσει».

Η συνταγή της Φραντζέσκας

🕑 Προετοιμασία: 30′
🔥 Ψήσιμο: 1 ώρα
Αναμονή: 12 ώρες (για το στραγγιστό τυρί)
🧺 Μερίδες: για ταψί 30 εκ.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 200 ml χλιαρό νερό

  • 4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο/μυζήθρα (στραγγισμένη σε τούλι για 12 ώρες) (εδώ στη Νάξο εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ανθότυρο Πιτταρά)

  • 2 αυγά

  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 μάτσο άνηθος

  • 1/4 μάτσο σέσκουλα (προαιρετικά)

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζύμη: Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί.

  2. Γέμιση: Σε μπολ θρυμματίζουμε την τυροβολιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός του λαδιού. Ανακατεύουμε.

  3. Στήσιμο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο). Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε σε ρόμβους.

  4. Ψήσιμο: Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 170°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αυτή η κρεμμυδόπιτα δεν είναι απλώς μια συνταγή. Είναι ένα κομμάτι ζωής, ρίζες, οικογενειακή θαλπωρή και Μυκονιάτικη παράδοση. Κάθε μπουκιά έχει την ιστορία μιας γυναίκας, μιας γιαγιάς, ενός τραπεζιού γεμάτου.

📌 Πηγή: Συνέντευξη & συνταγή όπως καταγράφηκε στον Γαστρονόμο


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συρία – Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ο πρώτος μεγάλος βομβιστικός στόχος στην πρωτεύουσα της Συρίας από την αλλαγή καθεστώτος – Σοκαρισμένοι οι πιστοί, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Κουφονήσια: Παρουσιάστηκε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων

Η καινοτόμος ηλεκτρολυτική μέθοδος προσφέρει τεταρτοβάθμια επεξεργασία, καλύπτει τη νομοθεσία, παράγει ενέργεια και καθαρό νερό έτοιμο για άρδευση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Χίος: Σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο η καταστροφική πυρκαγιά

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί – Τρεις ταυτόχρονες εστίες αυξάνουν τις υποψίες – Στο νησί και η ΔΑΕΕ για διερεύνηση αιτιών

Το Δημοτικό Σχολείο Τριπόδων Νάξου στο “The Lyceum Project – Children in the Age of AI”

Ο Διευθυντής του σχολείου μας, κος Χρήστος Σκάρκος, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση, εκπροσωπώντας τη φωνή της σχολικής πράξης

Νάξος: Η αναβίωση του Κλήδονα στο Γλινάδο (24/06) λόγω καιρικών συνθηκών

Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις του καλοκαιριού αναβιώνει ξανά στο Γλινάδο (χωριό της Νάξου) – με φωτιές, πηδήματα και τη μαγεία του Αϊ-Γιαννιού

Όταν οι Κυκλάδες ήταν μία: Το βυθισμένο τοπίο του Αιγαίου πριν 20.000 χρόνια

Πριν την άνοδο της θάλασσας, η Νάξος, η Πάρος και η Μύκονος δεν ήταν νησιά, αλλά μέρος μιας μεγάλης στεριάς – η ιστορία της χαμένης ενδοκυκλαδικής πεδιάδας και της ξεχωριστής Αμοργού

Νάξος – Μέλανες: Η φωτιά του Κλήδονα ανάβει ξανά, παράδοση, χορός και κεράσματα στην πλατεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τιμήσουν το έθιμο του Αϊ-Γιαννιού με Μάηδες, μουσική και νησιώτικη φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα

Μια βραδιά με φωτιές, παράδοση και καλοκαιρινή χαρά στον Άγιο Νεκτάριο

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.