Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑθήνα: Που μπορείτε να βρείτε τα (δυστυχώς) υποτιμημένα τυρογλυκά του Αιγαίου;

Αθήνα: Που μπορείτε να βρείτε τα (δυστυχώς) υποτιμημένα τυρογλυκά του Αιγαίου;

|

Τα μελιτίνια, οι μελόπιτες και τα λυχναράκια φτιάχνονται στην Ελλάδα από πολύ παλιά. Τα περισσότερα, όμως, αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία προτιμούν τα αμερικάνικα και τα βάσκικα cheesecake. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι –πολύ λίγοι– που κάνουν τη διαφορά. Με την βοήθεια του “Γαστρονόμου” κάνουμε μία βόλτα στην Αθήνα… Τι συναντήσαμε και που;

Στο Django Gelato (Βεΐκου 15) στο Κουκάκι, εκτός από τα αρτιζανάλ παγωτά με ποιοτικά υλικά, το τελευταίο διάστημα προσφέρεται και μελόπιτα Σίφνου, ένα τυρογλυκό με ανθότυρο, ζάχαρη, μέλι και κανέλα. Ο ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, με καταγωγή από τη Σύρο, ήθελε να φέρει τις γεύσεις των Κυκλάδων στην Αθήνα. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο μαγαζί, όταν ρώτησα την πωλήτρια πώς φτιάχνουν τη μελόπιτα, με ενθουσιασμό μου απάντησε: «Είναι σαν το αμερικάνικο cheesecake». Μια φράση που, αν και οξύμωρη για όσους έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, κρύβει μια αλήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα τυρογλυκά με το cheesecake, είτε αμερικάνικο είτε βάσκικο, παρά με τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά.

Η παράδοση των τυρογλυκών είναι βαθιά ριζωμένη στα νησιά του Νότιου Αιγαίου – και όχι μόνο. Μελόπιτες, μελιτίνια, μανουρόπιτες, τσιμπητά, πίτες της Λαμπρής — σχεδόν κάθε νησί έχει τη δική του εκδοχή. Τα φτιάχνουν με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια, κατσικίσια ή και αγελαδινά, με μέλι ή ζάχαρη, αυγά, μπαχαρικά, καμιά φορά και λίγη μαστίχα. Στη Σαντορίνη, στη Σίκινο και στην Ίο κάνουν μελιτίνια, στη Φολέγανδρο μανουρόπιτες, στην Πάρο, την Τήνο και τη Μύκονο τσιμπητά, στην Ανάφη μελιτερά, στην Κύθνο και τη Σέριφο πίτες της Λαμπρής, που είναι λίγο μεγαλύτερες.

Στην Κρήτη έχουν λυχναράκια ή καλτσούνια. Γλυκά της άνοιξης, φτιάχνονται με τα πρώτα τυριά της χρονιάς και το σχήμα τους εμπνέεται από τις ανοιξιάτικες μαργαρίτες. Πρόκειται για τα παλαιότερα, ίσως, γλυκίσματα της Ελλάδας, πιθανότατα από την εποχή του Ομήρου, και έχουν τις ρίζες τους στους «τετυρωμένους πλακούντες» της αρχαιότητας.

Στα ταξίδια μου στα νησιά έχω δοκιμάσει πολλά από αυτά τα θαυμάσια γλυκά. Αναζητώντας τα όμως, σε μια βόλτα στην Αθήνα και στον Πειραιά, βρήκα απελπιστικά λίγα μαγαζιά που τα πουλάνε – πιθανότατα υπάρχουν κι άλλα, οπότε όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μας βοηθήσετε να τα βρούμε.

Στο Αμάλθεια (Κλεισόβης 52, Πειραιάς), ένα μανάβικο-παντοπωλείο-πρατήριο άρτου στην οδό Κλεισόβης στον Πειραιά, κάνουν μελιτίνια με συνταγή από τη Σαντορίνη. Η Χριστίνα Κουλουρίδη, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, έμαθε να τα φτιάχνει από την κολλητή της, που μεγάλωσε στo νησί και τα είχε πάντα στο πασχαλινό τραπέζι. Χρησιμοποιεί φύλλο από αλεύρι και βούτυρο, κρητική μυζήθρα από τα Χανιά και λίγη μαστίχα. Είναι φτιαγμένα αριστοτεχνικά και μοσχοβολάνε άνοιξη.

Στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14-16, Πειραιάς), ανάμεσα στα εκατοντάδες ελληνικά προϊόντα, βρίσκουμε μελιτίνια με πολύ λεπτή ζύμη. Η γέμιση έχει πιο ήπια γεύση και η παρουσία της μαστίχας είναι διακριτική.

Στο In Vitro (Λεωφόρος Χατζηκυριακού 67, Πειραιάς), έναν μικρό πειραιώτικο φούρνο, ο Γιώργος Σπανομανώλης και η Αναστασία Γεωργοπούλου έχουν και κάποιες γεύσεις από την Κάρπαθο, τον τόπο καταγωγής τους. Οι καρπάθικες «τούρτες» (μυζηθρόπιτες με μέλι, μπαχαρικά και ζύμη τσουρεκένια) φέρνουν στον Πειραιά μια γλυκιά παράδοση του νησιού.

Πιο βόρεια, στο Α λα γκρεκ (Αγίας Παρασκευής 65) στο Χαλάνδρι, βρήκα καλιτσούνια —ή αλλιώς λυχναράκια— με συνταγή από την Ιεράπετρα. «Πάσχα χωρίς καλιτσούνια δεν γίνεται», λένε στο μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης, Κωστής Κωστάκης, φέρνει φρέσκια, βουτυράτη, αρωματική μυζήθρα από το οροπέδιο Λασιθίου και γεμίζει με αυτή τα χειροποίητα ζυμαράκια. Στην Κρήτη, το κάθε καλιτσούνι είναι διαφορετικό· η μυζήθρα αλλάζει από χωριό σε χωριό, ανάλογα με τα χορτάρια που τρώνε τα ζώα. Εκεί, όταν τρως καλιτσούνια, είναι σαν να γεύεσαι τον τόπο.

Στο Ντελικανιδάκι (Λεωφόρος Φλέμινγκ 37) στη Ραφήνα, το κρητικό παντοπωλείο της Πόπης και της Νεκταρίας Μαυρικάκη, οι δύο αδελφές από την Κρήτη έστησαν ένα μικρό εργαστήριο πίσω από τη βιτρίνα, όπου ετοιμάζουν καθημερινά, από τα χαράματα, μεζεδάκια και γλυκά. Τα λυχναράκια τους είναι από τα νοστιμότερα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην πόλη.

Τελειώνοντας τη σύντομη βόλτα μου για τυρογλυκά στην Αθήνα σκεφτόμουν: την επόμενη φορά που ένας pastry chef αποφασίσει να φτιάξει cheesecake στο μαγαζί του, ας κάνει μια παύση. Ας το ξανασκεφτεί λιγάκι. Και ας δοκιμάσει να φτιάξει ένα από τα υπέροχα, ντελικάτα και πεντανόστιμα τυρογλυκά μας. Για να φτάσουμε, ίσως, στη μέρα που κάποιος θα δείχνει ένα αμερικάνικο cheesecake και, όταν αναρωτιέται τι είναι, να του απαντάμε: «Α, είναι ένα τυρογλυκό σαν τη σιφνέικη μελόπιτα».

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.