Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και ...γευστική βόλτα στην Πόλη

Φαγητό – Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και …γευστική βόλτα στην Πόλη

|

Συγνώμη, αλλά όταν διαβάζετε την έκφραση “Μελιτζάνες ιμάμ light” δεν ταξιδεύτε γευστικά στην Πόλη, την Κωνσταντινούπολη; Αρωμα Πολίτικης Κουζίνας ε;

Εεε θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Ενα διαφορετικό φαγητό είναι. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” όλα είναι εύκολα… Απλά προσοχή στην συνταγή. Ετοιμάζουμε το εμβληματικό φαγητό με ψητές μελιτζάνες αντί για τηγανητές και αχνιστά κρεμμύδια αντί για σοταρισμένα σε λάδι. Το αποτέλεσμα; Ζουμερές, μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ με όλη τη γεύση και το άρωμα, αλλά λιγότερες θερμίδες. 

Μαγειρεμένες με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες ιμάμ έχουν μόλις 420 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η MSc Κλινική Διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου «η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μοβ χρώμα της, την κατατάσσει στα τρόφιμα με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρούμε (ή μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά)
  •  60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  •  600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  •  6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδια, πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε.
  3. Χαράσσουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με χιαστί τομές, σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.
  4. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι.
  5. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν.
  6. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις μελιτζάνες.
  9. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις αραδιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  11. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα.
  6. Μοιράζουμε εκεί τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Όση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  8. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει, και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  10. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Γαστρονόμος της Καθημερινής / Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κ. Συνολάκης: “Είναι θέμα χρόνου τα αυθαίρετα που κτίζονται στις παραλίες να τα πάρει το κύμα.”

Καμπανάκι κινδύνου από ειδικούς επιστήμονες, που μίλησαν στην ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης- Θεσμικό πλαίσιο»

ΠΝΑΙ- Σαντορίνη: Αναλαμβάνει τις μελέτες για βασικές υποδομές, όπως νέο λιμάνι και δεύτερο δρόμο στον Αθηνιό (!!!)

Διήμερη επίσκεψη του Γιώργου Χατζημάρκου στη Σαντορίνη – Τι συζητήθηκε και η απόφαση που ελήφθη

Υπερτουρισμός ή ορθή διαχείριση; Η κραυγή αγωνίας από δημάρχους για τη βιωσιμότητα των νησιών

Οι δήμαρχοι Σαντορίνης, Σερίφου και Λευκάδας μιλούν για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού

Κυκλάδες: Θα αντέξουν τα νησιά λόγω ανεπάρκειας νερού και δόμησης χωρίς έλεγχο;

2024: Νησιά χωρίς νερό; Σαντορίνη και Σέριφος δείχνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας..

Σύρος: Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό, τι αναφέρει η Αστυνομία

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ερμούπολη – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας - Τι αναφέρει η Αστυνομία

Σίκινος: Συναγερμός για δύο Γαλλίδες τουρίστριες που αγνοούνται από την Πέμπτη

Συναγερμός για δύο τουρίστριες από τη Γαλλία που αγνοούνται από την Πέμπτη στην Σίκινο

Σάμος: Νεκρός βρέθηκε ο Ολλανδός αγνοούμενος μετά από ημέρες αναζήτησης

Νεκρός βρέθηκε ο Ολλανδός τουρίστας που είχε χαθεί στη Σάμο

Από τους “κοψοχέρηδες” πήγαμε στους “ισαποστάκηδες” και σήμερα στην … αδιαφορία. Γιατί;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε με επίκεντρο τις Ευρωεκλογές - Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα

Νάξος: Αυξημένη η κατανάλωση νερού κατά 30%, επιστρέφει το νερό σε περιοχές της δυτικής Ακτής

Αυξημένη η κατανάλωση νερού αρχές Ιουνίου στη Νάξο κατά 30% - Η μάχη για την σωστή διαχείριση του νερού από τη Δημοτική Αρχή

Νάξος – Μέλανες: Επισκέψιμος και φέτος ο Αγιος Γεώργιος, ποιες ημέρες και ώρες

Ανοιχτός για το κοινό ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Μελάνων – Οι ώρες επισκεψιμότητας

Τρίποδες – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου: Επίσκεψη και ενημέρωση στους μαθητές του δημοτικού σχολείου

Επίσκεψη και ενημέρωση από μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου

Φάμελλος – Δρογώσης – Τσάκαλος: Τραγουδούν σε Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό

Μανώλης Φάμελλος – Στάθης Δρογώσης – Οδυσσέας Τσάκαλος: Τριάς ηνωμένων τραγουδοποιών! | Συναυλίες σε Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό

Νάξος – Φιλώτι: Η γιορτή “τση Πληθερής” στο πέρασμα του χρόνου

Φιλώτι Νάξου: Η γιορτή της Πληθερής (Αναλήψεως Κυρίου) μέσα από το κείμενο του Εμμανουήλ Ιακώβου Ψαρρά "Γυμναστή"

Νάξος: Απαγόρευση στάθμευσης σε δημοτικά πάρκινγκ, τι αφορά

Ενημέρωση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για απαγόρευση στάθμευσης βαρκών, σκαφών αναψυχής, τρέιλερ, φορτηγών και ογκωδών οχημάτων στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Γιορτή με βάση τον πολιτισμό και έκθεση γλυπτικής

Έκθεση γλυπτικής σε εξέλιξη των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί του Σαββάτου στο σύνολο σχεδόν του νησιού

Που και πότε θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Νάξο... Δείτε τις περιοχές

Νάξος: “Εσβησε” το χαμόγελο του Κώστα Κοντοστέργιου, της ψυχής του αεροδρομίου

Ηρεμα όπως και η όλη παρουσία του στη Νάξο, έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ ο αερολιμενάρχης Νάξου, Κωνσταντίνος Κοντοστέργιος

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος γύρω από το αεροδρόμιο

Σε ποιες περιοχές της Νάξου θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου;

Νάξος: “Εφυγε” ο Μανώλης Μανταδάκης, ένας Κρητικός με πολύπλευρο ταλέντο

Η Νάξος θρηνεί ένα ακόμη σημαντικό τέκνο της... Εναν καλλιτέχνη της ζωής...