Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑπείρανθος - Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

Απείρανθος – Ζαμπόνι: συνταγή-κειμήλιο της ελληνικής παράδοσης

|

«Πριν από πολλά χρόνια, στις μαγειρικές μου αναζητήσεις για τις ντόπιες γαστρονομικές παραδόσεις, ανακάλυψα στ’ Απεράθου μια αυθεντική σπιτική συνταγή για ζαμπόνι. Ανήκει στην Αγγέλικα Ελευθερίου του Λευτέρη και σας διαβεβαιώνω ότι είναι εξαιρετική, αφού έκτοτε τη δοκίμασα πολλές φορές. Φτιάχνεται τις Απόκριες, όταν σφάζεται ο οικόσιτος χοίρος»…

Ποιος το αναφέρει και που; Ο λόγος για τον μάγειρα Γιάννη Βάσιλα όπως αναφέρει στο βιβλίο τουΙστορίες, στοχασμοί και συνταγές γύρω από τη μαρμίτα της Αξιώτισσας” και μιλάει για το ζαμπόνι της Νάξου, ένα από τα παραδοσιακά αλλαντικά των Κυκλάδων.

Το ετοιμάζουν μεν στα αποκριάτικα χοιροσφάγια, ωστόσο είναι έτοιμο για κατανάλωση περίπου 4 μήνες αργότερα, αφού τόσο χρειάζεται για να αφυγρανθεί και να ωριμάσει.

Μέσα από τη σελίδα τουΓαστρονόμου” μπορούμε κι εμείς να το φτιάξουμε.

Βασικά θα χρειαστούμε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, αλάτι, πιπέρια και υπομονή.

Όταν είναι έτοιμο, θα το βγάλουμε από το δοχείο, θα το ξεπλύνουμε καλά και θα το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 3 μήνες αναμονή / Σύνολο: 3 μήνες και 30′

 

Υλικά

Βάρος: 2.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζαμπόνι απειραθίτικο προμηθευόμαστε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, με το δέρμα και το κόκαλο.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο που να χωράει άνετα το μπούτι και το γεμίζουμε κατά το 1/4 με ψιλό αλάτι (περίπου 2 κιλά).
  3. Βάζουμε το μπούτι στο αλάτι με το δέρμα προς τα κάτω και το ανασηκώνουμε ελαφρώς από την άρθρωση από όπου ξεκινάει το κότσι.
  4. Γεμίζουμε το κενό με αλάτι.
  5. Το στερεώνουμε σε αυτή τη θέση ώστε να διευκολύνουμε την απώλεια υγρών και σκεπάζουμε όλο το μπούτι με μπόλικο ψιλό αλάτι (άλλα 2 κιλά περίπου).
  6. Μετά από 5-6 μέρες θα εμφανιστούν ρωγμές στο αλάτι, τις οποίες καλύπτουμε πάλι με καινούργιο αλάτι.
  7. Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απώλεια των υγρών του κρέατος, καθώς αφυδατώνεται από το αλάτισμα.
  8. Μετά από περίπου 10 ημέρες τα υγρά θα έχουν στραγγίξει και δεν θα εμφανίζονται πλέον ρωγμές.
  9. Με ένα βρεγμένο πανί απομακρύνουμε όλο το αλάτι από το μπούτι και καθαρίζουμε καλά το δοχείο.
  10. Καλύπτουμε το μπούτι με άφθονα ανάμεικτα σπασμένα πιπέρια (κόκκινο, μαύρο, άσπρο, πράσινο) και 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
  11. Βάζουμε μπόλικο αλάτι, χοντρό αυτή τη φορά, στο δοχείο, ακουμπάμε το μπούτι και το σκεπάζουμε εντελώς με χοντρό αλάτι (συνολικά περίπου 3 κιλά).
  12. Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και δροσερό για 3 μήνες.
  13. Το βγάζουμε από το δοχείο, το ξεπλένουμε καλά από το αλάτι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  14. Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Ο Δήμος ενημερώνει για τηλεφωνικές απάτες εις βάρος δημοτών

Προσοχή σε τηλεφωνικές απάτες - Ποια είναι η παρότρυνση από το Δήμο Αμοργού προς τους δημότες

Αρκιοί: Κίνδυνος να κλείσει το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, ποιος είναι ο λόγος;

Κινδυνεύει με κλείσιμο τη νέα σχολική χρονιά το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης, στους Αρκιούς

Σαντορίνη – Δ.Π. ΤΩΡΑ! “Έκκληση για στήριξη και θωράκιση του νησιού που στηρίζει την Ελλάδα”

Η Δημοτική Παράταξη ΤΩΡΑ!Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά βάζει ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη Θήρα λόγω των πρόσφατων σεισμικών δονήσεων

Υπόθεση “Blue Horizon”: Το ηθικό δίλημμα που υποστήριξε ο πλοίαρχος στη δίκη για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Η απολογία του πλοιάρχου του «Blue Horizon» στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη τον Σεπτέμβριο του 2023

Δωδεκάνησα: Κοινό μέτωπο παραγωγικών φορέων για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Αποφασίστηκε ομόφωνα να ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις με σκοπό την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και φορέων για την επίτευξη του στόχου.

ΥΠΕΝ – Μύκονος: Έλεγχοι με drones και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα

Η Μύκονος έχει μπει στο στόχαστρο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Μικτά κλιμάκια στη μάχη για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης.

Αμοργός – Θολάρια: Ακυρώνεται το έθιμο του “Καπετάνιου”, ποιος ο λόγος; (video)

Η οργανωτική oμάδα του εθίμου του Καπετάνιου στα Θολάρια προχώρησε στην ακύρωση για την φετινή χρονιά - Ποιος ο λόγος;

ΕΛ.ΑΣ.: «Κάποιοι σε περιμένουν να γυρίσεις… πριν απαντήσεις σκέψου το»

Το μήνυμα δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, κάνοντας αναφορά στην αυστηρή ποινή που επισύρει η οδήγηση με το κινητό στο χέρι.

Στοίχημα – Serie A: Λέτσε εναντίον Ουντινέζε και δεν «Χ»άνει κανείς στο 3.10!

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Serie A: Λέτσε εναντίον Ουντινέζε και δεν «Χ»άνει κανείς στο 3.10!

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Υπουργείο Ναυτιλίας: Βάζει στο …στόχαστρο την Seajets, ποιοι οι λόγοι;

Σε συναγερμό το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει πρακτικές που παραπέμπουν σε «πειρατεία» - Ποια εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο. Ποιοι οι λόγοι;

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σεισμοί: Αύριο Κυριακή (16/02) ώρα αποφάσεων για παράταση ή όχι των μέτρων πρόληψης

Την Κυριακή συνεδριάζουν οι δύο επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Αν. Παγώνης: “ελαχιστοποίηση νέων κρατήσεων μέσω τουρ οπερέιτορ και διαδικτύου”

Ακυρώσεις και ελλείψεις εργαζομένων σπρώχνουν προς μετατόπιση της σεζόν στη Σαντορίνη - Τι λένε αρμόδιοι φορείς του νησιού

Blue Star Ferries: Παράταση ακινησίας του “Naxos”, διπλή (16 και 23 Φεβ) εμφάνιση του “Paros”

Παράταση ακινησίας του Blue Star Naxos και η διπλή εμφάνιση του Blue Star Paros τις δύο τελευταίες Κυριακές του Φεβρουαρίου