Φωτόπιτες την ημέρα των Θεοφανείων φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτή η συνταγή είναι από την Αμοργό, όπου την ημέρα των Φώτων γινόταν «αγιασμός των αγρών» από τα μικρά παιδιά της οικογένειας, που περπατούσαν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωράφια. Όταν επέστρεφαν κουρασμένα στο σπίτι, τους περίμεναν νόστιμες φουσκωτές φωτοπίτες.
Οι λουκουμάδες αυτοί είναι πολύ γευστικοί και από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές τους νησιού. Τους φτιάχνουν μάλιστα με μια ωραία τεχνική, όπου αρωματίζουν το νερό με καυτερές πιπεριές! Αυτό τους δίνει μια ωραία, όχι πολύ έντονη, κάψα.
Η σχετική συνταγή έρχεται μέσα από τον Γαστρονόμο (Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)
Υλικά
Τεμάχια: 20-30
Σιρόπι
Διαδικασία
- Για τις φωτόπιτες Αμοργού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη 1/2 κούπα ζεστό νερό και τη μισή κούπα αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό, τη δάφνη, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο. Βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το νερό.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό κιλό αλεύρι, την κανέλα, το ούζο και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά όσο από το χλιαρό νερό (όπου έβρασαν τα μυρωδικά και οι πιπεριές) χρειάζεται, για να γίνει ένας λείος χυλός, όπως για τους λουκουμάδες. Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά τον χυλό.
- Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο και να βγάλει μεγάλες φουσκάλες.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και βυθίζουμε τις φωτοπίτες στο σιρόπι για 1/2 λεπτό.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Σερβίρουμε τι φωτόπιτες ζεστές.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε σιρόπι, ζεσταίνουμε 1 κούπα μέλι, περιχύνουμε τις φωτοπίτες και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.