Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΦαγητό - Πρόταση ημέρας: Κατσικομακαρονάδα από την Κίναρο

Φαγητό – Πρόταση ημέρας: Κατσικομακαρονάδα από την Κίναρο

|

Αιγαίο… Κίναρος... Και μέσα από το ταξίδι του “Γαστρονόμου” με την υπογραφή της Νικολέτας Μακρυωνίτου μαθαίνουμε για την κατσικομακαρονάδα διά χειρός Κυρά Ρηνιώς…

“Λίγες ώρες πριν είχαμε φτάσει και τώρα είχε πια σκοτεινιάσει. Ταξιδεύαμε όλη μέρα κι ήμασταν κατάκοποι. Την είδα να ανάβει τα γκάζια, να ακουμπάει επάνω δύο κατσαρόλες, μία γεμάτη, καπακωμένη, και μία άδεια, που τη γέμισε με νερό.

“Θα βράσω μακαρόνια να φάμε με το κοκκινιστό”, είπε η κυρα-Ρηνιώ. Κατσίκι είχε κάνει κοκκινιστό. Σηκώθηκα να τη βοηθήσω για το σερβίρισμα.

Μου έδειξε πώς: «Πασπάλισε πρώτα το πιάτο με μπόλικο τριμμένο τυρί, βάλε τα μακαρόνια, βάλε κι άλλα, καλέ, πασπάλισε πάλι με τριμμένο τυρί, δώσε μου να βάλω σάλτσα και κρέας, πασπάλισέ το με λίγο ακόμα τυρί».

Για σβήσιμο μας έφερε ο Σάκης ο ψαράς από το καΐκι ένα καζάνι με πηχτή κακαβιά. Του ονείρου και της θαλπωρής.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 2 ώρες μαγείρεμα /  Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στα 100 ml από το λάδι το κατσίκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα καρυκεύματα και 200 ml νερό. Βάζουμε και το κρέας, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, μόνο αν χρειαστεί.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά (να «κρατάνε») και τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα μαζί με το κρέας και τη σάλτσα του, χωρίς να τους προσθέσουμε βούτυρο ή λάδι.
  6. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
  7. Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως ή αν περισσέψουν, τότε τα βουτυρώνουμε ή τα λαδώνουμε για να μην κολλήσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία από τον “Θησέα Κυκλάδων”

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα από τα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν

Πιερρακάκης: Περίπου 300.000 οι επικείμενες διαγραφές αιώνιων φοιτητών

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CERV L Democracy”

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Seajets: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX της Seajets - Βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ποιοι το έφεραν

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα

Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα Μυκόνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Γ. Χατζημάρκος: “Η πριμοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ήταν αίτημα μας για πολλά χρόνια”

Ο Περιφερειάρχης αναλύει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy Jones

Ο Jones έγινε ευρύτερα γνωστός για τα άλμπουμ Off the Wall, Thriller και Bad του Μάικλ Τζάκσον

Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Αμοργού τίμησε τον π. Θωμά Συνοδινό

Ο π. Θωμάς Συνοδινός κατέχει θέση συμβούλου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχει τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, και την Πολιτεία σε μια αναγνώριση της προσφοράς, των ικανοτήτων αλλά και της ακούραστης διακονίας του.

Νάξος – Σύλλογος Προστασία Άγριας Ζωής: Ανέλαβε την περίθαλψη τραυματισμένης Λασποσκαλίδρας

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής για την τραυματισμένη Λασποσκαλίδρα αλλά και για τα παρυδάτια πτηνά (english)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Ιος: “Πράσινο” φως για νέο ξενοδοχείο

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Ακτοπλοϊα – Σεπτέμβριος: Σαντορίνη και Μύκονος έκλεψαν την παράσταση (στατιστικά)

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα .. καυτός για τα νησιά των Κυκλάδων

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς