Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑθλητικάΗρακλειά - Pastra Cretonaxiosa: Σε περίπου δέκα ώρες κάλυψαν τη διαδρομή των...

Ηρακλειά – Pastra Cretonaxiosa: Σε περίπου δέκα ώρες κάλυψαν τη διαδρομή των 35 χιλιομέτρων (photo)

|

Με οδηγό τον Βασίλη Σοφικίτη – Παγκόσμιο πρωταθλητή Νέων κολύμβησης – τα μέλη της Pastra Cretonaxiosa κάλυψαν κολυμπώντας σε σχεδόν δέκα ώρες την απόσταση των 35 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Νάξο και Ηρακλειά (photo) 

Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με ότι είχαν υπολογίσει αρχικά… 

Τι θέλουμε να πούμε; Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής, τα μέλη της Pastra Cretonaxiosa έπιασαν το … λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στην Ηρακλειά.. 

Σε κάτι λιγότερο από δέκα ώρες είχαν καλύψει κολυμπώντας την απόσταση από τη Νάξο προς την Ηρακλειά. Και βέβαια για καλό σκοπό… 

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολυμπάει για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas .

Τιμά τους υποτρόφους του προγράμματος Excellenseas και έχουμε για πρώτη φορά παρουσία από τις Μικρές Κυκλάδες. Ο λόγος για την Ειρήνη Πράσινου από τη Δονούσα, η οποία από φέτος είναι μέλος της Φιλοσοφικής Αθηνών.   

Την είδαμε στο λιμάνι της Νάξου, λίγο μετά τις 7 το πρωί, όταν και ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το παράτολμο εγχείρημα.. 

Εϊδαμε και τον Γιάννη Ξενάκη, τον “δάσκαλο” της Ευγενίας Τζαννίνη, ο οποίος τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του στον αθλητισμό της Νάξου και μάλιστα του αποδόθηκε η τιμή του επίτιμου μέλους της ομάδας Pastra Cretonaxiosa.. 

Και τον είδαμε να κολυμπάει πλάι πλάι με την Ευγενία Τζαννίνη όταν και ξεκίνησαν αυτή την ιδιαίτερη σκυταλοδρόμια. 

Ηταν λίγο μετά τις 7.30 όταν και ξεκίνησαν… 

Ανάμεσά τους και ο νεαρός παγκόσμιος πρωταθλητής Νέων, Βασίλης Σοφικίτης με καταγωγή από τη Νάξο (σ.σ. πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ)… Καλεσμένος για να βοηθήσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ώστε να πετύχουν το στόχο τους. 

Να φτάσουν στην Ηρακλειά πριν συμπληρωθούν δώδεκα ώρες. 

Οπως κι έγινε.  Και μάλιστα δύο ώρες νωρίτερα σε σχέση με το … πρόγραμμα. 

Στην υποδοχή ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς, Δημήτρης (Αργάντης) Γαβαλάς.. .Με μουσική, ποτό για να ζεσταθούν και στη συνέχεια ένα γεύμα απαραίτητο για να πάρουν τα πάνω τους.. 

Από κοντά και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αλλά και ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννης Μαργαρίτης που έβαλε το χεράκι του μεταφέροντας ένα από τα μέλη της ομάδας που έφτασε στη Νάξο αεροπορικώς… 

Και βέβαια αρκετοί φίλοι των παιδιών… 

Η αποστολή έχει ολοκληρωθεί.. 

Οπως ανέφερε η Ευγενία Τζαννίνη το πρωί της Κυριακής “στην σημαία μας, την Ελληνική που έχει πολύ αλάτι και τις διαδρομές που έχουν καλύψει έως σήμερα, θα προστεθεί και η απόσταση Νάξος – Ηρακλειά”

Μαζί τους στο σκάφος “Δανάη¨του Γιάννη Πούλιο ήταν και ο Στάθης Τσακωνιάτης, ο οποίος είχε το ρόλο του παρατηρητή (OBSERBER). Κατέγραφε την σειρά, την ώρα,την απόσταση,τα χιλιόμετρα που έκανε κάθε κολυμβητής, τα συνολικά χιλιόμετρα,τις εντυπώσεις κάθε ένα που έβγαινε απ’το νερό..κ.λ.π

Και πλέον περιμένουμε την επόμενη δράση τους.. Πάντα στα πλαίσια της ExcellenSeas… Και για το καλό των παιδιών που ζουν στα ακριτικά νησιά και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.. 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα υποτροφιών «ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ExcellenSeas

Το πρόγραμμα «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της κολυμβητικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας Pastra Cretonaxiosa.

Τα μέλη της ομάδας, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα έθεσε ως στόχο των κολυμβητικών της εξορμήσεων την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση πόρων, για την παροχή οικονομικής στήριξης με τη μορφή υποτροφίας για φοιτητές από τα νησιά αυτά, υπό την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας το 2018, με την παράδοση μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των HELLENiQ ENERGY, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, INTRASOFT International, Eugenia Giannini and Associates Law Firm, Athens International Airport, Grant Thornton, Attica Group, Boston Consulting Group, MGCode, Sofren N.Y., MOTODYNAMICS, ΤΕΜΕΣ, Ιονικής Ξενοδοχειακής, Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΤΕ, Electra Hotels, SANI Resort και άλλων.

Οι οργανισμοί και οι εταιρίες αυτές στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών.

Όραμα του ExcellenSeas αποτελεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών των ακριτικών νησιών μέσω της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής προόδου των νέων των νησιών αυτών. Ειδικότερα, στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η επιβράβευση και η ενίσχυση άριστων μαθητών και μαθητριών των ακριτικών μας νησιών, που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστημιακές σχολές, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των σπουδών.

Έτσι, μέσω στοχευμένης χρηματικής ενίσχυσης (έως 6.000€ ετησίως) και συμβουλευτικής καθοδήγησης, υπό την αιγίδα της Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, χορηγούμε υποτροφίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών.

Το πρόγραμμα επίσης παρέχει στους υπότροφους τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αναλόγως του αντικειμένου σπουδών τους.

 Το Επιστημονικό Συμβούλιο στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες.

 Κομβικό έργο του Συμβουλίου αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης.

Επιπλέον όμως, και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.  

Ήδη, το πρόγραμμα ExcellenSeas έχει απονείμει 27 υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021, σε μαθητές και μαθήτριες από νησιά όπως η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο Άη Στρατής, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος και οι Φούρνοι, που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας.  

Η στήριξη που έχουν λάβει οι υπότροφοι σε συμβουλευτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο – ειδικά δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας – αποτελεί βασικό άξονα ώθησης της ακαδημαϊκής τους πορείας.  

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και τις επόμενες χρονιές, προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη των ακριτικών μας νησιών, και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά που προέρχονται από τα νησιά αυτά.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η ομάδα προετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για τη νέα δράση, με την οποία θα τιμήσει ξανά τους μαθητές που ξεκινούν την δική τους προσωπική διαδρομή στην επιστήμη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και το πλαίσιο παροχής των υποτροφιών, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.excellenseas.org .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με λαμπρότητα η σημερινή μαθητική παρέλαση, παραμονή της 25ης Μαρτίου (video)

Η μαθητική παρέλαση σήμερα στη πόλη της Νάξου - Το αυριανό πρόγραμμα (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Πάρος: Προχωρεί στην ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ με έμφαση σε τουρισμό και γαστρονομία

Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο - Η απόφαση του Δήμου και η δήλωση του κου Κωβαίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Πρόσκληση για γλέντι στη ….Γοργόνα

Ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διοργανώνει γιορτή - Αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αγία Αννα

Στοίχημα: Ανοδική άνοδο – χρόνο με το χρόνο – εμφανίζουν τα “ύποπτα” παιχνίδια

Η Sportradar δείχνει άνοδο των ύποπτων αγώνων κατά 34% μέσα στο 2022

Τέμπη: Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο, τι προβλέπει για τη στήριξη των θυμάτων

Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο, άμεσες αποζημιώσεις και μέριμνα για φοιτητές μεταξύ των μέτρων στήριξης στο Νομοσχέδιο για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη

Χρ. Λύδης: Το “Santa Irini” του χρόνου θα συνδέει την Φολέγανδρο με τη Κρήτη

Συναντήσεις με νόημα για τον υποψήφιο δήμαρχο Φολεγάνδρου Χρήστο Λύδη - Τι συζήτησε με τους εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Απρίλιο

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εξήντα χιλιάδες εργασίες κενές ενόψει νέας τουριστικής περιόδου, ποιες είναι οι αιτίες

"Οχι" στον Τουρισμό ... Σκληρές συνθήκες εργασίας, στρεβλώσεις, μη ανταγωνιστικές αμοιβές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας νέων εργαζομένων (πίνακας)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής