Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

Φαγητό – Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

|

Προϊόν των χοιροσφαγίων, η πηχτή συνηθίζεται στις περισσότερες Κυκλάδες, αλλά εδώ η διαφορά είναι πως καρυκεύεται με την ντόπια ζαφορά (κρόκο) που της δίνει αυτό το λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα και την απόχρωση της λιακάδας.

Τη συνταγή την έδωσε στον “Γαστρονόμο” η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου. Έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη.

«Την πηχτή παλιά την κάναμε με την κεφαλή του γουρουνιού. Τώρα πια δεν βρίσκουμε εύκολα κεφαλή κι έτσι τη φτιάχνουμε με ποδαράκια, κότσια και πανσέτα. Τα λίπη από την πανσέτα και τα πόδια τα κάναμε παλιά τσιγαρίδες», λέει η Μαργαρίτα, υπογραμμίζοντας την έννοια του zero waste που ίσχυε από πάντα στις Κυκλάδες. Ποδαράκια και κότσια βρίσκουμε σε όλα τα καλά κρεοπωλεία, αλλά καλό είναι να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία μας ζητώντας από τον κρεοπώλη να τα καθαρίσει καλά από τρίχες.

Χρόνος: 1 ώρα και 20′ προετοιμασία / 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 50′

 

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 60 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πηχτή με ζαφορά στην πιο μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα που διαθέτουμε βάζουμε όλα τα κομμάτια του χοιρινού και τα καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα.
  2. Αφήνουμε για 1 ώρα, ώστε να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά, για να απομακρύνουμε και τυχόν μικρά θραύσματα οστού από το τεμάχισμά τους.
  4. Πετάμε το νερό, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε εκεί ξανά όλα τα κομμάτια κρέατος και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει.
  6. Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει και ξαφρίζουμε σχολαστικά για όσο διάστημα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
  7. Είναι σημαντικό στάδιο το ξάφρισμα, ώστε το ζελέ της πηχτής να γίνει διάφανο και ανοιχτόχρωμο, με ευχάριστο άρωμα.
  8. Όταν το νερό που κοχλάζει καθαρίσει εντελώς από τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και ελέγχουμε μήπως πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό ώστε τα κομμάτια να είναι καλυμμένα.
  9. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπέρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι τα ψαχνά από το κρέας να μαλακώσουν καλά.
  10. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί από λεπτή σήτα και το ρίχνουμε ξανά στην (σχολαστικά καθαρισμένη) κατσαρόλα.
  12. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το νερό να αρωματιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα.
  13. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
  15. Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια του κρέατος: Από την πανσέτα κρατάμε το ψαχνό και τα λιπάκια, από τα κότσια τα λιγοστά τρυφερά ψαχνά, αλλά τα πόδια τα πετάμε γιατί δεν έχουν καθόλου ψαχνό.
  16. Τα χρησιμοποιήσαμε για το κολλαγόνο τους, που βοηθά στο πήξιμο του ζελέ.
  17. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ξεψαχνισμένα κομμάτια σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 60 x 25 εκ.
  18. Περιχύνουμε με το υγρό της κατσαρόλας, πιέζοντας λίγο (αν χρειάζεται) τα ψαχνά, ώστε να είναι εντελώς καλυμμένα.
  19. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το ζουμί και να σταθεροποιηθεί αρκετά, σε θερμοκρασία δωματίου, και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο σκεπασμένο με ένα πανί, μέχρι να παγώσει καλά το υγρό και να γίνει ζελέ.
  20. Σερβίρουμε την πηχτή κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια, με το ζελέ πάνω και τα ψαχνά κάτω.

Στο ποτήρι μας: Βηλάνα και Πλυτό.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμος” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”: «Ο Γιάννης το βούδι» της Ευαγγελίας Γατσωτή επί σκηνής

Η συγκινητική και σκληρή ιστορία του «Γιάννη» ζωντανεύει ξανά - Πότε, που και με ποιους συντελεστές (video)

Έρευνα ΣΕΤΕ: Υπερτουρισμός. Υπάρχει, αλλά στην… άλλη γειτονιά

Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος και βιωματικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη νοηματική γλώσσα

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος – “Αλσος των Χριστουγέννων”: Απόψε έχει δράσεις με Ελευθερίου, Κωνσταντόπουλου αλλά και ΛΕ.ΜΟ.Ν

Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το "Αλσος των Χριστουγέννων" στη Νάξο - Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Αριστείδης και Ειρήνη Βερυκόκκου τραγουδούν “Μαζί” (video)

Στον ... αέρα εδώ και μερικές ώρες το νέο τραγούδι των Αριστείδη και Ειρήνη Βερυκόκκου με τίτλο "Μαζί" σε στίχους Θανάση Περιστεράκη... (video)