Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες...

Φαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες σε βαζάκια

|

Μία απίστευτη ιδέα, κρύες σαλάτες σε βαζάκι… Με εμπνευστή τον Ναξιώτη από την Κωμιακή Γιώργο Φατούρο ο οποίος και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα lifo.gr εμπνευσμένες συνταγές για γρήγορο και ποιοτικό φαγητό 

Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση. Καλύπτουν οποιοδήποτε διαιτητικό περιορισμό και καταλαγιάζουν γρήγορα και νόστιμα την πείνα μας. Αυτές τις νόστιμες σαλάτες μπορείς να τις πάρεις μαζί σου οπουδήποτε. Η ιδέα είναι να ετοιμάσεις μια κρύα σαλάτα που θα «φυλακίσεις» μέσα σε γυάλινο βαζάκι το οποίο 
θα σφραγίσεις. Έτσι, τα υλικά διατηρούν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους, προσφέροντας μια ωραία ιδέα σερβιρίσματος, αλλά δίνουν και πρακτική λύση για το κολατσιό στο γραφείο. Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση.

 Όλα είναι θέμα έμπνευσης, γούστου και γεύσης. Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για το LiFO.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό.

 Σαλάτα νουντλς με κοτόπουλο και ομελέτα


 Υλικά για 1 άτομο
2 αυγά

80 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
250 γρ. νουντλς
7-8 πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2 κ.σ. σόγια
1 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
 1 κ.γ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα νουντλς για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ομελέτα με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 2 λεπτά. Τυλίγουμε την ομελέτα σε ρολό και την κόβουμε σε πέντε κομμάτια. Στο βαζάκι τοποθετούμε την ομελέτα, επάνω τα νουντλς που έχουμε ανακατέψει με πράσινα φασολάκια, σόγια και μαϊντανό και, τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. 

Μεξικάνικη σαλάτα

 

Υλικά για 1 άτομο

Για τον κιμά: 170 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κ.σ. πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 πρέζα τσίλι σκόνη καυτερό 

1 πρέζα κάρι 

1 πρέζα πάπρικα καπνιστή 

2 κ.σ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη Αλάτι, πιπέρι 

120 γρ. ρύζι μακρύκοκκο 

1 πρέζα κουρκουμάς 

½ κ.γ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι

 60 γρ. πιπεριές (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) ψιλοκομμένες

60 γρ. καλαμπόκι βρασμένο 

60 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα

 30 γρ. τσένταρ τριμμένο 

40 γρ. σος αβοκάντο Πηγή: www.lifo.gr

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κιμά. Σε κατσαρόλα με 400 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον κουρκουμά, αλάτι και μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 16,5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Για τη σος αβοκάντο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε στο βαζάκι τον κιμά, επάνω το ρύζι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το τσένταρ, καλύπτουμε με σος αβοκάντο και γαρνίρουμε με νάτσος 

Σαλάτα φακές με πλιγούρι και ψητά λαχανικά 

Υλικά για 1 άτομο 

260 γρ. φακές

240 γρ. πλιγούρι 

60 γρ. πιπεριές ψητές κόκκινες, πράσινες ψιλοκομμένες 

100 γρ. κολοκύθι και μελιτζάνα ψητά ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 

1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

2 κ.σ. φέτα κομμένη σε κύβους Αλάτι, πιπέρι 

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 

40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ.γ. ελαιόλαδο

 2½ γρ. ξίδι μπαλσάμικο 

31/2 γρ. μαύρη ζάχαρη 

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε τις φακές για 

24 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και ανακατεύουμε. 

Σε ταψί απλώνουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κομμένα σε φιλέτα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά από τη μία πλευρά. 

Αποσύρουμε και κόβουμε σε κύβους.

 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Στο βαζάκι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις φακές, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, 30 γρ. ψητές πιπεριές ψιλοκομμένες, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φακές, προσθέτουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, επάνω το υπόλοιπο πλιγούρι, το καραμελωμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες πιπεριές και γαρνίρουμε με φέτα και μαϊντανό. Οσπριάδα σε βαζάκι


Οσπριάδα σε βαζάκι


Υλικά για 1 άτομο
50 γρ. πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
400 γρ. πλιγούρι
200 γρ. ρεβίθια
3 ντοματίνια ψητά με αλάτι και καπνιστή πάπρικα
50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή ψιλοκομμένη
50 γρ. αρακάς βρασμένος 60 γρ. φέτα τριμμένη
½ κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σος λεμόνι:
40 γρ. χυμός λεμόνι
10 γρ. ελαιόλαδο
10 ml μέλι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με 800 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο. Ανακατεύουμε με το πλιγούρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα ρεβίθια για 35 λεπτά και σουρώνουμε. Για τη σος λεμόνι αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι τοποθετούμε στη βάση τα φασολάκια, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, επάνω βάζουμε τα ντοματίνια, μετά τα ρεβίθια και το υπόλοιπο πλιγούρι. Καλύπτουμε με ψητές πιπεριές, ρίχνουμε τον αρακά, γαρνίρουμε με φέτα και περιχύνουμε με σος λεμόνι.

Γιαούρτι με ρόδι και γκρανόλα 

Υλικά για 1 άτομο
 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. ρόδι καθαρισμένο
100 γρ. γκρανόλα

Για τη σος ροδιού:
300 γρ. ρόδι,
15 γρ. σόδα υγρή,
5 γρ. ζάχαρη
Φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

 Εκτέλεση
 Για τη σος ροδιού χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι βάζουμε το γιαούρτι, επάνω το ρόδι, ρίχνουμε την γκρανόλα, περιχύνουμε με τη σος ροδιού και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για τη Lifo.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οι εκλογές αλλάζουν την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη μικροκινητικότητα στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μπαίνει σε νέα εποχή... Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Λεονταρίτης και Μαργαρίτης έκαναν αυτοψία στο Γυμνάσιο Βίβλου

Σε επίπεδο αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την Τετάρτη (29/03) πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο Βίβλου. Τι ήθελε η Δημοτική Αστυνομία ;

Γλινάδο: Πασχαλινό παζάρι Αγάπης την προσεχή Κυριακή (02/04)

Μέσω του Συλλόγου Γονένων και Κηδεμόνων των σχολείων στο Γλινάδο Νάξου έχουμε τη προσεχή Κυριακή (02/04) Πασχαλινό μπαζάρ

Τήνος και Σύρος πρώτες επιλογές για τις ημέρες του Πάσχα

Τα νησιά που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων του Πασχα - Τιμές και πληρότητες

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Ιταλία: Δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου

Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ηλεκτρονικές απάτες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και αποφυγή μορφών τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξαπάτησης» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

ΥΝΑΝΠ: Αποκτά υγειονομικό σκάφος το Λιμεναρχείο Κέας

Στην προμήθεια 11 νέων περιπολικών σκαφών με υγειονομικό εξοπλισμό προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής - Το ένα στην Κέα

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos