Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο - μπακλαβάς μαζί...

Γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο – μπακλαβάς μαζί…

|

Σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο αλλά θέλετε και λίγο από μπακλαβά; Είστε λάτρης του μπακλαβά αλλά θα θέλατε και λίγη κρέμα; Ε τώρα έρχεται ένα ιδιαίτερο γλυκό… Δύο σιροπιαστά γλυκά σε ένα, με τραγανό φύλλο, κρέμα και καρύδι. Ενα γαλακτομπούρεκο ξηροκαρπάτο, με ολίγον από μπακλαβά.

Δείτε την συνταγή όπως μας την προσφέρει ο Γαστρονόμος της Καθημερινής 

45′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

 

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί διαμέτρου 36 εκ ή ορθογώνιο 25x 38 εκ

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο – μπακλαβά ξεκινάμε από το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά του για 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  3. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, την τραβάμε από τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα παίρνουμε 3-4 δόσεις και τις ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών-κορν φλάουρ.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ζεσταθεί το μείγμα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει ξανά βράση, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ.
  7. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια λαδόκολλα, για να μην κάνει πέτσα.

Συναρμολόγηση

  1. Κοπανίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ψιλά κομμάτια.
  2. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο 25 x 38 εκ. και στρώνουμε μέσα δύο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τη μία μεριά.
  3. Βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τους μισούς ξηρούς καρπούς.
  5. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
  6. Και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο και σκορπίζουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
  7. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα και βουτυρώνουμε το δεύτερο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, να μισοκαλύψουμε την κρέμα, και τις βουτυρώνουμε.
  10. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  11. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για τουλάχιστον 1 ώρα.
  13. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, με την κουτάλα.
  14. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ψηφιακή ασφυξία»: Σε απεργία τα συνεργεία οχημάτων λόγω του υποχρεωτικού πελατολογίου της ΑΑΔΕ

Αντιδράσεις και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από συνεργεία, πλυντήρια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων, απέναντι σε ένα μέτρο που θεωρούν ανεφάρμοστο και επικίνδυνο.

Φόρτωμας – Αεροδρόμιο Πάρου: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες, ορόσημο για τις Κυκλάδες

Ένα έργο-τομή για την Πάρο και το Αιγαίο παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο την αναβάθμιση των μεταφορών, την ενίσχυση του τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. - Τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας

Δονούσα: Η Ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη ανοίγει και πάλι τις .. πόρτες του

Στον ειδυλλιακό “Σταυρό” λειτουργεί ένας καλοκαιρινός χώρος ανάγνωσης και διάδρασης – για ντόπιους και επισκέπτες, κάτω από τον ήλιο και τη δροσιά του Αιγαίου.

Stoiximan AegeanBall Festival 2025 – Σύρος: Ολοκλήρωση δράσης και ανακοίνωση νέου κλειστού γηπέδου

Η καρδιά του 3x3 χτύπησε δυνατά στην Πλατεία Μιαούλη, με τον Γιώργο Πρίντεζη στο τιμόνι, μικρούς και μεγάλους αθλητές σε δράση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού να ανακοινώνει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο νησί.

Α.Ο. Μυκόνου: Υπέγραψε ο Καλίντ Μουρ, ενίσχυση με εμπειρία από NCAA, Γαλλία

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ Καλίντ Μουρ εντάσσεται στο ρόστερ του Α.Ο. Μυκόνου για τη σεζόν 2025-2026, προσφέροντας ποιότητα και εμπειρία στη φροντ λάιν των Κυκλαδιτών.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η 3η λογοδοσία (video)

Από την αντιπυρική προστασία και την επάρκεια νερού έως την πρόταση για Δημοτική Αγορά – Η αποτίμηση έργου και η δημόσια συζήτηση για τις ανάγκες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μέλανες ανοίγει – από αύριο – ξανά τις πύλες του στο κοινό

Ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Νάξου γίνεται επισκέψιμος από 1 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ιστορίας και τέχνης στο κοινό

KALAMI FESTIVAL 2025: Η Μουσική συναντά τα καλάμια και τη θάλασσα στη Μικρή Βίγλα

Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στη Νάξο: Usurum, Σκιαδαρέσες και aggelina ενώνουν τις φωνές τους στη μαγευτική τοποθεσία της Μικρής Βίγλας, στις 27 Ιουλίου 2025

Κατερίνα Μονογυιού: Προστατεύουμε τη Μύκονο από αυθαίρετες παρεμβάσεις

Η παρέμβασή της βασίζεται σε επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Χρήστου Βερώνη, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού

9 Υποτροφίες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε συνεργασία με το Mediterranean College και τις ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ – Αφορά μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο