Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος - Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

Απείρανθος – Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

|

«Πριν από πολλά χρόνια, στις μαγειρικές μου αναζητήσεις για τις ντόπιες γαστρονομικές παραδόσεις, ανακάλυψα στ’ Απεράθου μια αυθεντική σπιτική συνταγή για ζαμπόνι. Ανήκει στην Αγγέλικα Ελευθερίου του Λευτέρη και σας διαβεβαιώνω ότι είναι εξαιρετική, αφού έκτοτε τη δοκίμασα πολλές φορές. Φτιάχνεται τις Απόκριες, όταν σφάζεται ο οικόσιτος χοίρος»…

Ποιος το αναφέρει και που; Ο λόγος για τον μάγειρα Γιάννη Βάσιλα όπως αναφέρει στο βιβλίο τουΙστορίες, στοχασμοί και συνταγές γύρω από τη μαρμίτα της Αξιώτισσας” και μιλάει για το ζαμπόνι της Νάξου, ένα από τα παραδοσιακά αλλαντικά των Κυκλάδων.

Το ετοιμάζουν μεν στα αποκριάτικα χοιροσφάγια, ωστόσο είναι έτοιμο για κατανάλωση περίπου 4 μήνες αργότερα, αφού τόσο χρειάζεται για να αφυγρανθεί και να ωριμάσει.

Μέσα από τη σελίδα τουΓαστρονόμου” μπορούμε κι εμείς να το φτιάξουμε.

Βασικά θα χρειαστούμε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, αλάτι, πιπέρια και υπομονή.

Όταν είναι έτοιμο, θα το βγάλουμε από το δοχείο, θα το ξεπλύνουμε καλά και θα το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 3 μήνες αναμονή / Σύνολο: 3 μήνες και 30′

 

Υλικά

Βάρος: 2.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζαμπόνι απειραθίτικο προμηθευόμαστε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, με το δέρμα και το κόκαλο.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο που να χωράει άνετα το μπούτι και το γεμίζουμε κατά το 1/4 με ψιλό αλάτι (περίπου 2 κιλά).
  3. Βάζουμε το μπούτι στο αλάτι με το δέρμα προς τα κάτω και το ανασηκώνουμε ελαφρώς από την άρθρωση από όπου ξεκινάει το κότσι.
  4. Γεμίζουμε το κενό με αλάτι.
  5. Το στερεώνουμε σε αυτή τη θέση ώστε να διευκολύνουμε την απώλεια υγρών και σκεπάζουμε όλο το μπούτι με μπόλικο ψιλό αλάτι (άλλα 2 κιλά περίπου).
  6. Μετά από 5-6 μέρες θα εμφανιστούν ρωγμές στο αλάτι, τις οποίες καλύπτουμε πάλι με καινούργιο αλάτι.
  7. Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απώλεια των υγρών του κρέατος, καθώς αφυδατώνεται από το αλάτισμα.
  8. Μετά από περίπου 10 ημέρες τα υγρά θα έχουν στραγγίξει και δεν θα εμφανίζονται πλέον ρωγμές.
  9. Με ένα βρεγμένο πανί απομακρύνουμε όλο το αλάτι από το μπούτι και καθαρίζουμε καλά το δοχείο.
  10. Καλύπτουμε το μπούτι με άφθονα ανάμεικτα σπασμένα πιπέρια (κόκκινο, μαύρο, άσπρο, πράσινο) και 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
  11. Βάζουμε μπόλικο αλάτι, χοντρό αυτή τη φορά, στο δοχείο, ακουμπάμε το μπούτι και το σκεπάζουμε εντελώς με χοντρό αλάτι (συνολικά περίπου 3 κιλά).
  12. Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και δροσερό για 3 μήνες.
  13. Το βγάζουμε από το δοχείο, το ξεπλένουμε καλά από το αλάτι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  14. Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις