Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

Φαγητό – Πρόταση Ημέρας: Πηχτή με ζαφορά από την Ανάφη

|

Προϊόν των χοιροσφαγίων, η πηχτή συνηθίζεται στις περισσότερες Κυκλάδες, αλλά εδώ η διαφορά είναι πως καρυκεύεται με την ντόπια ζαφορά (κρόκο) που της δίνει αυτό το λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα και την απόχρωση της λιακάδας.

Τη συνταγή την έδωσε στον “Γαστρονόμο” η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου. Έχει ταΐσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι της Ανάφης, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη.

«Την πηχτή παλιά την κάναμε με την κεφαλή του γουρουνιού. Τώρα πια δεν βρίσκουμε εύκολα κεφαλή κι έτσι τη φτιάχνουμε με ποδαράκια, κότσια και πανσέτα. Τα λίπη από την πανσέτα και τα πόδια τα κάναμε παλιά τσιγαρίδες», λέει η Μαργαρίτα, υπογραμμίζοντας την έννοια του zero waste που ίσχυε από πάντα στις Κυκλάδες. Ποδαράκια και κότσια βρίσκουμε σε όλα τα καλά κρεοπωλεία, αλλά καλό είναι να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία μας ζητώντας από τον κρεοπώλη να τα καθαρίσει καλά από τρίχες.

Χρόνος: 1 ώρα και 20′ προετοιμασία / 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 50′

 

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 60 x 25 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πηχτή με ζαφορά στην πιο μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα που διαθέτουμε βάζουμε όλα τα κομμάτια του χοιρινού και τα καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ώστε να είναι πλήρως βυθισμένα.
  2. Αφήνουμε για 1 ώρα, ώστε να απομακρυνθούν τα πήγματα αίματος.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά, για να απομακρύνουμε και τυχόν μικρά θραύσματα οστού από το τεμάχισμά τους.
  4. Πετάμε το νερό, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα.
  5. Βάζουμε εκεί ξανά όλα τα κομμάτια κρέατος και προσθέτουμε κρύο νερό τόσο ώστε απλώς να τα καλύψει.
  6. Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει και ξαφρίζουμε σχολαστικά για όσο διάστημα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
  7. Είναι σημαντικό στάδιο το ξάφρισμα, ώστε το ζελέ της πηχτής να γίνει διάφανο και ανοιχτόχρωμο, με ευχάριστο άρωμα.
  8. Όταν το νερό που κοχλάζει καθαρίσει εντελώς από τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και ελέγχουμε μήπως πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό ώστε τα κομμάτια να είναι καλυμμένα.
  9. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπέρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι τα ψαχνά από το κρέας να μαλακώσουν καλά.
  10. Τα βγάζουμε με μια πιρούνα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί από λεπτή σήτα και το ρίχνουμε ξανά στην (σχολαστικά καθαρισμένη) κατσαρόλα.
  12. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το νερό να αρωματιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα.
  13. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
  15. Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια του κρέατος: Από την πανσέτα κρατάμε το ψαχνό και τα λιπάκια, από τα κότσια τα λιγοστά τρυφερά ψαχνά, αλλά τα πόδια τα πετάμε γιατί δεν έχουν καθόλου ψαχνό.
  16. Τα χρησιμοποιήσαμε για το κολλαγόνο τους, που βοηθά στο πήξιμο του ζελέ.
  17. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ξεψαχνισμένα κομμάτια σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 60 x 25 εκ.
  18. Περιχύνουμε με το υγρό της κατσαρόλας, πιέζοντας λίγο (αν χρειάζεται) τα ψαχνά, ώστε να είναι εντελώς καλυμμένα.
  19. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το ζουμί και να σταθεροποιηθεί αρκετά, σε θερμοκρασία δωματίου, και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο σκεπασμένο με ένα πανί, μέχρι να παγώσει καλά το υγρό και να γίνει ζελέ.
  20. Σερβίρουμε την πηχτή κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια, με το ζελέ πάνω και τα ψαχνά κάτω.

Στο ποτήρι μας: Βηλάνα και Πλυτό.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμος” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)