Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο - μπακλαβάς μαζί...

Γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο – μπακλαβάς μαζί…

|

Σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο αλλά θέλετε και λίγο από μπακλαβά; Είστε λάτρης του μπακλαβά αλλά θα θέλατε και λίγη κρέμα; Ε τώρα έρχεται ένα ιδιαίτερο γλυκό… Δύο σιροπιαστά γλυκά σε ένα, με τραγανό φύλλο, κρέμα και καρύδι. Ενα γαλακτομπούρεκο ξηροκαρπάτο, με ολίγον από μπακλαβά.

Δείτε την συνταγή όπως μας την προσφέρει ο Γαστρονόμος της Καθημερινής 

45′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

 

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί διαμέτρου 36 εκ ή ορθογώνιο 25x 38 εκ

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο – μπακλαβά ξεκινάμε από το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά του για 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  3. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, την τραβάμε από τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα παίρνουμε 3-4 δόσεις και τις ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών-κορν φλάουρ.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ζεσταθεί το μείγμα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει ξανά βράση, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ.
  7. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια λαδόκολλα, για να μην κάνει πέτσα.

Συναρμολόγηση

  1. Κοπανίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ψιλά κομμάτια.
  2. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο 25 x 38 εκ. και στρώνουμε μέσα δύο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τη μία μεριά.
  3. Βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τους μισούς ξηρούς καρπούς.
  5. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
  6. Και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο και σκορπίζουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
  7. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα και βουτυρώνουμε το δεύτερο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, να μισοκαλύψουμε την κρέμα, και τις βουτυρώνουμε.
  10. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  11. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για τουλάχιστον 1 ώρα.
  13. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, με την κουτάλα.
  14. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κέικ σοκολάτας στην … κατσαρόλα διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Κέικ στην Κατσαρόλα; Κι όμως γίνεται.. Η Συνταγή είναι από την αγαπημένη Μαριέττα Γαλάνη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μαθητές από την Κίμωλο, απέκτησαν …φωνή (video)

Μαθητές από Φαρκαδόνα, Κομοτηνή και Κίμωλο «αποκτούν φωνή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον αισθητικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη (video)

Αύριο Σάββατο (16/11) θα βρίσκεται στη Νάξο και δη στο Naxos Medical ο αισθητικός χειρουργός Νικόλαος Μουστάκης (video)

ΠΝΑΙ: Επιδείνωση καιρού, έρχονται καταιγίδες..

Επιδείνωση καιρού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οδηγίες Προστασίας για τους πολίτες

Διαχείριση Νερού: Τι είναι η ΤΕΥΑ που αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο στις Κυκλάδες

Οι μικροί οργανισμοί δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης έργων υποδομής ούτε μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.

ΕΣΗΕΑ – Απεργία: Χωρίς ενημέρωση την 19η Νοεμβρίου

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Global DMC Partners: Η Μήλος ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς στο κόσμο

Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για συνέδρια, εκδηλώσεις και ταξίδια κινήτρων

Φιλ. Φόρτωμας: Γιατί ο Σκοπελίτης έφτασε στη …βουλή;

Στη Βουλή από τον Φ. Φόρτωμα τα δρομολόγια του Σκοπελίτη για Δονούσα

Λειψυδρία: Τι συμβαίνει στα νησιά των Κυκλάδων; πως αντιμετωπίζεται;

Λειψυδρία στην Ελλάδα: Προκλήσεις, επιπτώσεις και λύσεις

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου