Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

Φαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

|

Πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο από το Μέτσοβο. Φτιάχνεται ακόμα και σήμερα σχεδόν κάθε εβδομάδα, καθώς είναι ευέλικτη και ετοιμάζεται με ό,τι πρασινάδα προσφέρει η κάθε εποχή. Σχετικά εύκολη και γρήγορη, χορταίνει πολλά στόματα και είναι γευστικότατη.

Η Παυλίνα Κουτσαμάνη την ετοίμασε για τον “Γαστρονόμο”. Εχει καθαρίσει, πλύνει και ψιλοκόψει (με μια ψαλίδα παρακαλώ) όλα τα λάχανα της πισπιλίτας, αλλά δεν τα έχει σχολαστικά στραγγίξει. «Αν η λαχανόπιτα είναι απλωτή, δηλαδή με φύλλα, τότε πρέπει να είναι στεγνά τα λάχανα για να μη μουλιάσουν τα φύλλα, αλλά στην πισπιλίτα χρειάζεται λίγη από την υγρασία τους», εξηγεί. Το κόψιμο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) με την ψαλίδα είναι θέαμα πρωτοφανές στους μη Μετσοβίτες, όμως με αυτό ψιλοκόβονται εδώ όλες οι πρασινάδες, τα μυρωδικά αλλά και οι πίτες!

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα λάπατα.
  2. Τα πράσα τα ψιλοκόβουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Τα υπόλοιπα χόρτα τα βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν ελαφρώς μέσα σε σουρωτήρι, για 5-10 λεπτά.
  2. Τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα, τον τραχανά και τα 200 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί και το ραντίζουμε με λίγο νερό.
  5. Πασπαλίζουμε τον πυθμένα με καλαμποκάλευρο, ώστε να τον καλύψει με ένα λεπτό στρώμα.
  6. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα της γέμισης και προσθέτουμε 400 ml νερό ζεστό (όχι καυτό).
  7. Το νερό βοηθά να μουσκέψει το καλαμποκάλευρο της βάσης, αλλά και να φουσκώσει ο τραχανάς της γέμισης.
  8. Πιέζουμε καλά τη γέμιση με τις παλάμες μας και πασπαλίζουμε με τόσο καλαμποκάλευρο ώστε να την καλύψει καλά, να μη φαίνεται η γέμιση.
  9. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά, για να τραβήξει τα υγρά το καλαμποκάλευρο και να δείχνει βρεγμένο.
  10. Ραντίζουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  11. Ο χρόνος μοιάζει υπερβολικός, αλλά δεν είναι, καθώς το καλαμποκάλευρο, νοτισμένο με τα υγρά της γέμισης και το λάδι, δεν καίγεται εύκολα, ενώ στο διάστημα αυτό θα μαλακώσουν καλά και τα χόρτα.
  12. Η πίτα πρέπει να ροδίσει ωραία στην επιφάνεια, που θα γίνει τραγανή και απολαυστική.
  13. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα, κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.