Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΑμοργός: Φωτόπιτες, οι λουκουμάδες των Θεοφανείων

Αμοργός: Φωτόπιτες, οι λουκουμάδες των Θεοφανείων

|

Φωτόπιτες την ημέρα των Θεοφανείων φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτή η συνταγή είναι από την Αμοργό, όπου την ημέρα των Φώτων γινόταν «αγιασμός των αγρών» από τα μικρά παιδιά της οικογένειας, που περπατούσαν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωράφια. Όταν επέστρεφαν κουρασμένα στο σπίτι, τους περίμεναν νόστιμες φουσκωτές φωτοπίτες.

Οι λουκουμάδες αυτοί είναι πολύ γευστικοί και από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές τους νησιού. Τους φτιάχνουν μάλιστα με μια ωραία τεχνική, όπου αρωματίζουν το νερό με καυτερές πιπεριές! Αυτό τους δίνει μια ωραία, όχι πολύ έντονη, κάψα.

Η σχετική συνταγή έρχεται μέσα από τον Γαστρονόμο (Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

15′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
1 ώρα και 15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′

 

Υλικά

Τεμάχια: 20-30

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τις φωτόπιτες Αμοργού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη 1/2 κούπα ζεστό νερό και τη μισή κούπα αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λίτρο νερό, τη δάφνη, τις πιπεριές και τον γλυκάνισο. Βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το νερό.
  4. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μισό κιλό αλεύρι, την κανέλα, το ούζο και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά όσο από το χλιαρό νερό (όπου έβρασαν τα μυρωδικά και οι πιπεριές) χρειάζεται, για να γίνει ένας λείος χυλός, όπως για τους λουκουμάδες. Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά τον χυλό.
  6. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο και να βγάλει μεγάλες φουσκάλες.
  7. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  8. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό (βρέχουμε συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει ο χυλός) και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  9. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βυθίζουμε τις φωτοπίτες στο σιρόπι για 1/2 λεπτό.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  4. Σερβίρουμε τι φωτόπιτες ζεστές.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε σιρόπι, ζεσταίνουμε 1 κούπα μέλι, περιχύνουμε τις φωτοπίτες και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου