Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό - Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και ...γευστική βόλτα στην Πόλη

Φαγητό – Πιάτο Ημέρας: Μελιτζάνες ιμάμ light και …γευστική βόλτα στην Πόλη

|

Συγνώμη, αλλά όταν διαβάζετε την έκφραση “Μελιτζάνες ιμάμ light” δεν ταξιδεύτε γευστικά στην Πόλη, την Κωνσταντινούπολη; Αρωμα Πολίτικης Κουζίνας ε;

Εεε θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Ενα διαφορετικό φαγητό είναι. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” όλα είναι εύκολα… Απλά προσοχή στην συνταγή. Ετοιμάζουμε το εμβληματικό φαγητό με ψητές μελιτζάνες αντί για τηγανητές και αχνιστά κρεμμύδια αντί για σοταρισμένα σε λάδι. Το αποτέλεσμα; Ζουμερές, μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ με όλη τη γεύση και το άρωμα, αλλά λιγότερες θερμίδες. 

Μαγειρεμένες με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες ιμάμ έχουν μόλις 420 Kcal/μερίδα. Όπως σημειώνει η MSc Κλινική Διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου «η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες και «ευθύνονται» για το έντονο μοβ χρώμα της, την κατατάσσει στα τρόφιμα με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  12 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες, μεγάλες και όσο πιο χοντρές βρούμε (ή μικρού μεγέθους φλάσκες ή Λαγκαδά)
  •  60 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  •  600 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  •  6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  •  2 κιλά ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  τα φυλλαράκια από 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες ιμάμ light, με ψητές μελιτζάνες και αχνιστά κρεμμύδια, πρώτα πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τους ένα «καπάκι» και το πετάμε.
  3. Χαράσσουμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με χιαστί τομές, σχετικά βαθιά (ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό), χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι κάτω.
  4. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι.
  5. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 1 ώρα, για να στραγγίξουν από τα υγρά που θα βγάλουν.
  6. Έτσι δεν απορροφούν πολύ λάδι στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε για να φύγει το αλάτι, τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας (θα νιώσουμε ότι έχουν ήδη μαλακώσει κάπως) και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  8. Στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και τακτοποιούμε τις μελιτζάνες.
  9. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στη λειτουργία του αέρα για 10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Τις αραδιάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  11. Τις αφήνουμε εκεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση – σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους (χωρίς να τις αφήσουμε να πάρουν χρώμα, γιατί θα πικρίσουν).
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τη δάφνη, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε το μείγμα χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τη μαλακή και ζουμερή σάρκα κάθε μελιτζάνας, φτιάχνοντας μια μικρή κοιλότητα.
  6. Μοιράζουμε εκεί τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Όση σάλτσα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες.
  8. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε το ιμάμ για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να δέσει, και οι μελιτζάνες να ζαρώσουν και να μαλακώσουν.
  9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ιμάμ να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
  10. Μοιράζουμε από 2 μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα που σιγοψήθηκε χύμα μέσα στο ταψί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Γαστρονόμος της Καθημερινής / Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Saos Ferries: Το “Σαόνησος” μπαίνει στη γραμμή “Κάλυμνος – Σάμος”

Που δρομολογήθηκαν τα πλοία της Saos Ferries – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Express Skopelitis: Συνάντηση .. πρωταθλητών και μάχη με τα κύματα (video)

Νάξος... Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και συναντήσεις έξω από το λιμάνι (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Και με τη …βούλα ο Αλέκος Δάγλας στο πάγκο της ομάδας

Ο Αλέκος Δάγλας και επίσημα ο νέος προπονητής του ΑΠΑΣ Νάξου

Κατ. Μονογυιού: Ερώτηση σχετικά με ίδρυση ΣΑΕΚ στην Σαντορίνη

Κατερίνα Μονογυιού: Κατάθεση Ερώτησης για την Ίδρυση Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού στη Σαντορίνη

Νάξος – Κωμιακή: Πρόσκληση για τον εορτασμό της γιορτής των Ταξιαρχών

Η Κωμιακή γιορτάζει και ο Σύλλογος Γυναικών προχώρησε σε εορταστικό κάλεσμα

Μ. Βρετανία: Αποθεώνουν Σίφνο, Μήλο και Κρήτη

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι βρετανοί αποθεώνουν Σίφνο και Μήλο

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Αντίπαρος: Είπε “όχι” με κάθε επισημότητα στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

«Όχι» και από το δημοτικό συμβούλιο Αντιπάρου στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

ΚΕΔΕ – Ρόδος: Αλλαγές στον εκλογικό Νόμο, Δήμαρχος από τον 1ο γύρο

Λιβάνιος από το συνέδριο της ΚΕΔΕ: Θέλουμε εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών με ένα γύρο

Σαντορίνη: 6 χρόνια ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά

Ανακοίνωση για τα 6 χρόνια από τη δημιουργία της Δημοτικής Παράταξης «ΤΩΡΑ! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά» από τον κ. Μανόλη Ορφανό

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο