Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαστρονόμος: Απόψε (20/10) θα τιμηθούν οι παραγωγοί των Κυκλάδων στην Σύρο

Γαστρονόμος: Απόψε (20/10) θα τιμηθούν οι παραγωγοί των Κυκλάδων στην Σύρο

|

Πόσα μπράβο αξίζουν στους παραγωγούς των Κυκλάδων; Που δίνουν προτεραιότητα στην ιστορία και στον πολιτισμό των Κυκλάδων, με τόσο μικρό αντίτιμο, που τους λες και τρελούς. Καλλιεργητές, ψαράδες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, οινοποιοί, ακροβολισμένοι σε άγονα και άνυδρα κατσάβραχα, γίνονται η αφορμή για τα φετινά Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου, σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στην Ερμούπολη.

Λίγοι ανάμεσα σε λίγους, αυτοί που βραβεύονται εκπροσωπούν την παραγωγή των νησιών μας, που βάλλεται από παντού. Στα πρόσφατα ταξίδια της ομάδας του Γαστρονόμου στις Κυκλάδες, οι ντόπιοι παραγωγοί και μεταποιητές μάς μίλησαν για τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς τους: τον μαζικό τουρισμό και την κλιματική αλλαγή με τις δραματικές ανομβρίες. Τα πανάκριβα μεταφορικά, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις, τα μικρά αγροτεμάχια και οι περιορισμένες παραγωγές είναι μερικά ακόμα εμπόδια, αλλά και οι αιτίες που το τυράκι των Κυκλάδων, λόγου χάρη, έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σύρος: Έρχονται τα 17α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου!

Ο χορός της βροχής
Κι αν χορεύαμε όλοι μαζί τον χορό της βροχής; Στη Φολέγανδρο και στην Ανάφη, οι δύο μελισσοκόμοι που συναντήσαμε δεν ήξεραν τι θα απογίνουν, αυτοί και τα κοπάδια τους με τις ξελιγωμένες μέλισσες, που δεν έχουν πια τι να τρυγήσουν. Στην Ηρακλειά, όσοι έβαλαν φάβα και στη Φολέγανδρο ρεβίθια δεν έβγαλαν σχεδόν ούτε τον σπόρο τους. Ο Πέτρος Οικονόμου και ο γιος του Ορφέας παιδεύονται στη Σαντορίνη με το απύθμενης νοστιμιάς τοπικό ντοματάκι που κοκκινίζει μεμιάς και πρέπει να το μεταποιήσουν σχεδόν όλο αυθημερόν − δύσκολο ακόμα και για τις περιορισμένες ποσότητες που παράγουν. Ο Γιάννης ο βοσκός από το Φιλώτι στη Νάξο είναι μια ολόκληρη ζωή στα μαντριά με τα ζώα, κάθεται από πάνω από το καζάνι κι ανακατεύει το γάλα με τον ταραχτή, ο Γιώργος, ο τυροκόμος από την Αμοργό, λέει πως η γη έχει στερέψει, τα ζώα δεν βρίσκουν να βοσκήσουν και το αρμυρό τυρί του ολοένα και λιγοστεύει, και η κυρία Ρένα από το Σκαλάδο, που φτιάχνει τα τηνιακά τυράκια ένα ένα με το χέρι και τους δίνει σκαμπίλια για να σμίξουν, έχει την υπομονή του Ιώβ. Οι καϊκάδες βγάζουν μετρημένα ψάρια από τα δίχτυα τους και παραπονιούνται για την υπεραλίευση. Ο Γιάννης Κρητικός στην Τήνο συνεχίζει και φτιάχνει γλίνα (το λίπος του χοίρου) για την τιμή των όπλων, κι ας μην ξέρει πια σχεδόν κανείς πού να το χρησιμοποιήσει το βασιλικό λίπος… Ο Νικόλας Μακρυωνίτης παράγει στη Σύρο τσίπουρα φρέσκα και παλαιωμένα, επιμένοντας να χρησιμοποιεί ντόπια στέμφυλα, κι ας είναι πολύ πιο οικονομικό να φέρει τόνους πατημένα σταφύλια από την Πελοπόννησο λόγου χάρη.

Θα μπορούσαμε να βραβεύσουμε όλους αυτούς και μερικούς ακόμα. Το αξίζουν ένας προς έναν για την ηρωική προσπάθειά τους. Εξάλλου, οι βραβευόμενοι, που θα αποκαλύψουμε στην απονομή και τους οποίους θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες, εκπροσωπούν όχι μόνο εαυτούς, αλλά και αλλήλους. Μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ερμούπολη, στο κέντρο των Κυκλάδων, υπερπηδώντας ένα ακόμα εμπόδιο, αυτό της μεταξύ τους δυσμενούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Συνοπτικά, η βραδιά των Βραβείων που θα λάβουν χώρα στην Ερμούπολη αποτελείται από δύο σκέλη:

α. Την τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων και κατά την οποία θα βραβευτούν με απόλυτα και αδιάβλητα δημοσιογραφικά κριτήρια μικροί παραγωγοί των Κυκλάδων, οι οποίοι με το πείσμα τους και τον μόχθο τους κατάφεραν να παράξουν μοναδικής ποιότητας προϊόντα.

β. Τη γιορτή των σεφ που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, όπου οι σεφ του Γαστρονόμου μαζί με σεφ από τη Σύρο θα μαγειρέψουν για τους καλεσμένους μοναδικά εδέσματα με προϊόντα των Κυκλάδων.

# Μείνετε συντονισμένοι στα social media του Γαστρονόμου για στιγμιότυπα της εκδήλωσης και την ανακοίνωση των βραβευμένων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ο Μικρός Πρίγκιπας ζωντανεύει στη Θήρα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το προσχολικό θεατρικό τμήμα «Εν Οδώ» παρουσιάζει μια παράσταση-ύμνο στην αγάπη και τη φαντασία, την Κυριακή 8 Ιουνίου στη Μεσαριά

Γιάννης Βρούτσης: Ταξίδι στην Κύθνο για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού τιμά την Πολιούχο της Χώρας Κύθνου και συναντά αθλητικούς και τοπικούς φορείς, συνοδευόμενος από Θάνου και Παυλακάκη

Πρόταση Ημέρας: Αλμύρα τσιγαριαστή με αυγό μάτι και φέτα

Η αλμύρα — ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα της άνοιξης και του καλοκαιριού — δεν είναι μόνο για σαλάτα. Η πρόταση της ημέρας από τον "Γαστρονόμο"

Αμοργός: Δημόσια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου, ο λόγος στους πολίτες

Την Τρίτη 10 Ιουνίου στην Αιγιάλη παρουσιάζονται τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ του Δήμου Αμοργού – Ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής για όλους τους πολίτες

Όταν οι τοίχοι μιλάνε στη Σχοινούσα, μιλούν με ρυθμό και παράδοση (video)

Μια νέα τοιχογραφία εμπνευσμένη από το πανηγύρι και τη συλλογική μνήμη του νησιού μάς καλωσορίζει στην καρδιά της Σχοινούσας — με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων να καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να γεμίσουν τα νησιά με φωνή και χρώμα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις