Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και ...γευστική βόλτα στην Πόλη

Φαγητό – Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και …γευστική βόλτα στην Πόλη

|

Συγνώμη, αλλά όταν διαβάζετε την έκφραση “Μελιτζάνες ιμάμ light” δεν ταξιδεύτε γευστικά στην Πόλη, την Κωνσταντινούπολη; Αρωμα Πολίτικης Κουζίνας ε;

Εεε θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Ενα διαφορετικό φαγητό είναι. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” όλα είναι εύκολα… Απλά προσοχή στην συνταγή. Ετοιμάζουμε το εμβληματικό φαγητό με ψητές μελιτζάνες αντί για τηγανητές και αχνιστά κρεμμύδια αντί για σοταρισμένα σε λάδι. Το αποτέλεσμα; Ζουμερές, μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ με όλη τη γεύση και το άρωμα, αλλά λιγότερες θερμίδες. 

Μαγειρεμένες με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες ιμάμ έχουν μόλις 420 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η MSc Κλινική Διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου «η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μοβ χρώμα της, την κατατάσσει στα τρόφιμα με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρούμε (ή μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά)
  •  60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  •  600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  •  6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδια, πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε.
  3. Χαράσσουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με χιαστί τομές, σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.
  4. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι.
  5. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν.
  6. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις μελιτζάνες.
  9. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις αραδιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  11. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα.
  6. Μοιράζουμε εκεί τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Όση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  8. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει, και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  10. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Γαστρονόμος της Καθημερινής / Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία