Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑνάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

Ανάφη: Κεντητά ξεροτήγανα με άρωμα καλοκαιρινό

|

Ερχεται μεγάλη γιορτή… Της Παναγίας. Ε’ δεν χρειαζόμαστε ένα κέρασμα; Και τούτα τα ρουαγιάλ ξεροτήγανα με την κριτσανιστή υφή, που μας έδειξε πώς να τα φτιάχνουμε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου, μια μαγείρισσα την οποία ξέρουν και οι πέτρες στην Ανάφη –έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη στη «Μαργαρίτα» στο Κλεισίδι, που τώρα έχει αναλάβει η κόρη της Έφη– είναι το γλυκό που σκάρωναν στις γιορτές και το πρόσφεραν για κέρασμα.

Θέλουν λίγη υπομονή στο τύλιγμά τους, γιατί οι ντόπιοι τα «κεντάνε» γύρω γύρω με μικρές τσιμπιές και δημιουργείται ένα ωραίο σχέδιο όταν τηγανιστούν. Εμείς, για ευκολία, μπορούμε να κόψουμε τις λωρίδες της ζύμης με οδοντωτό ροδάκι για να έχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Χρόνος:  2 ώρες προετοιμασία,  30′ τηγάνισμα, 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 30′

 

Υλικά

Κομμάτια: 40

  • 10 αυγά
  • 120 ml ρακή περίπου
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κάψουλες βανιλίνης
  • μπόλικο ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα, για το πασπάλισμα
    Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 500 γρ. μέλι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κεντητά ξεροτήγανα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε τη ρακή, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αρχικά το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τις βανιλίνες.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη σφιχτή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα για να μην ξεραθούν) και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3-4 χιλιοστών το πολύ.
  7. Με οδοντωτό ροδάκι το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 3 εκ. και τυλίγουμε την καθεμία σε σαλίγκαρο.
  8. Εναλλακτικά, αν έχουμε χρόνο και υπομονή, κόβουμε τις λωρίδες με απλό ροδάκι ή μαχαίρι και τσιμπάμε τις άκρες τους με τα δάχτυλά μας σε πυκνά και ίσα διαστήματα, για να γίνουν δαντελωτές.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζυμαριού.
  10. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  11. Τηγανίζουμε τους σαλίγκαρους σε δόσεις λίγων κομματιών για λιγότερο από 1 λεπτό, τουμπάροντάς τους μία φορά στο λάδι, μέχρι να στερεοποιηθούν, να γίνουν τραγανοί και να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  12. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι με σκουρόξανθο χρώμα.
  2. Έτσι θα καραμελώσουν ωραία τα ξεροτήγανα και θα γίνουν κριτσανιστά, ενώ αν το σιρόπι είναι αραιό, θα πανιάσουν μόλις μουσκέψουν.
  3. Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο δυνατό και με τρυπητή κουτάλα ή με μια λαβίδα βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι, σε δόσεις, για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  5. Τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με κανέλα και σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά