Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος - Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

Απείρανθος – Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

|

«Πριν από πολλά χρόνια, στις μαγειρικές μου αναζητήσεις για τις ντόπιες γαστρονομικές παραδόσεις, ανακάλυψα στ’ Απεράθου μια αυθεντική σπιτική συνταγή για ζαμπόνι. Ανήκει στην Αγγέλικα Ελευθερίου του Λευτέρη και σας διαβεβαιώνω ότι είναι εξαιρετική, αφού έκτοτε τη δοκίμασα πολλές φορές. Φτιάχνεται τις Απόκριες, όταν σφάζεται ο οικόσιτος χοίρος»…

Ποιος το αναφέρει και που; Ο λόγος για τον μάγειρα Γιάννη Βάσιλα όπως αναφέρει στο βιβλίο τουΙστορίες, στοχασμοί και συνταγές γύρω από τη μαρμίτα της Αξιώτισσας” και μιλάει για το ζαμπόνι της Νάξου, ένα από τα παραδοσιακά αλλαντικά των Κυκλάδων.

Το ετοιμάζουν μεν στα αποκριάτικα χοιροσφάγια, ωστόσο είναι έτοιμο για κατανάλωση περίπου 4 μήνες αργότερα, αφού τόσο χρειάζεται για να αφυγρανθεί και να ωριμάσει.

Μέσα από τη σελίδα τουΓαστρονόμου” μπορούμε κι εμείς να το φτιάξουμε.

Βασικά θα χρειαστούμε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, αλάτι, πιπέρια και υπομονή.

Όταν είναι έτοιμο, θα το βγάλουμε από το δοχείο, θα το ξεπλύνουμε καλά και θα το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 3 μήνες αναμονή / Σύνολο: 3 μήνες και 30′

 

Υλικά

Βάρος: 2.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζαμπόνι απειραθίτικο προμηθευόμαστε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, με το δέρμα και το κόκαλο.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο που να χωράει άνετα το μπούτι και το γεμίζουμε κατά το 1/4 με ψιλό αλάτι (περίπου 2 κιλά).
  3. Βάζουμε το μπούτι στο αλάτι με το δέρμα προς τα κάτω και το ανασηκώνουμε ελαφρώς από την άρθρωση από όπου ξεκινάει το κότσι.
  4. Γεμίζουμε το κενό με αλάτι.
  5. Το στερεώνουμε σε αυτή τη θέση ώστε να διευκολύνουμε την απώλεια υγρών και σκεπάζουμε όλο το μπούτι με μπόλικο ψιλό αλάτι (άλλα 2 κιλά περίπου).
  6. Μετά από 5-6 μέρες θα εμφανιστούν ρωγμές στο αλάτι, τις οποίες καλύπτουμε πάλι με καινούργιο αλάτι.
  7. Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απώλεια των υγρών του κρέατος, καθώς αφυδατώνεται από το αλάτισμα.
  8. Μετά από περίπου 10 ημέρες τα υγρά θα έχουν στραγγίξει και δεν θα εμφανίζονται πλέον ρωγμές.
  9. Με ένα βρεγμένο πανί απομακρύνουμε όλο το αλάτι από το μπούτι και καθαρίζουμε καλά το δοχείο.
  10. Καλύπτουμε το μπούτι με άφθονα ανάμεικτα σπασμένα πιπέρια (κόκκινο, μαύρο, άσπρο, πράσινο) και 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
  11. Βάζουμε μπόλικο αλάτι, χοντρό αυτή τη φορά, στο δοχείο, ακουμπάμε το μπούτι και το σκεπάζουμε εντελώς με χοντρό αλάτι (συνολικά περίπου 3 κιλά).
  12. Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και δροσερό για 3 μήνες.
  13. Το βγάζουμε από το δοχείο, το ξεπλένουμε καλά από το αλάτι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  14. Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.