Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

Φαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

|

Πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο από το Μέτσοβο. Φτιάχνεται ακόμα και σήμερα σχεδόν κάθε εβδομάδα, καθώς είναι ευέλικτη και ετοιμάζεται με ό,τι πρασινάδα προσφέρει η κάθε εποχή. Σχετικά εύκολη και γρήγορη, χορταίνει πολλά στόματα και είναι γευστικότατη.

Η Παυλίνα Κουτσαμάνη την ετοίμασε για τον “Γαστρονόμο”. Εχει καθαρίσει, πλύνει και ψιλοκόψει (με μια ψαλίδα παρακαλώ) όλα τα λάχανα της πισπιλίτας, αλλά δεν τα έχει σχολαστικά στραγγίξει. «Αν η λαχανόπιτα είναι απλωτή, δηλαδή με φύλλα, τότε πρέπει να είναι στεγνά τα λάχανα για να μη μουλιάσουν τα φύλλα, αλλά στην πισπιλίτα χρειάζεται λίγη από την υγρασία τους», εξηγεί. Το κόψιμο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) με την ψαλίδα είναι θέαμα πρωτοφανές στους μη Μετσοβίτες, όμως με αυτό ψιλοκόβονται εδώ όλες οι πρασινάδες, τα μυρωδικά αλλά και οι πίτες!

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα λάπατα.
  2. Τα πράσα τα ψιλοκόβουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Τα υπόλοιπα χόρτα τα βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν ελαφρώς μέσα σε σουρωτήρι, για 5-10 λεπτά.
  2. Τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα, τον τραχανά και τα 200 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί και το ραντίζουμε με λίγο νερό.
  5. Πασπαλίζουμε τον πυθμένα με καλαμποκάλευρο, ώστε να τον καλύψει με ένα λεπτό στρώμα.
  6. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα της γέμισης και προσθέτουμε 400 ml νερό ζεστό (όχι καυτό).
  7. Το νερό βοηθά να μουσκέψει το καλαμποκάλευρο της βάσης, αλλά και να φουσκώσει ο τραχανάς της γέμισης.
  8. Πιέζουμε καλά τη γέμιση με τις παλάμες μας και πασπαλίζουμε με τόσο καλαμποκάλευρο ώστε να την καλύψει καλά, να μη φαίνεται η γέμιση.
  9. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά, για να τραβήξει τα υγρά το καλαμποκάλευρο και να δείχνει βρεγμένο.
  10. Ραντίζουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  11. Ο χρόνος μοιάζει υπερβολικός, αλλά δεν είναι, καθώς το καλαμποκάλευρο, νοτισμένο με τα υγρά της γέμισης και το λάδι, δεν καίγεται εύκολα, ενώ στο διάστημα αυτό θα μαλακώσουν καλά και τα χόρτα.
  12. Η πίτα πρέπει να ροδίσει ωραία στην επιφάνεια, που θα γίνει τραγανή και απολαυστική.
  13. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα, κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Απεργία: “Χειρόφρενο” στις συγκοινωνίες σήμερα Τετάρτη…

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα Τετάρτη, χειρόφρενο στις συγκοινωνίες - Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

Blue Star Ferries: Το βράδυ της Τετάρτης αναχωρεί το “Paros” για Πάρο – Νάξο – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό (πρόγραμμα)

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries λόγω απεργίας (πίνακας)

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ο Δήμος μοιράζει 60.000 ευρώ στα αθλητικά σωματεία

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Δίνει 60.000 ευρώ στα αθλητικά σωματεία για το 2024 σε μορφή επιδότησης

Alltours: Αποκτά νέα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο, επεκτείνεται και σε Πάρο – Νάξο

4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 για την Alltouris – Για πρώτη φορά δυναμική παρουσία σε μικρότερα νησιά όπως η Πάρος και η Νάξος

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Κυκλάδες – Πολεοδομικό: Τι χτίζεις και που σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τα δύο σχέδια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθούν με Π.Δ. - Οι νέες κατοικίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα Αirbnb, ενώ απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα