Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

Φαγητό – Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

|

Προϊόν των χοιροσφαγίων, η πηχτή συνηθίζεται στις περισσότερες Κυκλάδες, αλλά εδώ η διαφορά είναι πως καρυκεύεται με την ντόπια ζαφορά (κρόκο) που της δίνει αυτό το λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα και την απόχρωση της λιακάδας.

Τη συνταγή την έδωσε στον “Γαστρονόμο” η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου. Έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη.

«Την πηχτή παλιά την κάναμε με την κεφαλή του γουρουνιού. Τώρα πια δεν βρίσκουμε εύκολα κεφαλή κι έτσι τη φτιάχνουμε με ποδαράκια, κότσια και πανσέτα. Τα λίπη από την πανσέτα και τα πόδια τα κάναμε παλιά τσιγαρίδες», λέει η Μαργαρίτα, υπογραμμίζοντας την έννοια του zero waste που ίσχυε από πάντα στις Κυκλάδες. Ποδαράκια και κότσια βρίσκουμε σε όλα τα καλά κρεοπωλεία, αλλά καλό είναι να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία μας ζητώντας από τον κρεοπώλη να τα καθαρίσει καλά από τρίχες.

Χρόνος: 1 ώρα και 20′ προετοιμασία / 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 50′

 

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 60 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πηχτή με ζαφορά στην πιο μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα που διαθέτουμε βάζουμε όλα τα κομμάτια του χοιρινού και τα καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα.
  2. Αφήνουμε για 1 ώρα, ώστε να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά, για να απομακρύνουμε και τυχόν μικρά θραύσματα οστού από το τεμάχισμά τους.
  4. Πετάμε το νερό, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε εκεί ξανά όλα τα κομμάτια κρέατος και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει.
  6. Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει και ξαφρίζουμε σχολαστικά για όσο διάστημα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
  7. Είναι σημαντικό στάδιο το ξάφρισμα, ώστε το ζελέ της πηχτής να γίνει διάφανο και ανοιχτόχρωμο, με ευχάριστο άρωμα.
  8. Όταν το νερό που κοχλάζει καθαρίσει εντελώς από τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και ελέγχουμε μήπως πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό ώστε τα κομμάτια να είναι καλυμμένα.
  9. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπέρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι τα ψαχνά από το κρέας να μαλακώσουν καλά.
  10. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί από λεπτή σήτα και το ρίχνουμε ξανά στην (σχολαστικά καθαρισμένη) κατσαρόλα.
  12. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το νερό να αρωματιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα.
  13. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
  15. Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια του κρέατος: Από την πανσέτα κρατάμε το ψαχνό και τα λιπάκια, από τα κότσια τα λιγοστά τρυφερά ψαχνά, αλλά τα πόδια τα πετάμε γιατί δεν έχουν καθόλου ψαχνό.
  16. Τα χρησιμοποιήσαμε για το κολλαγόνο τους, που βοηθά στο πήξιμο του ζελέ.
  17. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ξεψαχνισμένα κομμάτια σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 60 x 25 εκ.
  18. Περιχύνουμε με το υγρό της κατσαρόλας, πιέζοντας λίγο (αν χρειάζεται) τα ψαχνά, ώστε να είναι εντελώς καλυμμένα.
  19. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το ζουμί και να σταθεροποιηθεί αρκετά, σε θερμοκρασία δωματίου, και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο σκεπασμένο με ένα πανί, μέχρι να παγώσει καλά το υγρό και να γίνει ζελέ.
  20. Σερβίρουμε την πηχτή κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια, με το ζελέ πάνω και τα ψαχνά κάτω.

Στο ποτήρι μας: Βηλάνα και Πλυτό.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμος” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού