Υπάρχουν φαγητά που μυρίζουν καλοκαίρι, νοσταλγία και αυλή. Κι ύστερα υπάρχουν και εκείνα που παίρνουν το γνώριμο και το πάνε ένα βήμα παραπέρα – με σεβασμό, αλλά και με φαντασία. Όπως αυτή εδώ η συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”: φασολάκια με κολοκυθάκια, ούζο και κρόκο Κοζάνης.
Ένα πιάτο που δεν σε κοιτά απλώς με αγάπη, αλλά σου ψιθυρίζει «έλα, δοκίμασέ με».
Τι θα χρειαστείτε:
Κλασικά υλικά όπως φρέσκα φασολάκια και ντομάτες, πλαισιωμένα όμως από ασυνήθιστους πρωταγωνιστές:
-
λεπτοκομμένα κρεμμύδια,
-
κολοκυθάκια ροδισμένα με υπομονή,
-
λίγες σταγόνες ούζου που αρωματίζουν χωρίς να μεθούν,
-
και το απόλυτο twist: ένα φακελάκι κρόκου Κοζάνης, που απλώνει μια φίνα, λουλουδάτη χροιά σε όλο το φαγητό.
Η τεχνική; Ήπιο σοτάρισμα, σιγομαγείρεμα, στρώσεις γεύσης. Τα υλικά συνεργάζονται, δεν συναγωνίζονται.
Το απρόσμενο φινίρισμα
Το πιάτο σερβίρεται με κυβάκια από ραπανάκι και ώριμο αβοκάντο, πασπαλισμένα με χυμό λεμονιού. Τραγανό και βελούδινο μαζί.
Στο πλάι; Πιπεριές τουρσί και χαρουποπαξίμαδα, σαν ένας μικρός μεζές να «χειροκροτεί» το κύριο πιάτο.
Γιατί να το δοκιμάσετε:
Γιατί αξίζει να βλέπουμε τα ταπεινά μας υλικά με καινούρια μάτια. Γιατί τα λαδερά, αυτά τα τόσο δικά μας φαγητά, μπορούν να γίνουν πειραματόζωα της απόλαυσης. Και γιατί ο κρόκος δεν είναι μόνο για ριζότο και λικέρ. Είναι και για… φασολάκια.
Με πληροφορίες από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”
#NaxosPress #ΦασολάκιαΜεΣτυλ #ΚρόκοςΚοζάνης #ΝέναΙσμυρνόγλου #ΚαλοκαίριΣτοΠιάτο #ΜεσογειακήΚουζίνα #ΛαδεράΜεΆποψη #ΟύζοΣτηΜαγειρική #VeganGreekCuisine #GastronomosRecipe #ΚαλοκαίριΣτηΝάξο