Αυτή η ανοιχτή τυρόπιτα συνδυάζει την έντονη γεύση της γραβιέρας Νάξου Πιτταράς με τη φρεσκάδα του δυόσμου και την αέρινη υφή μιας χειροποίητης ζύμης. Είναι ιδανική για πρώτο πιάτο σε δείπνο, συνοδευτικό σε έναν γιορτινό μπουφέ ή ακόμη και ως ένα απολαυστικό ελαφρύ γεύμα με πράσινη σαλάτα.
Ακολουθούμε τις συμβουλές του “Γαστρονόμου” και .. ξεκινάμε:
Υλικά για 10 μερίδες
Για τη ζύμη:
-
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν λίγο για άνοιγμα)
-
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
100 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
-
60 ml ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ταψί)
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
150 ml νερό (προαιρετικά σταδιακά, για το ζύμωμα)
Για τη γέμιση:
-
300 ml φρέσκο γάλα
-
500 γρ. γραβιέρα Νάξου Πιτταράς, χοντροτριμμένη
-
3 αυγά
-
1/3 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
-
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Ζύμη:
Ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και πιπέρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε εναλλάξ γάλα και ελαιόλαδο και αρχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο. Ρίχνουμε σταδιακά νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Γέμιση:
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αφρίσει. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει και δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και προσθέτουμε αυγά, δυόσμο και πιπέρι.
3. Στήσιμο & ψήσιμο:
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 34 εκ. και στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. Διαμορφώνουμε ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα και κόβουμε τις άκρες. Ρίχνουμε τη γέμιση και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (160-170°C, με αέρα) για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρετε…
Ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, με πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Είναι εξίσου νόστιμη την επόμενη μέρα.
#Τυρόπιτα #Νάξος #ΓραβιέραΝάξου #Συνταγές #ΠαραδοσιακέςΓεύσεις #Πιτταράς #ΕλληνικήΚουζίνα #Γαστρονομία #ΑνοιχτήΤυρόπιτα #ΝησιώτικηΓεύση #naxospress