Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

Φαγητό: Ποια είναι η Πισπιλίτα που μας έρχεται από το Μέτσοβο

|

Πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο από το Μέτσοβο. Φτιάχνεται ακόμα και σήμερα σχεδόν κάθε εβδομάδα, καθώς είναι ευέλικτη και ετοιμάζεται με ό,τι πρασινάδα προσφέρει η κάθε εποχή. Σχετικά εύκολη και γρήγορη, χορταίνει πολλά στόματα και είναι γευστικότατη.

Η Παυλίνα Κουτσαμάνη την ετοίμασε για τον “Γαστρονόμο”. Εχει καθαρίσει, πλύνει και ψιλοκόψει (με μια ψαλίδα παρακαλώ) όλα τα λάχανα της πισπιλίτας, αλλά δεν τα έχει σχολαστικά στραγγίξει. «Αν η λαχανόπιτα είναι απλωτή, δηλαδή με φύλλα, τότε πρέπει να είναι στεγνά τα λάχανα για να μη μουλιάσουν τα φύλλα, αλλά στην πισπιλίτα χρειάζεται λίγη από την υγρασία τους», εξηγεί. Το κόψιμο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) με την ψαλίδα είναι θέαμα πρωτοφανές στους μη Μετσοβίτες, όμως με αυτό ψιλοκόβονται εδώ όλες οι πρασινάδες, τα μυρωδικά αλλά και οι πίτες!

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία /  1 ώρα και 30′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την πισπιλίτα, μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα λάπατα.
  2. Τα πράσα τα ψιλοκόβουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Τα υπόλοιπα χόρτα τα βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν ελαφρώς μέσα σε σουρωτήρι, για 5-10 λεπτά.
  2. Τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα, τον τραχανά και τα 200 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί και το ραντίζουμε με λίγο νερό.
  5. Πασπαλίζουμε τον πυθμένα με καλαμποκάλευρο, ώστε να τον καλύψει με ένα λεπτό στρώμα.
  6. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα της γέμισης και προσθέτουμε 400 ml νερό ζεστό (όχι καυτό).
  7. Το νερό βοηθά να μουσκέψει το καλαμποκάλευρο της βάσης, αλλά και να φουσκώσει ο τραχανάς της γέμισης.
  8. Πιέζουμε καλά τη γέμιση με τις παλάμες μας και πασπαλίζουμε με τόσο καλαμποκάλευρο ώστε να την καλύψει καλά, να μη φαίνεται η γέμιση.
  9. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά, για να τραβήξει τα υγρά το καλαμποκάλευρο και να δείχνει βρεγμένο.
  10. Ραντίζουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  11. Ο χρόνος μοιάζει υπερβολικός, αλλά δεν είναι, καθώς το καλαμποκάλευρο, νοτισμένο με τα υγρά της γέμισης και το λάδι, δεν καίγεται εύκολα, ενώ στο διάστημα αυτό θα μαλακώσουν καλά και τα χόρτα.
  12. Η πίτα πρέπει να ροδίσει ωραία στην επιφάνεια, που θα γίνει τραγανή και απολαυστική.
  13. Τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα, κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρήγμα Ανυδρου: Σεισμός μεγέθους 4.6 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά Αμοργού και Σαντορίνης - Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κω και την Ίο μέχρι και την Αττική

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση