Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: Τι είναι ο καβουρμάς και πως απολαμβάνουμε το ιδιαίτερο αυτό πιάτο

Αμοργός: Τι είναι ο καβουρμάς και πως απολαμβάνουμε το ιδιαίτερο αυτό πιάτο

|

Τρόπος συντήρησης των παλιών που δεν είχαν ψυγεία. Συνήθως έκαναν τον καβουρμά ομελέτα και την τρώγανε πολύ πρωί, πριν φύγουν για δουλειά, γιατί τους κράταγε και τους στύλωνε το στομάχι για να αντέξουν τη δύσκολη ημέρα. Πάμε όμως Αμοργό

«Τώρα πια το κάνουμε για μεζέ. Όμως εκείνα τα χρόνια έβγαζαν τον καβουρμά από τα κιούπια που τον φυλούσαν κι άλλοι τον έτρωγαν κρύο με το λίπος του κι άλλοι τον ζέσταιναν και σπούσαν μέσα αυγά. Κάποιοι τον γλύκιζαν στο νερό να ξαρμυρίσει κι ύστερα τον έτρωγαν και σκέτο – ήταν γλυκιά η γεύση του.

Τώρα πια έχουμε τους καταψύκτες. Είχαμε άλλες τροφές τότε, άλλες τώρα. Τότε, ό,τι έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν δικό τους», θυμάται στον “Γαστρονόμο” η κυρία Μαρία, μητέρα της Αμοριανής μαγείρισσας Βαγγελίτσας Ρούσσου που μας έδωσε τη συνταγή.


Χρόνος: 15′ προετοιμασία 10′ μαγείρεμα 8 ώρες αναμονή Σύνολο: 8 ώρες και 25′

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε μπουκιές
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον καβρουμά ρίχνουμε το κρέας σε ένα σουρωτήρι και το πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
  2. Βάζουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψάκι γαι να πέφτουν μέσα τα υγρά που θα βγάλει το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  3. Την επομένη, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και την κανέλα.
  5. Αδειάζουμε το κρέας μαζί με το λάδι και το λίπος του τηγανιού σε βαθύ μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Κλείνουμε καλά το μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.
  7. Όταν θέλουμε να τον σερβίρουμε, ζεσταίνουμε την ποσότητα του καβουρμά που θέλουμε σε ένα μικρό τηγάνι και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή χτυπάμε αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τον καβουρμά, για μια νόστιμη ομελέτα.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση