Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάPastra Cretonaxiosa - ExcellenSeas: Κολυμπάμε Νάξο - Σχοινούσα για καλό σκοπό

Pastra Cretonaxiosa – ExcellenSeas: Κολυμπάμε Νάξο – Σχοινούσα για καλό σκοπό

|

Κυριακή 23 Οκτώβριος 2022… Με νέο πρόσωπο τον Ναξιώτη Βασίλη Σοφικίτη – Παγκόσμιο πρωταθλητή Νέων κολύμβησης – τα μέλη της Pastra Cretonaxiosa κάλυψαν κολυμπώντας σε σχεδόν δέκα ώρες την απόσταση των 35 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Νάξο και Ηρακλειά (photo στο κείμενο).

Δράση που γίνεται σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια για καλό σκοπό… Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas σε όλες τις θάλασσες μας, τιμώντας τους υποτρόφους του προγράμματος Excellenseas. Και πέρυσι έγινε για πρώτη φορά στις Μιρκές Κυκλάδες γιατί υπήρχε λόγος. Η Ειρήνη Πράσινου από τη Δονούσα, πέρασε τη πόρτα της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Φέτος, η ομάδα, η παρέα της Pastra Cretonaxiosa επιστρέφει και πάλι στις Μικρές Κυκλάδες.  Πότε και με ποια διαδρομή;  Το διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου (ανάλογα και τον καιρό) κι αφορά τον κολυμβητικό διάπλου όπου θα καλυφθεί απόσταση 40 χιλιομέτρων, από τη Χώρα της Νάξου έως την Σχοινούσα, με τη μορφή σκυταλοδρομίας. Και θα κολυμπήσουν οι: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βασίλειος Μαρούλης και Βασίλειος Σοφικίτης.  Και επειδή ομάδα που   κερδίζει δεν αλλάζει, μαζί τους θα είναι ο και Γιάννης Ξενάκης.

Ο δε  φετινός αγώνας αφιερώνεται στους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών και ιδιαίτερα στους φοιτητές των περιοχών αυτών. Μάλιστα, η δράση όπως είναι γνωστό τελεί υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

iraklia_3

Το σχετικό δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:

Η  ομάδα της Pastra Cretonaxiosa, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ετοιμάζεται να υλοποιήσει τον καθιερωμένο ετήσιο κολυμβητικό διάπλου προς τιμήν των αριστούχων μαθητών των μικρών ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Η παραπάνω δράση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα κατά το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2023.

Σκοπός της συμβολικής αυτής κίνησης είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ώστε να ενισχύσει οικονομικά το έργο των «Θαλασσών Αριστείας» (ExcellenSeas).

Ο φετινός αγώνας αφιερώνεται στους πληγέντες των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών και ιδιαίτερα στους φοιτητές των περιοχών αυτών.

Για την τρέχουσα χρονιά, η αποστολή της ομάδας αφορά κολυμβητικό διάπλου κατά τον οποίο θα καλυφθεί απόσταση 40χιλιομέτρων, από τη Χώρα της Νάξου έως την Σχοινούσα, την οποία, τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας θα διανύσουν με τη μορφή σκυταλοδρομίας.

Στον κολυμβητικό διάπλου θα λάβουν μέρος οικολυμβητές: Ευγενία Τζαννίνη, Σωτήριος Πάστρας, Απόστολος Τσαγκαράκης, Ευάγγελος Ζουρμπάκης, Κωνσταντίνος Μίχος, Βασίλειος Μαρούλης και Βασίλειος Σοφικίτης.

sto-proedriko-megaro-i-kolumbitiki-omada-pastra-cretonaxiosa

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα υποτροφιών  «ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ExcellenSeas

Το πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας PastraCretonaxiosa. Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, η ομάδα έθεσε ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων, για την παροχή οικονομικής στήριξης με τη μορφή υποτροφίας για φοιτητές από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας το 2018, με την παράδοση μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Intrasoft International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, GrantThornton, AtticaGroup, Boston Consulting Group, MGCode, Sofren N.Y., Ιονικής Ξενοδοχειακής, Μοτοδυναμική,ElectraHotels, SANI Resort, ERGOΑσφαλιστική  ΤΕΜΕΣ, Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΤΕ, HELLENiQ ENERGY και άλλων. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Όραμα του ExcellenSeas αποτελεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προόδου των νέων των νησιών αυτών. Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η επιβράβευση και η ενίσχυση άριστων μαθητών και μαθητριών των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών. Έτσι, μέσω στοχευμένης χρηματικής ενίσχυσης (έως 7.000€ ετησίως) και συμβουλευτικής καθοδήγησης, υπό την αιγίδα της Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, χορηγούμε υποτροφίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στους υπότροφους τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες. Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Επιπλέον όμως, και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Νάξος - Pastra Cretonaxiosa
Νάξος – Pastra Cretonaxiosa

Ήδη, το πρόγραμμα ExcellenSeasέχει απονείμει 34 υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019, 2020,2021 και 2022, σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Δονούσα, η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο ΆηΣτράτης, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος, οι Λειψοί και οι Φούρνοι, που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας. Η στήριξη που έχουν λάβει οι υπότροφοι σε συμβουλευτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο – ειδικά δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας – αποτελεί βασικό άξονα ώθησης της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και τις επόμενες χρονιές, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη των ακριτικών μας νησιών, και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά αυτά.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ομάδα προετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για τη νέα δράση, με την οποία θα τιμήσει ξανά τους μαθητές που ξεκινούν την δική τους προσωπική διαδρομή στην επιστήμη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και το πλαίσιο παροχής των υποτροφιών, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.excellenseas.org .

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Κυκλάδες: Ανοιξαν οι .. ουρανοί, ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιτέλους βροχή και μάλιστα έντονη στις Κυκλάδες - Ηχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύρος: Επαφές Δήμου και διοίκησης Sky Express, ποιοι οι λόγοι;

Διερευνητικές επαφές του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης με τη Sky Express για στοχευμένες συνέργειες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...