Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: Φωτόπιτες, οι λουκουμάδες των Θεοφανείων

Αμοργός: Φωτόπιτες, οι λουκουμάδες των Θεοφανείων

|

Φωτόπιτες την ημέρα των Θεοφανείων φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτή η συνταγή είναι από την Αμοργό, όπου την ημέρα των Φώτων γινόταν «αγιασμός των αγρών» από τα μικρά παιδιά της οικογένειας, που περπατούσαν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωράφια. Όταν επέστρεφαν κουρασμένα στο σπίτι, τους περίμεναν νόστιμες φουσκωτές φωτοπίτες.

Οι λουκουμάδες αυτοί είναι πολύ γευστικοί και από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές τους νησιού. Τους φτιάχνουν μάλιστα με μια ωραία τεχνική, όπου αρωματίζουν το νερό με καυτερές πιπεριές! Αυτό τους δίνει μια ωραία, όχι πολύ έντονη, κάψα.

Η σχετική συνταγή έρχεται μέσα από τον Γαστρονόμο (Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

15′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
1 ώρα και 15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′

 

Υλικά

Τεμάχια: 20-30

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τις φωτόπιτες Αμοργού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη 1/2 κούπα ζεστό νερό και τη μισή κούπα αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό, τη δάφνη, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο. Βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το νερό.
  4. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό κιλό αλεύρι, την κανέλα, το ούζο και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά όσο από το χλιαρό νερό (όπου έβρασαν τα μυρωδικά και οι πιπεριές) χρειάζεται, για να γίνει ένας λείος χυλός, όπως για τους λουκουμάδες. Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά τον χυλό.
  6. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο και να βγάλει μεγάλες φουσκάλες.
  7. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  9. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βυθίζουμε τις φωτοπίτες στο σιρόπι για 1/2 λεπτό.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  4. Σερβίρουμε τι φωτόπιτες ζεστές.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε σιρόπι, ζεσταίνουμε 1 κούπα μέλι, περιχύνουμε τις φωτοπίτες και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο