Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: Τι είναι ο καβουρμάς και πως απολαμβάνουμε το ιδιαίτερο αυτό πιάτο

Αμοργός: Τι είναι ο καβουρμάς και πως απολαμβάνουμε το ιδιαίτερο αυτό πιάτο

|

Τρόπος συντήρησης των παλιών που δεν είχαν ψυγεία. Συνήθως έκαναν τον καβουρμά ομελέτα και την τρώγανε πολύ πρωί, πριν φύγουν για δουλειά, γιατί τους κράταγε και τους στύλωνε το στομάχι για να αντέξουν τη δύσκολη ημέρα. Πάμε όμως Αμοργό

«Τώρα πια το κάνουμε για μεζέ. Όμως εκείνα τα χρόνια έβγαζαν τον καβουρμά από τα κιούπια που τον φυλούσαν κι άλλοι τον έτρωγαν κρύο με το λίπος του κι άλλοι τον ζέσταιναν και σπούσαν μέσα αυγά. Κάποιοι τον γλύκιζαν στο νερό να ξαρμυρίσει κι ύστερα τον έτρωγαν και σκέτο – ήταν γλυκιά η γεύση του.

Τώρα πια έχουμε τους καταψύκτες. Είχαμε άλλες τροφές τότε, άλλες τώρα. Τότε, ό,τι έτρωγαν οι άνθρωποι ήταν δικό τους», θυμάται στον “Γαστρονόμο” η κυρία Μαρία, μητέρα της Αμοριανής μαγείρισσας Βαγγελίτσας Ρούσσου που μας έδωσε τη συνταγή.


Χρόνος: 15′ προετοιμασία 10′ μαγείρεμα 8 ώρες αναμονή Σύνολο: 8 ώρες και 25′

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε μπουκιές
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον καβρουμά ρίχνουμε το κρέας σε ένα σουρωτήρι και το πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
  2. Βάζουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα ταψάκι γαι να πέφτουν μέσα τα υγρά που θα βγάλει το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  3. Την επομένη, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και την κανέλα.
  5. Αδειάζουμε το κρέας μαζί με το λάδι και το λίπος του τηγανιού σε βαθύ μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Κλείνουμε καλά το μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.
  7. Όταν θέλουμε να τον σερβίρουμε, ζεσταίνουμε την ποσότητα του καβουρμά που θέλουμε σε ένα μικρό τηγάνι και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή χτυπάμε αυγά μέχρι να αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τον καβουρμά, για μια νόστιμη ομελέτα.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θαλάσσια Πάρκα: θεσμοθέτηση εντός 2025 σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και ίσως Αμοργό

Θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων εντός 2025 - Σε ποια νησιά των Κυκλάδων

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις που …τρομάζουν ζητάει στα τέλη για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι είναι οι λόγοι αυτών των αιτημάτων

Δημοτική Επιτροπή: Στο τραπέζι (24/01) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης στην Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα συνεδριάσει για 2η φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Βουλή των Ελλήνων: Με 247 “ναι” ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέος πρόεδρος

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής - Ποιοι τον ψήφισαν

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη