Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΦαγητό - Πρόταση ημέρας: Κατσικομακαρονάδα από την Κίναρο

Φαγητό – Πρόταση ημέρας: Κατσικομακαρονάδα από την Κίναρο

|

Αιγαίο… Κίναρος... Και μέσα από το ταξίδι του “Γαστρονόμου” με την υπογραφή της Νικολέτας Μακρυωνίτου μαθαίνουμε για την κατσικομακαρονάδα διά χειρός Κυρά Ρηνιώς…

“Λίγες ώρες πριν είχαμε φτάσει και τώρα είχε πια σκοτεινιάσει. Ταξιδεύαμε όλη μέρα κι ήμασταν κατάκοποι. Την είδα να ανάβει τα γκάζια, να ακουμπάει επάνω δύο κατσαρόλες, μία γεμάτη, καπακωμένη, και μία άδεια, που τη γέμισε με νερό.

“Θα βράσω μακαρόνια να φάμε με το κοκκινιστό”, είπε η κυρα-Ρηνιώ. Κατσίκι είχε κάνει κοκκινιστό. Σηκώθηκα να τη βοηθήσω για το σερβίρισμα.

Μου έδειξε πώς: «Πασπάλισε πρώτα το πιάτο με μπόλικο τριμμένο τυρί, βάλε τα μακαρόνια, βάλε κι άλλα, καλέ, πασπάλισε πάλι με τριμμένο τυρί, δώσε μου να βάλω σάλτσα και κρέας, πασπάλισέ το με λίγο ακόμα τυρί».

Για σβήσιμο μας έφερε ο Σάκης ο ψαράς από το καΐκι ένα καζάνι με πηχτή κακαβιά. Του ονείρου και της θαλπωρής.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 2 ώρες μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στα 100 ml από το λάδι το κατσίκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα καρυκεύματα και 200 ml νερό. Βάζουμε και το κρέας, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, μόνο αν χρειαστεί.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά (να «κρατάνε») και τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα μαζί με το κρέας και τη σάλτσα του, χωρίς να τους προσθέσουμε βούτυρο ή λάδι.
  6. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
  7. Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως ή αν περισσέψουν, τότε τα βουτυρώνουμε ή τα λαδώνουμε για να μην κολλήσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής