Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και ...γευστική βόλτα στην Πόλη

Φαγητό – Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και …γευστική βόλτα στην Πόλη

|

Συγνώμη, αλλά όταν διαβάζετε την έκφραση “Μελιτζάνες ιμάμ light” δεν ταξιδεύτε γευστικά στην Πόλη, την Κωνσταντινούπολη; Αρωμα Πολίτικης Κουζίνας ε;

Εεε θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Ενα διαφορετικό φαγητό είναι. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” όλα είναι εύκολα… Απλά προσοχή στην συνταγή. Ετοιμάζουμε το εμβληματικό φαγητό με ψητές μελιτζάνες αντί για τηγανητές και αχνιστά κρεμμύδια αντί για σοταρισμένα σε λάδι. Το αποτέλεσμα; Ζουμερές, μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ με όλη τη γεύση και το άρωμα, αλλά λιγότερες θερμίδες. 

Μαγειρεμένες με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες ιμάμ έχουν μόλις 420 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η MSc Κλινική Διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου «η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μοβ χρώμα της, την κατατάσσει στα τρόφιμα με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρούμε (ή μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά)
  •  60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  •  600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  •  6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδια, πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε.
  3. Χαράσσουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με χιαστί τομές, σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.
  4. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι.
  5. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν.
  6. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις μελιτζάνες.
  9. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις αραδιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  11. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα.
  6. Μοιράζουμε εκεί τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Όση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  8. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει, και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  10. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Γαστρονόμος της Καθημερινής / Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2024: Συμβουλές για τη συμπλήρωση (σχολές) του μηχανογραφικού

Πανελλαδικές 2024 - Συμβουλές για την επιλογή σχολών στο Μηχανογραφικό

Αιγαίο: Χωρίς προσωπικά τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αλλά και ασθενοφόρα

Το Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα - Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Airbnb: Αύξηση 70% τιμής στις κατοικίες για την Κύθνο, στο 20% η αύξηση στη Νάξο (πίνακας)

Αύξηση στη ζήτηση εξοχικών τύπου Airbnb: Οι δημοφιλείς προορισμοί, η διαφορά τιμής από πέρυσι ανά προορισμό (πίνακας)

Αμοργός: Εντοπισμός και περισυλλογή 77 μεταναστών που βρίσκονταν σε ιστιοφορό

Οι 77 παράνομοι μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο - Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Νάξου

Ισραήλ: “Φως” στο αρχαιότερο ναυάγιο στην ιστορία, που βρέθηκε;

Φως στο αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε σε βαθιά θάλασσα στο Ισραήλ - Εξετάζεται το σενάριο το πλοίο να ήταν μυκηναϊκό – Στο Αργος έχουν βρεθεί παρόμοιοι αμφορείς, λέει ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης

Κυκλάδες – λιμάνια: “Καυτός” Μάιος με την Σαντορίνη να έχει τον πρώτο λόγο στην αποβίβαση επιβατών

Μύκονος και Σαντορίνη ήταν οι λιμάνια που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών και οχημάτων για τον Μάιο....

Νάξος – Απόλλωνας: Στον… αέρα η σωστή λειτουργία του χώρου στάθμευσης (!!!)

Στον Απόλλωνα μετά από χρόνια υπάρχει πάρκινγκ αλλά η μη σωστή διαχείρισή του προκαλεί αντιδράσεις

ΑΔΜΗΕ: Μπαίνει τέλος στην «ενεργειακή απομόνωση» της Σαντορίνης εντός του 2024

Οι Κυκλάδες σε ένα χρόνο θα έχουν αποκτήσει την αυτονομία τους... Τι γίνεται με τα Δωδεκάνησα και τη Κρήτη

Εκτακτο – Σίφνος: Φρυκτωρίες χωρίς καπνογόνα λόγω καιρικών συνθηκών

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμος Σίφνου σχετικά με την διεξαγωγή της δράσης "Φρυκτωρίες 2024" - Ποιες είναι οι αλλαγές

Ναξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 50 τεύχη, με αναφορά στα γεγονότα του 1917 (Απείρανθος) και τους Ναξιώτες του Ψυρρή

Κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος του περιοδικού "Ναξιακά Γράμματα" - Ποιο είναι το περιεχόμενό του

Νάξος – Κωμιακή: Αναβίωση (23/06) του εθίμου του Κλήδoνα (πρόσκληση)

Κωμιακή και οι φορείς του χωριού στην Ορεινή Νάξου, την προσεχή Κυριακή (23/06) διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά το έθιμο του Κλήδoνα - Τι περιλαμβάνει η πρόσκληση

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής 2024: Ξεκινούν άμεσα οι εγγραφές (αιτήσεις)

Θερινά εργαστήρια Μουσικής 2024... Πρώτο μάθημα στις 25 Ιουνίου και ολοκλήρωση της ...διαδρομής τέλος Αυγούστου - Που θα σταλούν οι αιτήσεις

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Νέα πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Πότε και που θα έχουμε αύριο πολύωρη διακοπή ρεύματος

ΠΝΑι – Φιλ. Ζαννετίδης: Ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν τους αλιείς της Αμοργού

Φιλήμονας Ζαννετίδης για το ταξίδι στην Αμοργό: « Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πιλοτικό πρόγραμμα Αμοργόραμα, για την αντιμετώπισης της υπεραλίευσης στο Αιγαίο»

Τήνος: Σε κλίμα συγκίνησης τίμησε τον τον αείμνηστο Πανορμίτη Ιωάννη Ρήγο

Η Τήνος τίμησε τον τον Αείμνηστο Πανορμίτη Ιωάννη Ρήγο

Εκτακτο… φωτιά στην Μουτσούνα

Εκτακτο φωτιά στη Μουτσούνα - Ηχησε το "112"

Νάξος – Ανω Σαγκρί : Ελευση εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς (video)

Αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν για να σβήσουν τη φωτιά στο Ανω Σαγκρί (video)

Σύρος: Γιορτάζει τη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα υπέροχο γεγονός

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός

Μήλος: Φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο, μήνυμα 112 για απομάκρυνση από τη παραλία “Τσιγκράδο”

Μήλος: Φωτιά δίπλα στο αεροδρόμιο – Ήχησε το 112 - Επιχειρούν πάνω από 45 πυροσβέστες και εναέρια μέσα