Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο - μπακλαβάς μαζί...

Γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβάς; Το δίλημμα έχει απάντηση: Γαλακτοπούρεκο – μπακλαβάς μαζί…

|

Σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο αλλά θέλετε και λίγο από μπακλαβά; Είστε λάτρης του μπακλαβά αλλά θα θέλατε και λίγη κρέμα; Ε τώρα έρχεται ένα ιδιαίτερο γλυκό… Δύο σιροπιαστά γλυκά σε ένα, με τραγανό φύλλο, κρέμα και καρύδι. Ενα γαλακτομπούρεκο ξηροκαρπάτο, με ολίγον από μπακλαβά.

Δείτε την συνταγή όπως μας την προσφέρει ο Γαστρονόμος της Καθημερινής 

45′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′

 

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί διαμέτρου 36 εκ ή ορθογώνιο 25x 38 εκ

Κρέμα

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο – μπακλαβά ξεκινάμε από το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά του για 5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  3. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, την τραβάμε από τη φωτιά.
  4. Με μια κουτάλα παίρνουμε 3-4 δόσεις και τις ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα αυγών-κορν φλάουρ.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ζεσταθεί το μείγμα.
  6. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει ξανά βράση, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ.
  7. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια λαδόκολλα, για να μην κάνει πέτσα.

Συναρμολόγηση

  1. Κοπανίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ψιλά κομμάτια.
  2. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ένα παραλληλόγραμμο 25 x 38 εκ. και στρώνουμε μέσα δύο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τη μία μεριά.
  3. Βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο.
  4. Σκορπίζουμε από πάνω τους μισούς ξηρούς καρπούς.
  5. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από διαφορετική μεριά του ταψιού.
  6. Και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το πάνω φύλλο και σκορπίζουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
  7. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα και βουτυρώνουμε το δεύτερο.
  8. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, να μισοκαλύψουμε την κρέμα, και τις βουτυρώνουμε.
  10. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  11. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για τουλάχιστον 1 ώρα.
  13. Αμέσως μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, με την κουτάλα.
  14. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου: Στηρίζει τη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για τους Κούρους του Φλεριού

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των μνημείων στον φυσικό τους χώρο.

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!