Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑνάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

Ανάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

|

Ερχεται μεγάλη γιορτή… Της Παναγίας. Ε’ δεν χρειαζόμαστε ένα κέρασμα; Και τούτα τα ρουαγιάλ ξεροτήγανα με την κριτσανιστή υφή, που μας έδειξε πώς να τα φτιάχνουμε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, μια μαγείρισσα την οποία ξέρουν και οι πέτρες στην Ανάφη –έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη– είναι το γλυκό που σκάρωναν στις γιορτές και το πρόσφεραν για κέρασμα.

Θέλουν λίγη υπομονή στο τύλιγμά τους, γιατί οι ντόπιοι τα «κεντάνε» γύρω γύρω με μικρές τσιμπιές και δημιουργείται ένα ωραίο σχέδιο όταν τηγανιστούν. Εμείς, για ευκολία, μπορούμε να κόψουμε τις λωρίδες της ζύμης με οδοντωτό ροδάκι για να έχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Χρόνος:  2 ώρες προετοιμασία,  30′ τηγάνισμα, 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 30′

 

Υλικά

Κομμάτια: 40

  • 10 αυγά
  • 120 ml ρακή περίπου
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • μπόλικο ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα, για το πασπάλισμα
    Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 γρ. μέλι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κεντητά ξεροτήγανα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε τη ρακή, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αρχικά το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τις βανιλίνες.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα για να μην ξεραθούν) και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3-4 χιλιοστών το πολύ.
  7. Με οδοντωτό ροδάκι το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 3 εκ. και τυλίγουμε την καθεμία σε σαλίγκαρο.
  8. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρόνο και υπομονή, κόβουμε τις λωρίδες με απλό ροδάκι ή μαχαίρι και τσιμπάμε τις άκρες τους με τα δάχτυλά μας σε πυκνά και ίσα διαστήματα, για να γίνουν δαντελωτές.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζυμαριού.
  10. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  11. Τηγανίζουμε τους σαλίγκαρους σε δόσεις λίγων κομματιών για λιγότερο από 1 λεπτό, τουμπάροντάς τους μία φορά στο λάδι, μέχρι να στερεοποιηθούν, να γίνουν τραγανοί και να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  12. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι με σκουρόξανθο χρώμα.
  2. Έτσι θα καραμελώσουν ωραία τα ξεροτήγανα και θα γίνουν κριτσανιστά, ενώ αν το σιρόπι είναι αραιό, θα πανιάσουν μόλις μουσκέψουν.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο δυνατό και με τρυπητή κουτάλα ή με μια λαβίδα βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι, σε δόσεις, για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  5. Τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κανέλα και σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Θύελλα Καμαρίου για το ντέρμπι τίτλου στη Νάξο με τον Πανναξιακό ΑΟ

Δωρεάν εισιτήρια και κάλεσμα συμμετοχής στον ”ΤΕΛΙΚΟ” με τον Πανναξιακό από την Θύελλα Καμαρίου

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών στο Spinanga casino

Spinanga casino: Ανακάλυψη Δημοφιλών Παιχνιδιών Χαρτιών και Στρατηγικών

Σύρος – Σωματείο “Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος”: Ευχαριστήριο προς Τυροκομείο “Πιτταράς” και δέσμευση για συνέχιση βοήθειας

Ανακοίνωση του σωματείου "Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος" για την προσφορά τυριού σε 300 οικογένειές από το Τυροκομείο Πιτταράς τις ημέρες του Πάσχα

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.