Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

Χρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

|

Για το νέο του βιβλίο, «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες», μίλησε ο Χρήστος Νέζος, στο περιοδικό «Deluxe Magazine» – Πως γνώρισε τη Νάξο, τι θα έπαιρνε μαζί του, ποια η αγαπημένη του συνταγή

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!” 

Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες. Ο Χρήστος Νέζος με αφορμή του εν λόγω βιβλίου και βέβαια αφήνοντας την άκρη τον όρο “σεφ” (σ.σ. άλλωστε όλοι μαγευρεύουμε στο σπίτι μας”  μίλησε στο περιοδικό «Deluxe Magazine». Επεσήμανε, την ώθηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στο να γράψει το βιβλίο του. Παράλληλα, μας συνέστησε… γιαούρτι της Ε.Α.Σ. Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι για επιδόρπιο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. Νέζου στο «Deluxe Magazine»:

Ένας άνθρωπος της τηλεόρασης και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μάς συστήνει τη Νάξο μέσω του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». Μας παίρνει μαζί του, σε ένα ονειρεμένο ταξίδι εκρηκτικών χρωμάτων, μαγικών ευωδιών και παραδοσιακών, αρχαίων γεύσεων αυτού του μοναδικού τόπου. Ο Χρήστος Νέζος έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα, σαν την κουζίνα της Νάξου, όμως, δεν βρήκε πουθενά!

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων; «Ήταν το 2004, όταν πρωτοήρθα για να γυρίσω την τηλεοπτική εκπομπή μου “Ταξιδεύοντας” για το Mega Channel. Από τότε ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί. Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ και οι ζωντανές μου εμφανίσεις από εδώ, που παρουσίαζαν τη μεγάλη… πρωταγωνίστρια του νησιού, την πασίγνωστη γραβιέρα, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα για τη μοναδική κουζίνα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Πώς αυτή η εμπειρία μεταφράστηκε σε ένα ταξίδι μέσα στις αρχαίες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πήρε, τελικά και τη μορφή βιβλίου; «Θυμάμαι, σε μία άλλη μου δημοσιογραφική αποστολή που αφορούσε στη ζωή των ανθρώπων στις Μικρές Κυκλάδες, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρη Καπούνη (ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και… ξεναγός μας), να μου λέει, στο καΐκι που βρισκόμασταν, ότι είχαμε μαγειρέψει τόσες πολλές συνταγές σε τόσες πολλές εκπομπές που θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο!».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η απόλυτη γεύση της Νάξου; «Αναμφίβολα, η Νάξος είναι ένας προορισμός γεμάτος γεύσεις, είναι το νησί του καλού και ποιοτικού φαγητού. Οι γεύσεις της Νάξου είναι οι γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος της Ελλάδας έχει γεννηθεί κανείς, οι τηγανιτές πατάτες είναι στο… DNA μας! Το να γεύεσαι πατάτες Νάξου είναι σαν μία ανώτερη γευστική εμπειρία. Πάνω από όλες τις γεύσεις της Νάξου είναι το… διαμάντι, όπως εγώ τη λέω, η γραβιέρα! Αρχίζουμε από εδώ και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τόσα πολλά πιάτα με βοδινό, αρνίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, κόκορα, γίδα βραστή στο δρόμο προς το Φιλότι και, φυσικά, το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το αξέχαστο ζαμπόνι».

Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί; «Σε τι δίλημμα με βάλατε! Τι να πω; Αγαπώ τα πάντα εδώ, το φαγητό για το οποίο ήδη μιλήσαμε, τα καταγάλανα νερά, σίγουρα θα πω τις παραλίες, την υπέροχη ορεινή Νάξο, τα εκκλησάκια, την παραλία με τους κέδρους στον Μάραγκα η οποία έχει και διεθνή φήμη και πόσα άλλα ακόμη…».

Τι συνταγές σου αρέσει να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα; «Η αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι πίτσα με ανανά και γραβιέρα. Μου ήλθε στο μυαλό όταν, σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα, δοκίμασα μία παρόμοια πίτσα με ένα τοπικό άγευστο τυρί. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα την έφτιαξα και όποιος τη δοκίμασε ενθουσιάστηκε, όπως και εγώ. Φτιάξτε τη και εσείς και θα εκπλαγείτε!».

Ποια προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει στις βαλίτσες του ένας τουρίστας φεύγοντας από τη Νάξο; «Φυσικά, τη γραβιέρα Νάξου (γελάει)! Το “αρσενικό”, το πασίγνωστο κεφαλοτύρι του νησιού, είναι επίσης ένα must. Υπάρχει, ακόμη, γραβιέρα με αρωματικά βότανα της Νάξου και επίσης το γλυκό κουταλιού κεράσι, το καλύτερο που έχω φάει ποτέ, από τον κ. Τολάκη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία καταπληκτική ιδέα για επιδόρπιο: γιαούρτι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι από τον Τολάκη. Το καλύτερο γλυκό που θα μπορούσε να γευθεί ο καθένας!».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο