Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαστρονόμος: Απόψε (20/10) θα τιμηθούν οι παραγωγοί των Κυκλάδων στην Σύρο

Γαστρονόμος: Απόψε (20/10) θα τιμηθούν οι παραγωγοί των Κυκλάδων στην Σύρο

|

Πόσα μπράβο αξίζουν στους παραγωγούς των Κυκλάδων; Που δίνουν προτεραιότητα στην ιστορία και στον πολιτισμό των Κυκλάδων, με τόσο μικρό αντίτιμο, που τους λες και τρελούς. Καλλιεργητές, ψαράδες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, οινοποιοί, ακροβολισμένοι σε άγονα και άνυδρα κατσάβραχα, γίνονται η αφορμή για τα φετινά Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου, σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στην Ερμούπολη.

Λίγοι ανάμεσα σε λίγους, αυτοί που βραβεύονται εκπροσωπούν την παραγωγή των νησιών μας, που βάλλεται από παντού. Στα πρόσφατα ταξίδια της ομάδας του Γαστρονόμου στις Κυκλάδες, οι ντόπιοι παραγωγοί και μεταποιητές μάς μίλησαν για τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς τους: τον μαζικό τουρισμό και την κλιματική αλλαγή με τις δραματικές ανομβρίες. Τα πανάκριβα μεταφορικά, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις, τα μικρά αγροτεμάχια και οι περιορισμένες παραγωγές είναι μερικά ακόμα εμπόδια, αλλά και οι αιτίες που το τυράκι των Κυκλάδων, λόγου χάρη, έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύρος: Έρχονται τα 17α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου!

Ο χορός της βροχής
Κι αν χορεύαμε όλοι μαζί τον χορό της βροχής; Στη Φολέγανδρο και στην Ανάφη, οι δύο μελισσοκόμοι που συναντήσαμε δεν ήξεραν τι θα απογίνουν, αυτοί και τα κοπάδια τους με τις ξελιγωμένες μέλισσες, που δεν έχουν πια τι να τρυγήσουν. Στην Ηρακλειά, όσοι έβαλαν φάβα και στη Φολέγανδρο ρεβίθια δεν έβγαλαν σχεδόν ούτε τον σπόρο τους. Ο Πέτρος Οικονόμου και ο γιος του Ορφέας παιδεύονται στη Σαντορίνη με το απύθμενης νοστιμιάς τοπικό ντοματάκι που κοκκινίζει μεμιάς και πρέπει να το μεταποιήσουν σχεδόν όλο αυθημερόν − δύσκολο ακόμα και για τις περιορισμένες ποσότητες που παράγουν. Ο Γιάννης ο βοσκός από το Φιλώτι στη Νάξο είναι μια ολόκληρη ζωή στα μαντριά με τα ζώα, κάθεται από πάνω από το καζάνι κι ανακατεύει το γάλα με τον ταραχτή, ο Γιώργος, ο τυροκόμος από την Αμοργό, λέει πως η γη έχει στερέψει, τα ζώα δεν βρίσκουν να βοσκήσουν και το αρμυρό τυρί του ολοένα και λιγοστεύει, και η κυρία Ρένα από το Σκαλάδο, που φτιάχνει τα τηνιακά τυράκια ένα ένα με το χέρι και τους δίνει σκαμπίλια για να σμίξουν, έχει την υπομονή του Ιώβ. Οι καϊκάδες βγάζουν μετρημένα ψάρια από τα δίχτυα τους και παραπονιούνται για την υπεραλίευση. Ο Γιάννης Κρητικός στην Τήνο συνεχίζει και φτιάχνει γλίνα (το λίπος του χοίρου) για την τιμή των όπλων, κι ας μην ξέρει πια σχεδόν κανείς πού να το χρησιμοποιήσει το βασιλικό λίπος… Ο Νικόλας Μακρυωνίτης παράγει στη Σύρο τσίπουρα φρέσκα και παλαιωμένα, επιμένοντας να χρησιμοποιεί ντόπια στέμφυλα, κι ας είναι πολύ πιο οικονομικό να φέρει τόνους πατημένα σταφύλια από την Πελοπόννησο λόγου χάρη.

Θα μπορούσαμε να βραβεύσουμε όλους αυτούς και μερικούς ακόμα. Το αξίζουν ένας προς έναν για την ηρωική προσπάθειά τους. Εξάλλου, οι βραβευόμενοι, που θα αποκαλύψουμε στην απονομή και τους οποίους θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες, εκπροσωπούν όχι μόνο εαυτούς, αλλά και αλλήλους. Μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ερμούπολη, στο κέντρο των Κυκλάδων, υπερπηδώντας ένα ακόμα εμπόδιο, αυτό της μεταξύ τους δυσμενούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Συνοπτικά, η βραδιά των Βραβείων που θα λάβουν χώρα στην Ερμούπολη αποτελείται από δύο σκέλη:

α. Την τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων και κατά την οποία θα βραβευτούν με απόλυτα και αδιάβλητα δημοσιογραφικά κριτήρια μικροί παραγωγοί των Κυκλάδων, οι οποίοι με το πείσμα τους και τον μόχθο τους κατάφεραν να παράξουν μοναδικής ποιότητας προϊόντα.

β. Τη γιορτή των σεφ που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου οι σεφ του Γαστρονόμου μαζί με σεφ από τη Σύρο θα μαγειρέψουν για τους καλεσμένους μοναδικά εδέσματα με προϊόντα των Κυκλάδων.

# Μείνετε συντονισμένοι στα social media του Γαστρονόμου για στιγμιότυπα της εκδήλωσης και την ανακοίνωση των βραβευμένων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα