Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑθήνα: Που μπορείτε να βρείτε τα (δυστυχώς) υποτιμημένα τυρογλυκά του Αιγαίου;

Αθήνα: Που μπορείτε να βρείτε τα (δυστυχώς) υποτιμημένα τυρογλυκά του Αιγαίου;

|

Τα μελιτίνια, οι μελόπιτες και τα λυχναράκια φτιάχνονται στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Τα περισσότερα, όμως, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία προτιμούν τα αμερικάνικα και τα βάσκικα cheesecake. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι –πολύ λίγοι– που κάνουν τη διαφορά. Με την βοήθεια του “Γαστρονόμου” κάνουμε μία βόλτα στην Αθήνα… Τι συναντήσαμε και που;

Στο Django Gelato (Βεΐκου 15) στο Κουκάκι, εκτός από τα αρτιζανάλ παγωτά με ποιοτικά υλικά, το τελευταίο διάστημα προσφέρεται και μελόπιτα Σίφνου, ένα τυρογλυκό με ανθότυρο, ζάχαρη, μέλι και κανέλα. Ο ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, με καταγωγή από τη Σύρο, ήθελε να φέρει τις γεύσεις των Κυκλάδων στην Αθήνα. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο μαγαζί, όταν ρώτησα την πωλήτρια πώς φτιάχνουν τη μελόπιτα, με ενθουσιασμό μου απάντησε: «Είναι σαν το αμερικάνικο cheesecake». Μια φράση που, αν και οξύμωρη για όσους έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, κρύβει μια αλήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα τυρογλυκά με το cheesecake, είτε αμερικάνικο είτε βάσκικο, παρά με τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά.

Η παράδοση των τυρογλυκών είναι βαθιά ριζωμένη στα νησιά του Νότιου Αιγαίου – και όχι μόνο. Μελόπιτες, μελιτίνια, μανουρόπιτες, τσιμπητά, πίτες της Λαμπρής — σχεδόν κάθε νησί έχει τη δική του εκδοχή. Τα φτιάχνουν με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια, κατσικίσια ή και αγελαδινά, με μέλι ή ζάχαρη, αυγά, μπαχαρικά, καμιά φορά και λίγη μαστίχα. Στη Σαντορίνη, στη Σίκινο και στην Ίο κάνουν μελιτίνια, στη Φολέγανδρο μανουρόπιτες, στην Πάρο, την Τήνο και τη Μύκονο τσιμπητά, στην Ανάφη μελιτερά, στην Κύθνο και τη Σέριφο πίτες της Λαμπρής, που είναι λίγο μεγαλύτερες.

Στην Κρήτη έχουν λυχναράκια ή καλτσούνια. Γλυκά της άνοιξης, φτιάχνονται με τα πρώτα τυριά της χρονιάς και το σχήμα τους εμπνέεται από τις ανοιξιάτικες μαργαρίτες. Πρόκειται για τα παλαιότερα, ίσως, γλυκίσματα της Ελλάδας, πιθανότατα από την εποχή του Ομήρου, και έχουν τις ρίζες τους στους «τετυρωμένους πλακούντες» της αρχαιότητας.

Στα ταξίδια μου στα νησιά έχω δοκιμάσει πολλά από αυτά τα θαυμάσια γλυκά. Αναζητώντας τα όμως, σε μια βόλτα στην Αθήνα και στον Πειραιά, βρήκα απελπιστικά λίγα μαγαζιά που τα πουλάνε – πιθανότατα υπάρχουν κι άλλα, οπότε όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μας βοηθήσετε να τα βρούμε.

Στο Αμάλθεια (Κλεισόβης 52, Πειραιάς), ένα μανάβικο-παντοπωλείο-πρατήριο άρτου στην οδό Κλεισόβης στον Πειραιά, κάνουν μελιτίνια με συνταγή από τη Σαντορίνη. Η Χριστίνα Κουλουρίδη, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, έμαθε να τα φτιάχνει από την κολλητή της, που μεγάλωσε στo νησί και τα είχε πάντα στο πασχαλινό τραπέζι. Χρησιμοποιεί φύλλο από αλεύρι και βούτυρο, κρητική μυζήθρα από τα Χανιά και λίγη μαστίχα. Είναι φτιαγμένα αριστοτεχνικά και μοσχοβολάνε άνοιξη.

Στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14-16, Πειραιάς), ανάμεσα στα εκατοντάδες ελληνικά προϊόντα, βρίσκουμε μελιτίνια με πολύ λεπτή ζύμη. Η γέμιση έχει πιο ήπια γεύση και η παρουσία της μαστίχας είναι διακριτική.

Στο In Vitro (Λεωφόρος Χατζηκυριακού 67, Πειραιάς), έναν μικρό πειραιώτικο φούρνο, ο Γιώργος Σπανομανώλης και η Αναστασία Γεωργοπούλου έχουν και κάποιες γεύσεις από την Κάρπαθο, τον τόπο καταγωγής τους. Οι καρπάθικες «τούρτες» (μυζηθρόπιτες με μέλι, μπαχαρικά και ζύμη τσουρεκένια) φέρνουν στον Πειραιά μια γλυκιά παράδοση του νησιού.

Πιο βόρεια, στο Α λα γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65) στο Χαλάνδρι, βρήκα καλιτσούνια —ή αλλιώς λυχναράκια— με συνταγή από την Ιεράπετρα. «Πάσχα χωρίς καλιτσούνια δεν γίνεται», λένε στο μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης, Κωστής Κωστάκης, φέρνει φρέσκια, βουτυράτη, αρωματική μυζήθρα από το οροπέδιο Λασιθίου και γεμίζει με αυτή τα χειροποίητα ζυμαράκια. Στην Κρήτη, το κάθε καλιτσούνι είναι διαφορετικό· η μυζήθρα αλλάζει από χωριό σε χωριό, ανάλογα με τα χορτάρια που τρώνε τα ζώα. Εκεί, όταν τρως καλιτσούνια, είναι σαν να γεύεσαι τον τόπο.

Στο Ντελικανιδάκι (Λεωφόρος Φλέμινγκ 37) στη Ραφήνα, το κρητικό παντοπωλείο της Πόπης και της Νεκταρίας Μαυρικάκη, οι δύο αδελφές από την Κρήτη έστησαν ένα μικρό εργαστήριο πίσω από τη βιτρίνα, όπου ετοιμάζουν καθημερινά, από τα χαράματα, μεζεδάκια και γλυκά. Τα λυχναράκια τους είναι από τα νοστιμότερα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην πόλη.

Τελειώνοντας τη σύντομη βόλτα μου για τυρογλυκά στην Αθήνα σκεφτόμουν: την επόμενη φορά που ένας pastry chef αποφασίσει να φτιάξει cheesecake στο μαγαζί του, ας κάνει μια παύση. Ας το ξανασκεφτεί λιγάκι. Και ας δοκιμάσει να φτιάξει ένα από τα υπέροχα, ντελικάτα και πεντανόστιμα τυρογλυκά μας. Για να φτάσουμε, ίσως, στη μέρα που κάποιος θα δείχνει ένα αμερικάνικο cheesecake και, όταν αναρωτιέται τι είναι, να του απαντάμε: «Α, είναι ένα τυρογλυκό σαν τη σιφνέικη μελόπιτα».

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Έως τις 15 Ιουνίου οι Δηλώσεις Καθαρισμού Οικοπέδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους πολίτες να υποβάλουν άμεσα δηλώσεις καθαρισμού για την αποφυγή πυρκαγιών - Ενεργοποιείται η Πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Πρώτη άφιξη του “National Geographic Orion” στη Νάξο για το 2025

Περίπου 100 επιβάτες ανακάλυψαν τις ομορφιές του νησιού – Σημαντικά τα οφέλη για την τοπική αγορά

ΠΝΑΙ – “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”: Στο έλεος της ανύπαρκτης πολιτικής οικιστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης οι μικροί οικισμοί

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει όρια για τους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Το Π.Δ. απειλεί τις μικροϊδιοκτησίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Γιάννης Βρούτσης: «Το e-Kouros είναι ο ψηφιακός χάρτης του ελληνικού αθλητισμού»

Παρουσιάστηκε η 2η Ετήσια Έκθεση της Ψηφιακής Πλατφόρμας e-Kouros με αποτύπωση για πρώτη φορά των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας και αύξηση των αθλητών κατά 5,6%

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή