Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025

Η Κρίση των – αντα

|

“Λένε πως ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε εμείς,που πρέπει να τα αλλάξουμε μόνοι μας….” Σκέψεις της Ιωάννας Λιζάρδου, περί του χρόνου που περνάει, στο αγαπημένο θεσαλονικιώτικο Ballaoritou Street 

Πόσων χρόνων θα ήσουν αν δεν ήξερες πόσων χρόνων είσαι;

Αυτήν την ερώτηση κάνω κάθε πρωί στον εαυτό μου και ο καθρέφτης με εκπλήσσει με τις τόσες απαντήσεις του. Βλέπετε τα όποια -άντα είναι μια απρόβλεπτη ηλικία. Είναι η ηλικία που γινόμαστε αυτό που ήταν να γίνουμε. Ή αυτό που μας αξίζει να είμαστε. Το θέμα είναι αν μας ικανοποιεί ό,τι αντικρίζουμε ή υποψιαζόμαστε. Εκείνο που πετύχαμε ή αποτύχαμε να κάνουμε.

Αυτή η διαπίστωση μαζί με μια μορφή απελπισίας, αν μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε ότι έχουμε στερηθεί μέχρι τώρα, συνθέτουν το σκηνικό μιας νέας φάσης ζωής. Ξαφνικά για μερικούς, με μικρά προειδοποιητικά σημάδια για άλλους, ένα πρωί τα δεδομένα αντιστρέφονται: Από την μη κρίση των είκοσι, περνάς την κρίσι-μη γραμμή των τριάντα.

Και μετά παίρνεις φόρα για την κρίση των 40. Τόσο απλά και τόσο γρήγορα.

Παλιότερα, πριν την επέλαση των ψυχολόγων στα σπίτια μας, μιλώντας για την  κρίση της μέσης (της ποιας;;;) ηλικίας αναφερόμασταν στην προσπάθεια των γυναικών να εξηγήσουν εγωιστικές και παρορμητικές συμπεριφορές των ανδρών (τους). Ξέρετε, τα γνωστά «τσιλιμπουρδίσματα», όπου καλοζωισμένοι μεσήλικες περνούσαν τη γέφυρα της υπερωρίμανσης με νεαρές ξανθιές υπάρξεις και ακριβά αυτοκίνητα.

Πλέον είναι σαφές κι επιστημονικά αποδεκτό, ότι ο χρόνος κυλάει εξίσου απειλητικά για όλους μας. Κι όλοι μας περνάμε στην αντεπίθεση. Μόνο που πια δεν το θεωρούμε κρίση «μέσης ηλικίας», αλλά κρίση ταυτότητας.

Μετράμε τα χρόνια μας και συνειδητοποιούμε, ότι μας υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ’ όσο έχουμε ζήσει έως τώρα. Και πως αν πρέπει να κάνουμε κάτι, ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι τώρα. Διότι, παραφράζοντας τον Σαίξπηρ,  αν συνηθίζαμε να ξοδεύαμε άσκοπα το χρόνο μας,  ήρθε η σειρά του χρόνου να ξοδέψει άσκοπα εμάς.

Λένε πως ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε εμείς που πρέπει να τα αλλάξουμε μόνοι μας. Από τη στιγμή που θα μείνουμε ακίνητοι και θα βαλτώσουμε, θα σημάνει μέσα μας όχι πια ότι ωριμάζουμε, αλλά ότι γερνάμε. Και δεν θέλουμε να γερνάμε, προτιμάμε να ωριμάζουμε. Έτσι παύουμε  να πειραματιζόμαστε προς την κατεύθυνση που από καιρό ξέρουμε πως δεν οδηγεί πουθενά, γιατί ο χαμένος χρόνος, του Προυστ ή ο δικός μας, μετράει μέσα μας αλλιώς.

Ανακαλύπτουμε την αλήθεια στις θεωρίες του Jung , ότι «η μεγαλύτερη δυνατότητα για ανάπτυξη και αυτογνωσία συμβαίνει στο δεύτερο μισό της ζωής μας».

Και ναι, μπορεί στην ηλικία μας άλλοι να ήταν κοσμοκράτορες, ενώ εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα που ν’ αξίζει ακόμη, αλλά δεν πειράζει. Εξίσου μεγάλη κατάκτηση μπορεί να είναι και να λύσουμε τον προσωπικό μας  γόρδιο δεσμό. Να επιλύσουμε  τη θεμελιώδη σύγκρουση που συμβαίνει μέσα μας. Να αντιμετωπίσουμε την απόκλιση ανάμεσα στις γιγάντιες νεανικές φιλοδοξίες και την  πραγματικότητας της ενήλικης ζωής μας, επικεντρώνοντας σε αυτά που έχουμε ήδη καταφέρει.

Ακόμη κι αν αμφισβητούμε τον εαυτό μας σε πολύ βασικά θέματα, τώρα έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε επανεκκίνηση. Να αναρωτηθούμε τι είναι πλέον το ουσιαστικό για την ψυχή μας. Τι χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερη δόση στη ζωή μας. Τι ζητάει μέσα μας να απελευθερωθεί.

Η νεότητα δεν είναι μια χρονική περίοδος, είναι μια πνευματική κατάσταση. Ένα ανενεργό μυαλό είναι λιγότερο ελκυστικό από ένα χαϊδεμένο από το χρόνο   πρόσωπο. Μπορεί να μην ανήκουμε στενά στη σημερινή νεολαία, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα καινούρια εκεί έξω για εμάς.

Ακόμη ο έρωτας αλλάζει μορφή. Επικεντρώνεται σε έναν μόνο άνθρωπο, που τον ερωτευόμαστε ξανά και ξανά. Γιατί δεν έχουμε πια την ανάγκη να ερωτευόμαστε κάθε λίγο ένα διαφορετικό πρόσωπο, αναζητώντας να κατανοήσουμε κομμάτια δικά μας.

Εν κατακλείδι για τους δημιουργικούς ανθρώπους η γραμμή των -άντα δεν οριοθετεί τη χαμένη τους νιότη. Σηματοδοτεί την εξερεύνηση νέων των επιλογών της ζωής  και την επιβεβαίωση ότι αυτές υπάρχουν ακόμα και είναι πολλές!

Γιατί είναι μελαγχολικό να μεγαλώνεις, αλλά συναρπαστικό να ωριμάζεις!

Πηγή: balaoritoustreet.wordpress.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία”

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία γιατί δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Σαντορίνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Ανοίγει αύριο (11/04) ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι

Ανοίγει ξανά από αύριο 11 Απριλίου για το κοινό ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Κυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά Τέλη

Διαμαρτυρία εννέα λιμενικών Ταμείων για τη μείωση του ποσοστού είσπραξης λιμενικών Τελών - Ποια είναι, τι αναφέρουν στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Οικόπεδα: Τα …αγκάθια για τον καθαρισμό τους, τι λένε δήμαρχοι

Τα κόστη, τα εμπόδια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση της δήλωσης. Μιλούν πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και δήμαρχοι

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός πλέον ο Προσωπικός Αριθμός

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

Χωρίς γιατρούς τα νησιά – Άγονες οι προκηρύξεις παρά τα νέα κίνητρα - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Μ. Κόνσολας: Το πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε

Μάνος Κόνσολας : «Η πρώτη κίνηση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Η Αίγλη του Ζαφειριού

Στον κόσμο του Χόλιγουντ, αυτά τα πολύτιμα πετράδια έχουν πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ιστορίες αγάπης και λάμψης

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή